Hlavní obsah

Povstalci z Jemenu vypálili balistické rakety na Abú Dhabí

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Protivzdušná obrana Spojených arabských emirátů v pondělí brzy ráno zničila dvě balistické střely, které mířily na hlavní město Abú Dhabí.

Článek

Oficiální tisková agentura Spojených arabských emirátů (WAM) informovala o tom, že zbytky raket dopadly neškodně na město. Citovala také vyjádření tamního ministerstva obrany, které uvedlo, že Spojené arabské emiráty (SAE) „jsou připraveny na jakékoliv hrozby a přijmou veškerá nezbytná opatření k ochraně státu před útoky“, píše agentura AP.

Mluvčí jemenské šíitské povstalecké skupiny Húsíů později bez dalšího upřesnění řekl, že jejich skupina provedla útoky na SAE a také na Saúdskou Arábii.

Útok následuje po incidentu z nedělního večera, kdy do průmyslové zóny na jihu Saúdské Arábie dopadla balistická střela odpálená jemenskými povstalci a zranila jednoho člověka. S odkazem na koalici vedenou Saúdskou Arábií, která v Jemenu bojuje proti šíitským povstalcům Húsíům, o tom včera informovala saúdskoarabská státní tisková agentura SPA.

Koalice vedená Saúdskou Arábií, která v Jemenu bojuje na straně mezinárodně uznané vlády, zintenzivnila útoky proti šíitským povstalcům začátkem tohoto týdne po útocích na Spojené arabské emiráty, jež si v pondělí vyžádaly tři mrtvé.

Húsíové, kteří tvrdí, že chtějí porazit zkorumpovaný systém a že bojují proti zahraniční agresi, opakovaně provádějí přeshraniční útoky nejen na Saúdskou Arábii pomocí dronů a raket.

Konflikt v Jemenu je z velké části považován za zástupnou válku mezi Saúdskou Arábií a Íránem. OSN, která se spolu s USA snaží dosáhnout příměří v Jemenu, vyjádřila znepokojení nad eskalací násilí a vyzvala obě strany k maximální zdrženlivosti.

Koalice vedená Saúdskou Arábií v posledních dnech zvýšila počet náletů na cíle v Jemenu, které jsou podle ní spojené s Hútíi. V pátek bylo při útoku na dočasné zadržovací středisko v severojemenské provincii Saada zabito nejméně 60 lidí a v úterý bylo při operaci v hlavním městě Saná, které je v rukou povstalců, zabito asi 20 osob.

Reklama

Doporučované