Hlavní obsah

Poukázka na starý život. Ve Francii bují černý trh s falešnými covid pasy

Foto: Profimedia.cz

Podmínky vstupu na pekařství z Perpignanu.

Reklama

Francouzi se už od srpna musí prokazovat dokladem o očkování či prodělání nemoci nebo negativním testem. Bez toho nemají přístup téměř na žádné veřejné místo. A vláda plánuje přitvrdit: udělat z covid pasů čistě očkovací průkazy.

Článek

Z Antibes od spolupracovnice Seznam Zpráv

Danajským darem k letošním Vánocům je pro mnohé Francouze příslib nového očkovacího průkazu, který jim poslouží jako vstupenka do normálního života: do restaurací, prakticky na všechna veřejná místa i do hromadné dopravy. Podle mnohých bude tento certifikát jen převlečená očkovací povinnost a hledají cestu, jak se jí vyhnout. Černý trh díky koronavirové krizi prosperuje po celé Francii.

Tváří v tvář vysokému riziku šíření koronavirové varianty omikron oznámil před pár dny francouzský premiér Jean Castex záměr změnit zdravotní průkaz na průkaz očkovací. Změnu bude projednávat mimořádná Rada ministrů v pondělí 27. prosince. Součástí balíčku jsou i přísnější tresty za nepředložení certifikátu.

Záměrem premiéra je přimět zhruba 30 % zbývajících neočkovaných k akci.

Až dosud mohli odpůrci vakcinace i bez zdravotního průkazu provozovat běžné aktivity předložením platného PCR testu. Pokud bude očkovací průkaz odhlasován, nadále pouze očkovací průkaz umožní přístup na veřejná místa.

Očkování tedy není vyhnutí, a ti, kteří nechtějí ani vakcínu, ani se vyloučit ze společenského života, hledají další řešení: falešný certifikát.

Co hrozí a kolik se platí?

Francouzské úřady v pondělí zveřejnily, že od léta odhalily na 182 tisíc falešných zdravotních průkazů. Pravděpodobně jde jen o špičku ledovce, která vrhá světlo na praktiky, které jsou stejně rozmanité jako používané metody. Sahají od domácích podvodů jednotlivců až po organizované gangy.

Obchod s falešnými průkazy je výnosný. Certifikáty, jež jsou nabízeny online, stojí mezi 200 a 500 eury. Používání, získávání nebo prodej falešných zdravotních průkazů se trestá 5 lety vězení a maximální pokutou 75 tisíc eur. Ale stíhané je i použití zdravotního průkazu jiné osoby, to se trestá pokutou až do výše 750 eur. A pokud je toto porušení zjištěno více než 3krát během 30 dnů, může následovat 6 měsíců vězení plus pokuta až 3 750 eur. Lékaři hrozí za vystavení falešného průkazu disciplinární řízení, které může vést až k zákazu praxe.

Až dosud si někteří lidé vystačili jen s „vypůjčeným“ QR kódem od kamaráda či kamarádky, s nímž většinou proklouzli kontrolou. Šlo o nejjednodušší způsob, jak se očkování vyhnout, protože až na velké výjimky identitu při vstupech dosud nikdo neověřoval.

Někteří dokážou změnit konfiguraci QR kódu a prodávají ho přímo online. Služby nabízí i lékaři a zdravotní sestry, kteří předstírají, že vpíchli vakcínu. Pokud byli přistiženi, vyšetřovatelům vysvětlují, že to dělali zadarmo a „z přesvědčení“. A kvete i typický černý obchod s pravými i falešnými průkazy, použitelnými i nepoužitelnými, který neobyčejně prosperuje díky další koronavirové vlně.

Situaci potvrzují výmluvná čísla: „Aktuálně bylo po celé Francii zahájeno 400 vyšetřování podvodů a zatčeno více než sto lidí,“ řekl ve čtvrtek večer na televizním kanálu France 2 ministr vnitra Gérald Darmanin. Ministr uvedl, že uložené tresty byly pro pachatele extrémně přísné: „pět let vězení“.

Ve Val-de-Marne byl například na konci listopadu vzat do vazby lékař podezřelý z toho, že prodal nejméně 220 falešných zdravotních průkazů – každý za 1 000 eur.

Češka z většího města na Azurovém pobřeží, která nedůvěřuje očkování a rozhodla se za každou cenu vakcíně vyhnout, nakonec našla ochotnou sestřičku. Jak to probíhalo? „Měla jsem štěstí, kamarádka mi doporučila svou známou za výbornou cenu. Za jednu dávku jsem zaplatila jen 50 eur. Nebyl s tím žádný problém, přišla jsem do její ordinace, kde jsme byly samy, vmáčkla jsem jí do ruky domluvenou padesátku, za to mi předala nepoužitou dávku a pak vystavila prostřednictvím mé zdravotní karty originální certifikát. Vše je ,čisté‘, jako bych byla opravdu očkovaná,“ přiznala se.

Podvody, krádeže, vyšetřování

V nemocnici v Garches (Hauts-de-Seine) zemřela na covid-19 sedmapadesátiletá žena, která měla podle zjištění vedoucího jednotky intenzivní péče falešný očkovací průkaz. Podle BFMTV získala falešné potvrzení od lékaře z Nice za 200 eur. Ve skutečnosti však žena lékaře nikdy nenavštívila.

Ale jak se jméno tohoto lékaře objevilo na certifikátu? Dotyčný praktik tvrdí, že se stal obětí krádeže profesní karty, která umožňuje na speciální online platformě vygenerovat příslušný certifikát s QR kódem.

Mluvčí starosty v Nice Christiana Estrosiho pro BFMTV potvrdil, že došlo k „několika desítkám“ krádeží této lékařské karty. Postižení praktici z Nice podali největší stížnost svého druhu ve Francii, kterou vyšetřuje zdejší prokuratura. Státní zástupce Xavier Bonhomme předpokládá „desítky, ne-li stovky“ podvodných případů, které nyní vyšetřují bezpečnostní orgány regionu Alpes-Maritimes.

„Samozřejmě nesouhlasím a odsuzuji profesionály, kteří poskytují falešné dokumenty. Specialista z hlediska lékařské etiky nemůže dělat falešný pas, protože z logiky věci by pak mohl nabídnout třeba i falešný lék či falešné ošetření. V mých očích ztrácí důvěryhodnost a nikdy bych se od takového lékaře nenechal ošetřit,“ svěřil se v rozhovoru pro Seznam Zprávy sportovní lékař z Antibes.

Současně ale připouští jisté pochopení pro zájemce, kteří si hledají „alternativní“ cestu: „Spíše si víc kladu otázku, proč si lidé musí nechat dělat falešné certifikáty. Myslím si, že se svým způsobem dá pochopit, proč se lidé nechtějí dát očkovat. Důležitou roli hraje psychologie: lidé se musí podřídit nařízení státu, slepě důvěřovat vakcíně a informacím, které tvrdí, že nemocnice plní v převážné většině jen lidé, kteří nejsou očkovaní. Informování o zdravotní situaci je často zmatené, protichůdné, mění se ze dne na den a nikdo neví – ani my lékaři –, co si má o situaci myslet,“ uzavírá lékař.

Reklama

Doporučované