Hlavní obsah

Při ruském ostřelování zemřel jeden z nejbohatších ukrajinských podnikatelů

Foto: Nibulon

Oleksij Vadaturskyj patřil podle magazínu Forbes v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců.

Reklama

Ukrajinský obilný magnát a jeho manželka byli zabiti při „masivním“ ruském ostřelování města Mykolajiv na jihu země. „Nebyla to náhoda,“ tvrdí poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý podnikatel Oleksij Vadaturskyj a jeho žena Rajisa zemřeli v noci poté, co jejich dům zasáhla ruská raketa. S odkazem na ukrajinská média o tom informovala stanice BBC.

Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. „Nebyla to náhoda,“ uvedl.

Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců. Vlastnil společnost Nibulon, která působí v oblasti vývozu obilí a vlastní nákladní lodě.

Vaduturskyj také obdržel ocenění „hrdina Ukrajiny“. Gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim uvedl, že Vadaturskyj „udělal mnoho pro Mykolajivskou oblast, mnoho pro Ukrajinu“.

„Jeho přínos pro rozvoj zemědělství a lodní průmysl, pro rozvoj regionu je neocenitelný,“ napsal na Telegramu. Jeho firma Nibulon se podílela na vybudování skladovacích zařízení a další infrastruktury pro vývoz obilí.

V noci ze soboty na neděli pokračovalo ruské ostřelování ukrajinských měst. Výbuchy se ozvaly v Charkově, Mykolajivu a Nikopolu.

Starosta města Mykolajiv Oleksandr Šenkevyčč označil noční ostřelování za pravděpodobně nejsilnější, které město od začátku války zažilo.

„Ozývají se výbuchy, včetně kazetových bomb. Dosud víme o několika požárech na místech dopadu. Tlaková vlna a trosky poškodily obytné domy,“ dodal. V pátek si ostřelování kazetovou municí podle gubernátora Vitalije Kima vyžádalo v Mykolajivu čtyři mrtvé.

Ruské rakety kromě obytných domů ve městě poškodily také hotel, sportovní komplex, dvě školy a čerpací stanici.

Mykolajiv leží na hlavní trase vedoucí k ukrajinskému nejvýznamnějšímu přístavu Oděsa. V minulosti byl opakovaně ostřelován.

Reklama

Doporučované