Hlavní obsah

Při požáru výškové budovy v japonské Ósace nejspíš zahynulo 24 lidí

Japonští hasiči po uhašení požáru prohledávají výškovou budovu poblíž ósackého nádraží.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Při požáru výškové budovy v japonské Ósace zemřelo 24 lidí, další jsou zranění. Policie událost vyšetřuje jako žhářství, uvedla místní média.

Článek

Tragickou bilanci má požár v japonské Ósace, který zachvátil osmipatrovou obchodní budovu poblíž nádraží.

Veřejnoprávní stanice NHK původně uvedla, že 27 lidem byla „diagnostikována zástava srdce a dýchání“. Tři z nich se ale podařilo resuscitovat a zůstávají hospitalizováni ve vážném stavu. Jedna žena byla zraněna lehce. Obětí je tak podle informací agentury AP 24.

Požár vypukl v pátek ve čtvrtém patře budovy v rušné čtvrti bezmála třímilionového města Ósaka. Plameny se podařilo uhasit asi po 30 minutách. V budově se podle agentury Reuters nacházela psychiatrická klinika. Hořet začalo krátce po jejím otevření. Lidé z ostatních podlaží byli evakuováni.

„Požár byl objeven v 10:18 ve čtvrtém patře, okolo poledne bylo na místě asi sedmdesát hasičských vozů,“ cituje prohlášení místních úřadů deník The Guardian. Požár vypukl v budově v rušné obchodní a zábavní čtvrti poblíž vlakového nádraží Kitašinči, kde kromě kliniky fungoval také kosmetický salon, prodejna oblečení nebo anglická škola, informuje deník The Times of India s odvoláním na místní média.

Hasiči po celou dobu prováděli evakuaci osob. „Když jsem se podíval ven, viděl jsem v okně ve čtvrtém patře budovy oranžové plameny,“ řekl agentuře Kjódó svědek, který byl v tu dobu v nedaleké kanceláři. „V šestém patře také jedna žena mávala z okna a volala o pomoc,“ dodal muž.

„Bylo tam hodně tmavého kouře a také velmi silný zápach,“ řekla veřejnoprávní stanici NHK jedna z evakuovaných.

Agentura Reuters uvádí, že internetová stránka kliniky není momentálně dostupná, ale dříve se na ní uvádělo, že poskytuje péči pacientům s depresí a panickými stavy, lidem trpícím spánkovou apnoí nebo anémií.

Policie požár vyšetřuje jako podezření ze žhářství, uvedla tisková agentura Kjódó a dodala, že oheň pravděpodobně založil neznámý muž. Podle deníku Jomiuri Šimbun přinesl postarší muž do budovy tašku, z níž vytékala hořlavá kapalina, která se posléze vznítila.

Zahraniční média v souvislosti s podezřením na žhářství připomínají poslední nejtragičtější požár v Japonsku v červenci 2019, kdy při žhářském útoku ve studiu animovaného filmu v japonském městě Kjóto zahynulo 36 lidí a další desítky osob byly zraněny.

Reklama

Související témata:

Doporučované