Hlavní obsah

Při útoku v Kábulu byl zabit významný duchovní Tálibánu Rahimulláh Hakkání

Foto: Profimedia.cz

Napětí mezi Tálibánem a Islámským státem roste. Při sobotním výbuchu v Kábulu zemřelo osm lidí.

Reklama

Při útoku v Kábulu dnes zemřel významný duchovní Tálibánu Rahimulláh Hakkání. K atentátu se později přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Článek

Čtyři zdroje Tálibánu Reuters sdělily, že k útoku, při němž zemřel významný duchovní Tálibánu Rahimulláh Hakkání, došlo v náboženském semináři v afghánském hlavním městě Kábulu. S odvoláním na představitele zpravodajských služeb to uvedla agentura Reuters.

Atentátník, který už předtím přišel o nohu, odpálil výbušninu ukrytou v plastové protéze. „Vyšetřujeme, kdo byl tento … člověk a kdo ho přivedl na toto důležité místo, aby vstoupil do osobní kanceláře šejka Rahimulláha Hakkáního. Pro Islámský emirát Afghánistán je to velmi velká ztráta,“ uvedl jeden z vysokých představitelů Tálibánu z ministerstva vnitra.

Podle nepotvrzených informací mělo k útoku dojít ve vysoce střežené části Kábulu, do níž příslušníci Tálibánu nevpustí nikoho, kdo neprošel prohlídkou. Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to ránu pro Tálibán a jeho schopnost udržet významné vysoké představitele v bezpečí.

Pro vzdělání žen

Hakkání byl velmi oblíbený. Byl známý svými názory, které se od běžných příslušníků Tálibánu v lecčem lišily. Také se poměrně ostře vyjadřoval proti islámské formě praxe, která se nazývá salafismus a kterou vyznává mnoho militantních skupin, zejména místní odnož IS.

Vyslovil se také pro vzdělávání dívek, přestože Tálibán zakázal dívkám chodit na střední školy. V rozhovoru pro BBC na začátku tohoto roku tvrdil, že afghánské ženy a dívky by měly mít přístup ke vzdělání. „V zákoně šaría není žádné ospravedlnění, které by říkalo, že vzdělání žen není povoleno. Není pro to vůbec žádné ospravedlnění,“ řekl tehdy Hakkání.

Jak USA zabily lídra teroristické skupiny al-Káida?

Operace, při níž americká zpravodajská služba zabila lídra teroristické skupiny al-Káida, se za účasti několika zasvěcených připravovala několik měsíců.

„Všechny náboženské knihy uvádějí, že ženské vzdělání je přípustné a povinné, protože například když žena v islámském prostředí, jako je Afghánistán nebo Pákistán, onemocní a potřebuje ošetření, je mnohem lepší, když ji ošetří lékařka,“ uvedl také.

Již v minulosti útoky na svou osobu přežil, mimo jiné i velký výbuch v severopákistánském městě Péšávar v roce 2020. I k tomuto útoku, při němž zahynulo nejméně sedm lidí, se přihlásil Islámský stát.

Boje mezi Tálibánem a IS jsou častější

V sobotu přišlo v Kábulu o život nejméně osm lidí a 22 dalších utrpělo zranění při bombovém útoku, k němuž se rovněž IS přihlásil. V pátek došlo k jinému pumovému útoku na rušné obchodní ulici na západě Kábulu. Při něm zahynulo osm lidí a 18 utrpělo zranění.

Většina Afghánců patří k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Rok od převzetí moci

Příští pondělí uplyne rok od převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem. Přestože Tálibán tehdy Afgháncům sliboval, že s jeho nástupem k moci skončí desetiletí války a nestability, o konci chaosu se vzhledem k atentátům a celkové nestabilitě v zemi příliš hovořit nedá.

Mohlo by vás také zajímat:

Komentář redaktora Seznam Zpráv Pavla Novotného o tom, jaký má význam smrt džihádisty a někdější pravé ruky Usámy bin Ládina Ajmána Zavahrího.

V posledních měsících dochází k pravidelným útokům, k nimž se v mnoha případech hlásí Islámský stát. Jejich cílem jsou často náboženské a etnické menšiny i vůdci Tálibánu.

Na konci července byl v Kábulu Spojenými státy zabit lídr teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí, jehož smrt vyvolala otázky ohledně toho, zda mu Tálibán poskytl v Afghánistánu útočiště.

V rámci dohody o odchodu amerických sil a jejich spojenců z Afghánistánu se Tálibán v roce 2020 zavázal, že Afghánistán nebude útočištěm pro teroristy. Dům, kde Zavahrí pobýval, patřil podle agentury AP významnému poradci Sirádžuddína Hakkáního, který ve vládě Tálibánu vede ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:
Rahimulláh Hakkání

Doporučované