Hlavní obsah

Prezidentský kandidát Zemmour zaplatí pokutu, podněcoval k nenávisti

Foto: Profimedia.cz

Krajně pravicový prezidentský kandidát Eric Zemmour.

Reklama

O izolovaných nezletilých migrantech se kandidát na francouzského prezidenta vyjádřil jako o „zlodějích, vrazích a násilnících“.

Článek

Deset tisíc eur, tedy asi 245 tisíc korun. Tolik musí po pondělním rozsudku pařížského odvolacího soudu zaplatit Eric Zemmour, krajně pravicový kandidát na francouzského prezidenta. Spolu s ním byl k třítisícové pokutě odsouzen i ředitel stanice CNews Jean-Christophe Thiery. Pokud by nezaplatili, půjdou do vězení.

Esejista a prezidentský kandidát Zemmour byl souzen za výroky z loňského září. Při televizní debatě o izolovaných nezletilých migrantech prohlásil: „Nemají tu co dělat, jsou to zloději, vrazi, násilníci… je třeba je poslat zpátky, aby se už nevrátili.“

Žalobu vzápětí podalo hned několik organizací zabývajících se bojem proti rasismu, stejně jako rad départementů, které mají na starosti sociální pomoc právě izolovaným nezletilým.

Zemmour si rozsudek vyslechnout nepřišel s tím, že nechce, aby se tribunál proměnil v televizní studio. Verdikt označil za „ideologický a hloupý“. „Je to odsouzení svobodného ducha soudním systémem, do něhož pronikli ideologové,“ napsal na Twitteru.

Soud dospěl k závěru, že v případě Zemmourových slov nešlo o jazykovou chybu, ale že esejista použil „nástroje nenávisti“. Rozhodnutí soudu uvítaly žalující strany, podle nichž jde o vítězství demokracie. Neziskové organizace kritizují i kanál CNews, který poskytoval kontroverznímu Zemmourovi prostor poté, co s ním ukončil spolupráci pravicový list Le Figaro.

„Za tímto mediálním projektem je projekt politický. Je to projekt nenávisti, který má tendenci stigmatizovat lidi podle jejich původu, víry a rasy,“ citovala televize BFM Arié Alimiho z organizace Liga za lidská práva.

Třiašedesátiletý Zemmour má se soudními procesy bohaté zkušenosti, v poslední dekádě jich podle listu Le Monde zažil už 15. V řadě případů byl osvobozen, dvakrát byl už ale odsouzen za vyvolávání rasové nenávisti.

Další soud ho čeká už tento čtvrtek kvůli jeho výroku z října 2019. Zemmour tehdy prohlásil, že maršál Philippe Pétain „zachránil“ francouzské židy. Pétain přitom za války vedl kolaborantský stát s metropolí Vichy na jihu Francie. Další soud bude následovat v květnu letošního roku kvůli Zemmourovým útokům proti feministickému a LGBT hnutí.

Le Penová už není takový extrém

V dubnových prezidentských volbách Zemmour mezi favority rozhodně nepatří. Po oznámení své kandidatury se sice krátce vyšvihl na druhé místo v průzkumech hned za úřadující hlavu státu Emmanuela Macrona, podle posledních sondáží ale figuruje až na čtvrtém místě za Macronem, kandidátkou Republikánů Valérií Pécresseovou a šéfkou Národního sdružení Marine Le Penovou.

Nejdříve se zdálo, že Zemmourova kandidatura nejvíce oslabí právě Le Penovou. Nakonec to ale vypadá, že jeho extrémní výroky ji v očích voličů spíše pomohou „normalizovat“. Le Penová stále zůstává pro 50 procent Francouzů „nebezpečím pro demokracii“, Zemmoura ale podle poslední sondáže agentury Kantar Public takto vnímá dokonce 64 procent voličů.

Odsouzení k pokutě 10 tisíc eur krátce před volbami pro Zemmoura a jeho voliče není překážkou – jak už bylo řečeno výše, nejde o první soudní verdikt. Zemmour bude i tentokrát tvrdit, že to jsou jen jeho politické názory a že soudy potlačují svobodu slova.

Reklama

Doporučované