Hlavní obsah

Při dopravní nehodě v Mexiku zemřelo v nákladním voze 53 migrantů

Foto: Profimedia.cz

Trosky nákladního auta po nehodě na dálnici na jihu Mexika. Při nehodě zemřelo nejméně 53 lidí.

Reklama

Při dopravní nehodě v mexickém státě Chiapas zemřelo nejméně 53 lidí, většina obětí jsou migranti ze sousední Guatemaly. V nákladním autě byla zhruba stovka lidí, kteří chtěli nelegálně překročit hranici do USA.

Článek

Nákladní auto s přívěsem plným migrantů z jižní a střední Ameriky se převrátilo na dálnici na jihu Mexika. Auto překročilo nejvyšší povolenou rychlost, zavadilo o zeď, převrátilo se na bok a narazilo do mostu. Podle svědectví přeživších většina pasažérů přeplněného přívěsu pocházela z Guatemaly, uvedla AFP. Podle agentury Reuters k nehodě přispělo přetížení vozu váhou migrantů.

Na snímcích z místa nehody jsou vidět desítky bílých pytlů s těly obětí a záchranáři, kteří pomáhají raněným. Počet obětí podle úřadů ještě může stoupnout. Podle AFP jsou tři ranění v kritickém stavu.

Nehoda se stala ve státě Chiapas nedaleko hranic s Guatemalou, který je vstupní branou pro migranty ze Střední Ameriky, především z Hondurasu a Salvadoru. Jejich přeprava v kamionech je jednou z obvyklých metod, které pašeráci používají k přepravě migrantů bez potřebných dokladů do Spojených států.

„Hluboce lituji tragédie, kterou způsobilo převrácení přívěsu se středoamerickými migranty v Chiapasu. Je to velmi bolestivé. Objímám rodiny obětí,“ napsal mexický prezident Andrés Manuel Lopez Obrador.

Stejně tak lítost vyjádřil jeho guatemalský protějšek. „Hluboce lituji tragédie ve státě Chiapas a soucítím s rodinami obětí, kterým nabízíme veškerou nezbytnou konzulární pomoc, včetně repatriací,“ napsal na twitteru guatemalský prezident Alejandro Giammattei.

Národní institut pro migraci (INM) ve svém prohlášení uvedl, že kromě humanitární pomoci jako je poskytnutí jídla a přístřeší přeživším nabídne „humanitární návštěvní karty“. INM bude spolupracovat s místními a federálními úřady „při poskytování konzulární pomoci, identifikaci těl a úhradě pohřebních nákladů“, cituje úřad AFP.

Přesuny migrantů směrem na sever v posledních dnech zrychlují, údajně jde o desítky autobusů denně. Podle aktivistů přesuny migrantů souvisejí s obnovením programu s neoficiálním názvem „Zůstaňte v Mexiku“, na kterém se minulý týden dohodli americký prezident Joe Biden a jeho mexický protějšek López Obrador.

Opatření, které zavedla administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, počítá s tím, že žadatelé o azyl v USA počkají na výsledek řízení v Mexiku.

Reklama

Doporučované