Hlavní obsah

Polský velvyslanec nelituje. Z Prahy ho odvolali kvůli výrokům o Turówu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnědouhelný důl Turów je důvodem sporu mezi Polskem a ČR.

Reklama

aktualizováno •

Polský diplomat Miroslaw Jasiński se v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle přiklonil k české straně. Svých slov prý nelituje, kritické výroky představitelů polské vládnoucí strany odmítá komentovat.

Článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki se rozhodl zahájit proces odvolání polského velvyslance v České republice. Na twitteru to ve čtvrtek napsal mluvčí polské vlády Piotr Müller, který v souvislosti s ambasadorem informuje o „krajně nezodpovědných výrocích o dole v Turówě.“ Každý polský diplomat má povinnost pečovat o polské zájmy, doplnil mluvčí. Polská média v této souvislosti zmiňují rozhovor velvyslance Miroslawa Jasińského se stanicí Deutsche Welle.

V něm diplomat mimo jiné řekl, že ve vývoji sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně.“ „Ostatně podobné věci se děly i v Belchatówě a Koninu a nikdo z toho nedělal skandál,“ nechal se dále slyšet velvyslanec s odkazem na další polské doly.

Na poznámku tázajícího se redaktora, že když lidem v okolí Belchatówa vyschne studna, požádají o odškodnění a dostanou ho, polský diplomat reagoval: „Totéž platí pro okolí Turówa na polské straně. Otázkou je, proč by se to nemělo vztahovat na lidi, kteří žijí kilometr nebo dva od dolu, ale na druhé straně hranice.“

Jasiński, který do úřadu nastoupil teprve loni v prosinci, zároveň vyjádřil přesvědčení, že pře mezi Varšavou a Prahou o Turów bude vyřešena smírně. „Žádnou jinou možnost vůbec nepřipouštím,“ řekl.

+8

Dosavadní polský velvyslanec v Praze Miroslaw Jasiński svého vyjádření nelituje. o česko-polském sporu o těžbu uhlí pro elektrárnu Turów, přestože se jej kvůli těmto výrokům polský premiér rozhodl odvolat. Jasiński to řekl serveru Onet, který jej označil za odvolaného velvyslance. Česká strana podle webu doufá, že nebude muset na nového velvyslance zase dlouho čekat.

„Nelituji toho, co jsem řekl. Případ Turów musíme vyřešit, protože klade stín na naše vztahy s Čechy,“ prohlásil diplomat pro polský server Onet.

Jasiński přiznal, že mu premiér kvůli odvolání nezavolal, přestože podle Onetu jsou kamarádi a premiér osobně rozhodl o jeho jmenování, protože chtěl mít v Praze svého člověka. Rozhodl se jej ale odvolat už po pár dnech ve funkci poté, co velvyslance za jeho výroky kritizovali další politici vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS).

„Nesleduji útoky představitelů PiS na mne a nehodlám je komentovat. To je politika. Já se na to dívám z jiného hlediska,“ poznamenal Jasiński. Spor o Turów se podle něj měl vyřešit na úrovni expertů z obou stran. „Je špatné, že se tím zabývají premiéři, ministři a soud Evropské unie. Mé odvolání to nezmění,“ dodal.

„Doufáme, že nebudeme muset znovu velice dlouho čekat na nového velvyslance,“ citoval Onet nejmenovaného vysoce postaveného českého diplomata v Praze. „Ta situace je pro nás trošku tragikomická. Čekali jsme půldruhého roku na polského velvyslance. Teď je nový velvyslanec odvolaný a my se o tom dozvídáme nikoliv z polského ministerstva zahraničí, ale z Onetu,“ dodal. Připomněl, že Česko své velvyslance ve Varšavě mění efektivně, „protože si vážíme Polska“.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit a prohloubit. Obyvatelé českého pohraničí se obávají ztráty vody i nadměrného hluku a prachu. Polsko předloni rozšíření těžby povolilo bez ohledu na námitky ČR. Soudní dvůr Evropské unie loni v září uložil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (asi 12,6 milionu Kč) denně za to, že neplní jeho květnové předběžné opatření nařizující okamžité zastavení těžby.

Polská vláda přerušení těžby odmítá, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Obě strany se pokoušejí vyřešit spor prostřednictvím mezivládní dohody, po níž by Česko žalobu stáhlo. České ministerstvo životního prostředí však v listopadu uvedlo, že polský návrh je pro ČR nepřijatelný. Ministerská mluvčí tehdy poznamenala, že návrh je třeba projednat se zástupci stran nové české vlády, která začala fungovat ve druhé polovině prosince.

Reklama

Doporučované