Hlavní obsah

Střelba v centru Paříže, na místě jsou mrtví. „Byla to panika,“ popisují svědci

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Tři lidé zahynuli a tři další byli zraněni, z toho jeden je v ohrožení života, po dnešní střelbě v desátém pařížském obvodu, informují francouzská média.

Článek

Policie zadržela podezřelého muže ve věku 69 let, informovala agentura AFP. Muž je francouzské národnosti a policie už ho dobře zná - pro dva pokusy o vraždu z roku 2016 a prosince 2021. Při tom posledním byl zadržený za útok na uprchlický tábor ve 12. obvodu hlavního města, kam se vydal s mečem, uvádí britská BBC.

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová uvedla, že případ vyšetřuje jako vraždu, a bude zjišťovat, zda za útokem nebyl rasistický motiv. „Jsou tam tři mrtví, jedna osoba je ve stavu ohrožení života, dvě osoby jsou zraněny relativně vážně a obviněný, který by mohl být vyslechnut, je také zraněn, zejména v obličeji,“ dodala.

Střelba, při které byl zraněný i pachatel, se odehrála v místním kurdském komunitním centru v ulici d'Enghien a také v nedaleké restauraci a kadeřnictví, řekla novinářům starostka desátého obvodu Alexandra Cordebardová. Centrum Ahmeta Kayi, pojmenované po stejnojmenném zpěvákovi, je sdružení, jehož cílem je „podporovat postupnou integraci“ kurdského obyvatelstva žijícího v centrálním regionu Île-de-France, píše dále ČTK.

„Na ulici padlo sedm až osm výstřelů, byla to naprostá panika, byli jsme zavření uvnitř,“ řekl AFP majitel obchodu v nedalekém domě, který si přál zůstat anonymní.

„Viděli jsme starého bělocha, jak přišel a střílel v kurdském kulturním centru, pak šel do vedlejšího kadeřnictví. Se zaměstnanci jsme se uchýlili do restaurace,“ řekl AFP další svědek, který se představil jako Romain, zástupce vedoucího restaurace Pouliche Paris v ulici d'Enghien.

Obyvatel čtvrti Emannuel Boujenan uvedl pro Le Monde, že lidé na ulici panikařili a volali policii. „Je tady, je tady,“ říkali podle něj a ukazovali na kadeřnictví. Následně viděl, jak dva policisté vcházejí dovnitř, kde dva lidé leželi na zemi se zraněními na nohou. „Viděl jsem krev,“ popsal.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin v pátek prohlásil, že pojede do Paříže a navštíví místo „dramatické“ střelby. „Zadržený se při útoku zaměřil na cizince, ale nemáme zatím indicie, zda konkrétně na Kurdy,“ uvedl Darmanin. Útočník nebyl zapsán v žádném seznamu lidí podezřelých z radikalizace a jednal sám, upozornil ministr. Muž byl podle něj členem střeleckého klubu a legálně vlastnil několik zbraní.

Propukly potyčky

Po jeho tiskové konferenci propukly na místě potyčky mezi demonstranty a policií, kdy nejméně 11 strážců zákona bylo zraněno, píše Le Monde. Policisté použili slzný plyn, aby odehnali rozvášněný dav, v ulicích došlo i k vandalismu, popsala agentura Reuters.

Starostka metropole Anne Hidalgová na twitteru poděkovala bezpečnostním službám za rychlý zásah a vyjádřila soustrast obětem i jejich rodinám. „Stojíme při nich, na radnici 10. obvodu otevřeme psychologické oddělení,“ uvedla.

Zástupce pařížské starostky Emmanuel Grégoire stanici BFMTV řekl, že jeho myšlenky jsou s oběťmi a svědky této tragédie. Policii poděkoval za „rychlou akci“. Uvedl, že je v kontaktu s policisty i státním zastupitelstvím, aby „pochopil, co se stalo“.

Pařížská policie na twitteru uvedla, že provádí operaci, a požádala veřejnost, aby se oblasti vyhnula. Později úřady oznámily konec akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované