Hlavní obsah

Povinné roušky i venku. V Itálii kvůli omikronu přitvrzují

Foto: Profimedia.cz

Italská vláda rozšíří povinnost nošení roušek i pro venkovním prostředí.

Reklama

Italská vláda ve čtvrtek zpřísnila pandemická opatření ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Zavedla povinné nošení roušek venku nebo zakázal pořádání venkovních akcí.

Článek

Italská vláda ve čtvrtek zpřísnila pandemická opatření ve snaze zpomalit šíření koronaviru.

Mimo jiné opět zavedla povinné nošení roušek ve venkovních prostorách. Podle ministra zdravotnictví Roberta Speranzy mají nová opatření Itálii pomoci zvládnout období svátků i zpomalit šíření nové varianty omikron.

Italské úřady ve čtvrtek ohlásily 44 595 nových případů nákazy, což je nejvíce od začátku epidemie v únoru roku 2020, uvedla agentura ANSA.

Vláda potvrdila stávající režim cestování, podle kterého se lidé přijíždějící z ostatních států Evropské unie musí prokázat při vstupu na italské území negativním testem. Namátková testování budou úřady pořádat na letištích a na nádražích. Turisti, u kterých by se nákaza prokázala, by v Itálii museli strávit desetidenní izolaci v karanténním hotelu.

Do 31. ledna vláda zakázala pořádání venkovních akcích, kde lze předpokládat, že se shromáždí velký počet lidí. Do konce ledna budou zavřené také diskotéky a obdobné podniky. Od února je budou smět bez dalších omezení navštěvovat jen osoby s třetí dávkou vakcíny. Očkovaní dvěma dávkami a lidé uzdravení z covidu-19 budou moci vstoupit, pokud se prokážou negativním testem.

Mezi dalšími schválenými opatřeními je zkrácení platnosti zdravotních průkazů, které umožňují přístup na řadu míst a provozoven služeb, z devíti na šest měsíců. Stane se tak ale až od 1. února. Úmysl zkrátit platnost covidového certifikátu již dříve kritizovala Evropská komise.

Vláda také nařídila nošení respirátorů třídy FFP2 na veřejných místech, jako jsou divadla, kina, sportovní akce a také ve veřejné dopravě. Do kin, muzeí a posiloven budou od konce prosince smět jen lidé s dokončeným očkováním či s potvrzením o uzdravení z nemoci covid-19.

Lhůtu na přeočkování kabinet premiéra Maria Draghiho zkrátil z pěti na čtyři měsíce. Vláda ale odložila rozhodnutí o rozšíření povinného očkování ze zdravotnictví na celý státní sektor.

Dnes oznámený denní přírůstek odhalených případů infekce je rekordní. Předchozí nejvyšší denní přírůstek je z listopadu loňského roku. Tehdy ale zařízení provedla 250 000 testů, ve středu to bylo přes 900 000, napsal deník Corriere della Sera. Počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče zůstává relativně nízký. Podle nadace Gimbe, která se zabývá zdravotnickými statistikami, se však za poslední týden počet nakažených zvýšil o 40 procent a počet úmrtí o třetinu.

List La Repubblica ve čtvrtek napsal, že varianta omikron už tvoří 25 procent případů nákazy. V Lombardii už je číslo na 30 procentech.

Reklama

Doporučované