Hlavní obsah

Při nehodě autobusu v Bulharsku zemřelo 45 lidí, příčin mohlo být několik

Záběry z místa nehody.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 45 lidí, včetně 12 dětí, zahynulo při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval v Bulharsku. Autobus po nehodě vzplál. Příčinou mohla být lidská chyba, technická závada i stav silnice.

Článek

Podle záchranářů bylo z hořícího autobusu vyproštěno sedm živých lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný, uvedla agentura Reuters. Pouze dva z nich jsou ale schopni výpovědi. Při nehodě zemřel i řidič. Autobus měl i druhého řidiče, ale i ten pravděpodobně zemřel, píše bulharská veřejnoprávní televize BNT.

Podle severomakedonského ministerstva zahraničí se autobus vracel do severomakedonské metropole Skopje z víkendového zájezdu do Istanbulu vzdáleného asi 800 kilometrů a na bulharské území vjel v pondělí pozdě večer. Příčiny nehody, která se stala asi 30 kilometrů západně od Sofie, bulharské úřady vyšetřují.

„Je to obrovská tragédie,“ uvedl úřadující bulharský premiér Stefan Janev, který se vydal na místo nehody na jihozápadě země. Podle bulharského ministra vnitra Bojka Raškova zůstali cestující po nehodě uvězněni uvnitř autobusu. „Je to opravdu strašný obrázek,“ uvedl ministr. Bulharsko na středu vyhlásilo státní smutek, vlajky na státních institucích budou stažené na půl žerdi.

Lítost nad neštěstím a soustrast pozůstalým vyjádřil i severomakedonský premiér Zoran Zaev, který také mluvil s jedním z přeživších. Podle něj cestující v autobusu spali, když je vzbudila exploze. Lidem, kteří seděli vzadu, se podařilo vyrazit okno a včas vyskočit. Ostatní zemřeli.

Autobus byl v provozu teprve 3 roky

Nejpravděpodobnější příčinou nehody je podle bulharských úřadů buď lidská chyba, nebo technická závada. Agentura BGNES citovala také dopravní expertku, podle níž je daný dálniční úsek problematický a celé léto se tu opravovaly díry ve vozovce.

Web 24chasa pak napsal, že o špatné kvalitě silnice se vědělo už roky, mluvilo se například o slabých svodidlech nebo o špatné viditelnosti za zhoršeného počasí. Premiér Janev ale odmítl spekulace, že nehodu způsobil špatný stav silnice.

„Byla tam svodidla, která teď úplně zmizela. To znamená, že autobus z nějakého důvodu sjel k pravé straně a narazil do svodidel. Slyšeli jsme spoustu verzí, například o možném úniku paliva. Doufám, že se vše brzy objasní a kolegové z vyšetřovacího týmu odvedou svou práci,“ komentoval tragédii ministr vnitra Bojko Raškov.

Bývalý člen bulharské Národní vyšetřovací služby Georgij Ilijev se domnívá, že požár autobusu začal náhle a rychle. „Požáry obvykle začínají pomalu, bývá cítit zápach. To, co vím, mě vede k domněnce, že plameny se objevily rychle, jako při výbuchu. Jinak není možné, aby najednou tolik lidí nebylo schopno pohybu,“ řekl Ilijev bulharské televizi Nova. Vyšetřování podle něj potrvá dlouho, jenom úvodní šetření na místě by mohlo zabrat dva dny.

Vilma Ruskovská z úřadu severomakedonského zvláštního prokurátora řekla, že dopravní společnost, které autobus patřil, funguje už 20 let a zatím neměla žádné nehody. Je ale podle ní potřeba prověřit záznamy o technickém stavu vozidla. Zdá se, že havarovaný autobus byl v provozu teprve 3 roky.

Zemřela jedenáctičlenná rodina i učitelka

Předseda severomakedonské vlády Zoran Zaev uvedl, že všichni cestující byli ze Severní Makedonie, jeden z nich měl ale belgické občanství a další občanství srbské. Bulharská tisková agentura BGNES píše, že nejmladší oběti byly 4 roky, nejstarší 63. Úřady mrtvé zatím identifikují.

V autobusu se severomakedonskou registrací cestovalo 52 lidí. Sedm přeživších – dvě ženy a pět mužů – převezli s popáleninami do nemocnice v hlavním městě Sofii.

Mezi oběťmi je podle informací severomakedonských médií například jedenáctičlenná rodina ze Skopje. Zemřela i učitelka ze základní školy z vesnice na severu země a její dcera. Škola přerušila vyučování, protože žáky její smrt velmi zasáhla.

Český prezident Miloš Zeman zaslal prezidentovi Republiky Severní Makedonie Stevu Pendarovskému kondolenční dopis. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragické dopravní nehodě autobusu na jihozápadě Bulharska, která si vyžádala více než čtyři desítky lidských životů a několik zraněných. Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ uvedl Zeman.

Reklama

Doporučované