Hlavní obsah

Potvrzeno OSN. Rusko může za většinu válečných zločinů ze začátku invaze

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Oběti ruské agrese ve městě Buča, snímek z 12. dubna 2022, Ukrajina. Forenzní tým ohledává oběti z masového hrobu.

Reklama

Podle nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise existují pádné důvody tvrdit, že ve čtyřech ukrajinských oblastech se koncem února a v březnu děly válečné zločiny, byla tam porušována lidská práva i mezinárodní humanitární právo.

Článek

Moskva má podle zprávy vypracované pro Radu OSN pro lidská práva na svědomí valnou většinu zločinů spáchaných na začátku ruské invaze na Ukrajinu.

„Dopady těchto zločinů na ukrajinské civilní obyvatelstvo jsou obrovské. Ztráty lidských životů jdou do tisíců. Infrastruktura je zničena v obrovské míře,“ řekl předseda vyšetřovací komise OSN k Ukrajině Erik Möse.

Její členové například zjistili, že ruské jednotky bez rozlišování cílů ostřelovaly obydlené oblasti, kterých se chtěly zmocnit, nebo útočily na civilisty, kteří se snažili utéct do bezpečí nebo se vydali pro základní životní potřeby. Komise takové incidenty vyšetřuje na více místech, jde podle ní o vzorec chování ze strany ruských vojáků.

Komise také shromáždila informace o mimosoudních popravách, nejen ve městě Buča na předměstí Kyjeva, které se na jaře stalo symbolem zvěrstev páchaných ruskou armádou, ale i v 16 dalších obcích. Měly 49 obětí, většinou bojeschopných mužů. Rusové takto popravili i 14letého chlapce a dvě ženy.

„Ruské ozbrojené síly jsou odpovědné za velkou většinu zjištěných zločinů, včetně válečných zločinů. Ukrajinské síly se také v některých případech dopustily porušení mezinárodního humanitárního práva, včetně dvou případů odpovídajících válečným zločinům,“ uvádí se ve shrnutí zprávy. Ukrajinští vojáci při těchto incidentech postřelili, zranili a mučili vojáky nadále neschopné boje.

Ukrajinské děti ztracené v Rusku

Od začátku únorové invaze přišlo do Ruska z Ukrajiny více než 4,5 milionu lidí, včetně 690 tisíc dětí, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Moskva tvrdí, že Ukrajincům poskytuje humanitární pomoc, a deportaci několika stovek tisíců dětí označila za evakuaci. Západ to ale označuje za únos.

Vyšetřování se týkalo Kyjevské, Sumské, Černihivské a Charkovské oblasti. Ruská armáda se po začátku invaze na Ukrajinu z 24. února neúspěšně snažila dobýt Kyjev, její jednotky se z těchto čtyř regionů stáhly.

Úřad Vysokého komisaře pro lidská práva v období mezi 24. únorem a koncem března v těchto ukrajinských oblastech eviduje 1237 zabitých civilistů, z toho 112 dětí. Podotýká, že jejich skutečný počet ale bude pravděpodobně mnohem vyšší.

Moskva popírá, že by během takzvané „speciální vojenské operace“ úmyslně útočila na civilní cíle, i když prakticky každý den ukrajinské úřady informují o zasažených obytných domech, autech, energetické infrastruktuře, někdy dokonce i o dětských hřištích.

Ukrajinští představitelé říkají, že zločiny páchané ukrajinskými vojáky nezůstanou bez trestu, ale že takových případů je málo, píše agentura Reuters.

Reklama

Doporučované