Hlavní obsah

Jen rodinná vazba nestačí, sankce uvalené na matku šéfa Vagnerovců neplatí

Foto: AP / Sergei Ilnitsky, ČTK

Jevgenij Prigožin na archivním snímku z roku 2017

Reklama

Matka zakladatele ruské žoldácké skupiny Jevgenije Prigožina vyhrála u unijního soudu. Bránila se svému zařazení na sankční seznam EU, kam její jméno přibylo po ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

Violetta Prigožinová se na sankční soupisku dostala v únoru loňského roku kvůli spojení se synem, jehož žoldnéřská skupina hraje klíčovou roli v nepolevujícím válečném úsilí Vladimira Putina na Ukrajině. Naposledy na sebe Jevgenij Prigožin upozornil právě ve středu ráno, kdy znovu prohlásil, že jeho muži dobyli podstatnou část Bachmutu. Města, o které se už měsíce vedou krvavé boje a které podle Kyjeva dál vzdoruje.

Tribunál EU, druhý nejvyšší soudní orgán bloku, ve středu zrušil zařazení Violetty Prigožinové na sankční seznam. Usoudil, že pouhá rodinná vazba není dostatečným důvodem.

„I když je Prigožin ‚odpovědný za akce podkopávající územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny‘, vazba mezi matkou a synem ‚je založena pouze na jejich rodinném vztahu, a proto není dostatečným důvodem pro její zařazení na sporné seznamy‘,“ citovala z rozhodnutí agentura Bloomberg.

Autorka článku Stephanie Bodoniová dále píše, že unijní soud je celkově v posledních týdnech zaplaven žalobami ruských miliardářů a jejich rodinných příslušníků, jejichž životy Západem uvalené sankce významně ovlivnily. Usilují o vyjmutí ze seznamů a rozmrazení finančních prostředků.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Violetta Prigožinová na soupisce sankcionovaných osob, jak je prezentují ukrajinské úřady.

Jevgenij Prigožin, přezdívaný kvůli jeho minulosti v restauračním byznysu „Putinův kuchař“ (začínal podnikat v prezidentově rodném Petrohradu, později získal lukrativní cateringové zakázky v Kremlu), se stal jedním z předních hráčů ruského válečného tažení.

Posiluje díky tomu mocensky; podle některých zdrojů začal ruské vládnoucí elitě přerůstat přes hlavu. A dokonce by mohl mít ambice nahradit Putina v prezidentské funkci. „V blízké budoucnosti může Prigožin vyzvat prezidenta a Putin už svému bývalému kuchaři možná nebude moci oponovat,“ napsal list The New York Times.

Analýza

Poměry v ruské vládnoucí elitě jsou zvenčí ještě méně rozpoznatelné než před válkou na Ukrajině. Nezbývá než kriticky posuzovat i spekulace z anonymních zdrojů.

EU přidala Prigožinovu matku na svůj sankční seznam za to, že „podporovala akce a politiky, které podkopávají územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny“, prostřednictvím svého spojení se synem a společnostmi s ním spojenými, jako je Concord Management and Consulting LLC.

Prigožinová tato tvrzení napadla s tím, že neobsahují „konkrétní důvody“. Bloomberg píše, že by „byla v současné době spojena“ se společností Concord Management a tvrdila, že „z vazeb na jejího syna nelze legitimně vyvozovat, že by mohla přispívat k ohrožování územní celistvosti Ukrajiny“.

A soud jí teď dal za pravdu.

Reklama

Doporučované