Hlavní obsah

Požáry už letos v Evropě spálily „celou Vysočinu“. Může to být rekordní rok

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bezprecedentní lesní požáry letos zachvátily i oblast Hřenska na severu Čech.

Reklama

V první polovině letošního roku shořelo na území Evropy téměř 660 tisíc hektarů půdy. Pokud lesních požárů nebude ubývat, může být množství shořelé půdy na celém kontinentu rekordní, uvádí data EU.

Článek

„Situace, pokud jde o sucho a extrémně vysoké teploty, letos zasáhla celou Evropu a celková situace v regionu je znepokojivá. A to jsme stále uprostřed období požárů,“ řekl k tématu, které trápí v posledních týdnech mimo jiné i Česko, koordinátor Evropského informačního systému o lesních požárech (EFFIS) Jesus San-Miguel.

Odkazoval tak na skutečnost, že od 1. ledna do 13. srpna 2022 podle EFFIS lesní požáry napříč evropskými státy zničily téměř 660 tisíc hektarů půdy. To je o 56 procent více než byl dosavadní rekord za stejné období z roku 2017 (420 913 hektarů půdy). Odpovídá to zhruba rozloze Kraje Vysočina.

Podle EFFIS od roku 2010 přibývá požárů ve střední a severní Evropě. Jedná se o regiony, kde je destrukce způsobená tímto živlem spíše neobvyklá. Příkladem zmiňuje Rumunsko, Rakousko a Německo. Požáry ale již několik týdnů ničí především jih Francie, portugalské vnitrozemí nebo území Španělska.

Evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) uvádí, že jen ve Španělsku požáry letos zničily 244 924 hektarů půdy.

Po stopách sucha spojeného s výskytem požárů se v Itálii vydal i náš reportér

Seznam Zprávy se věnují dopadům klimatických změn v Evropě i ve světě. Reportér Lukáš Marek vyrazil na cestu k řece Pád na sever Itálie, jež letos zažívá historické sucho. V přiložené reportáži se s ním můžete vypravit k pramenům toku:

Stále aktivní a mimo kontrolu je podle pondělních zpráv například požár u národního parku Moncayo u Zaragozy, který se rozhořel v sobotu. Poničil na 8 tisíc hektarů a vynutil si evakuaci více než tisíce lidí. V oblasti v noci zasahovalo na 250 hasičů, situaci ale komplikuje silný vítr.

Zhruba tisíc lidí muselo opustit své domovy kvůli lesnímu požáru v provincii Alicante. Požár se přes noc dál šířil a přiblížil se k zastavené oblasti v obci Adsubia. Na místě zasahuje pět letadel a požár již poničil na 3500 hektarů území.

EFFIS dále uvádí, že pokud by se situace požárů vyvíjela podobně jako v roce 2017, v Evropě by mohlo do konce roku shořet přes milion hektarů půdy. To by bylo nejvíc od roku 2006, kdy systém začal vést své záznamy, uvádí německý server Deutsche Welle.

Reklama

Doporučované