Hlavní obsah

Porošenko přijde o veškerý majetek, rozhodl soud na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko je podezřelý z vlastizrady a momentálně je na dovolené v zahraničí. Snímek z roku 2019.

Reklama

Porošenkovi právníci oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Bývalý ukrajinský prezident je podezřelý z vlastizrady, financování terorismu a vytvoření teroristické organizace.

Článek

Kyjevský soud ve čtvrtek na žádost prokuratury nařídil zabavit veškerý majetek opozičního politika a bývalého prezidenta Petra Porošenka, informovala agentura Unian. Obhajoba již oznámila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Porošenko, který je nyní na dovolené v zahraničí, je podle ní podezřelý z vlastizrady. Porošenko se chtěl podle tisku do vlasti vrátit 17. ledna, kdy se také hodlal dostavit k soudu.

Pátý prezident nezávislé Ukrajiny je podle Unianu vyšetřován také jako podezřelý z financování terorismu a vytvoření teroristické organizace. Úřady jej podezírají, že ještě před zvolením prezidentem se dohodl - i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska - na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,2 miliardy korun) z území ovládaného proruskými separatisty v Donbasu na východě země.

Tento nákup podle vyšetřovatelů zvýšil závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu. V případu figuruje jako podezřelý také proruský opoziční politik Viktor Medvedčuk.

Reklama

Související témata:

Doporučované