Hlavní obsah

Pozor, nebezpečí. Ukrajina postaví na hranicích s Ruskem a Běloruskem minové pole

Foto: Profimedia.cz

Běloruská pohraniční stráž u hraničního přechodu Divin mezi Běloruskem a Ukrajinou v Brestské oblasti, 15. února 2023.

Reklama

Ukrajina vytvoří minové pole rozprostřené ve vzdálenosti dvou kilometrů od ruských a běloruských hranic. Vstup do oblasti bude umožněn jen ozbrojeným silám.

Článek

Ukrajinský parlament schválil zákon, na jehož základě bude možné vybudovat minové pole u ruských a běloruských hranic. Ukrajina tak rozšíří obranné pásmo, ve kterém bude zvláštní režim umožňující vstup a pohyb jen ozbrojeným silám, informovala ukrajinská agentura Unian. Oblast se bude rozprostírat na šířku dvou kilometrů od hranic.

Kromě opatření na ochranu území se nový zákon zabývá také zařazením ukrajinských vojenských sil do pravidelných misí na ochranu hranic a úlohou pohraničníků v kontextu války, podotkla agentura.

Hranice Ukrajiny s Běloruskem se táhne téměř 1100 kilometrů, s Ruskem jde o území dlouhé asi dva tisíce kilometrů.

Snahy o posílení obrany v místech sousedících s Běloruskem se ze strany kyjevských úřadů objevují již několik měsíců. Na hranici ve Volyňské oblasti tak na podzim postavila Ukrajina tříkilometrovou zeď s ostnatým drátem (psali jsme zde).

Také Polsko posiluje obranu svých hranic s Běloruskem

Polsko uzavřelo poslední hraniční přechod, který mohli využívat přepravci z Běloruska a Ruska. Diktátor krok Varšavy označil za „idiotský“ a učiněný pod vlivem USA po návštěvě prezidenta Joea Bidena.

„Ti šílenci se ani nezamyslí, než udělají první krok,“ reagoval Alexandr Lukašenko na adresu polské vlády. Pokud podle něj Polsko chtělo uškodit Rusku, mělo uzavřít přechod s Kaliningradskou oblastí.

Polský ministr obrany Marius Blaszczak ve čtvrtek na svém twitteru uvedl, že Polsko zvýšilo bezpečnostní opatření na svých hranicích s Ruskem a Běloruskem.

„Polsko začalo umísťovat betonové a ocelové zábrany na vybraných hraničních přechodech. Jde o součást naší obranné a odstrašovací strategie,“ napsal v příspěvku Blaszczak.

Tehdejší poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko stavbu zdůvodnil trvající hrozbou, jež představuje běloruský režim, i možným přílivem uprchlíků.

Lukašenko nevyloučil zapojení běloruské armády do války na Ukrajině

Kyjev hrozbu ze strany Běloruska vnímá dlouhodobě. Minsk na podzim uzavřel vojenský pakt s Moskvou, jenž umožňuje vstoupit ruským vojákům s technikou na běloruské území.

Před dvěma týdny běloruský diktátor Alexandr Lukašenko opět nevyloučil možnost, že by se Minsk zapojil do bojů po boku ruské armády.

Důvodem pro vstup jeho vojsk do konfliktu by prý byl útok na běloruské území. „Pokud někdo podnikne agresi proti mé zemi, musí počítat s tím, že odpověď bude okamžitá,“ řekl podle polského Wprost Lukašenko.

Už na podzim ukrajinské ministerstvo varovalo, že se Bělorusko snažilo obvinit Kyjev z přípravy útoku na Bělorusko. Ukrajina obvinění odmítla a označila za zkonstruované.

Reklama

Doporučované