Hlavní obsah

Povinná karanténa a zrušené lety. Velká Británie reaguje na novou mutaci

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Velká Británie omezuje cestování z afrických zemí kvůli nové mutaci šířící se z Jihoafrické republiky. Světová zdravotnická organizace svolala mimořádnou schůzi na pátek.

Článek

Velká Británie jako jedna z prvních zemí světa reaguje na objevení nové mutace, která se šíří z Jihoafrické republiky. Od pátečního poledne se tak na seznam červených států dostane šest afrických zemí. Přijíždějící do země tak bude čekat povinná karanténa. Dočasně bude zrušená i letecká doprava z Namibie, Zimbabwe, Botswany, Lesotha a Eswatini, uvedl ve čtvrtek britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Stane se tak v reakci na novou mutaci, jejíž existence ve čtvrtek potvrdily jihoafrické úřady. Varianta podle nich vykazuje mutace, kvůli kterým by mohla být nakažlivější, její dopady ale epidemiologové ještě vyhodnocují, uvedla agentura Reuters. Podle vědců nová varianta, která dostala označení B.1.1.529, nese „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější.

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví eviduje šíření nové varianty hlavně v nejlidnatější provincii Gauteng a v menší míře i na zbytku území JAR. Varianta byla zachycena i v Botswaně a Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky.

Vědci poprvé novou variantu identifikovali teprve před necelými dvěma týdny, řekl Tulio de Oliveira z univerzity v jihoafrickém městě Stellenbosch, který je také členem týmu WHO monitorujícího mutace koronaviru. „Tahle nová varianta má mnohem, mnohem více mutací,“ uvedl. Vysoký počet mutací je podle de Oliveiry výstražným signálem z hlediska nakažlivosti a schopnosti obejít imunitní systém.

Po varování ze strany JAR svolala na pátek Světová zdravotnická organizace (WHO) poradu expertního týmu, který probere další postup.

Reklama

Doporučované