Hlavní obsah

„Přineste si vlastní chlast.“ Další večírková aféra Borise Johnsona

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson je středem vícero skandálů. Nejen mezi konzervativci se mluví o jeho potenciální výměně.

Reklama

Rok 2021 byl pro Borise Johnsona náročný. Kromě pandemie covidu-19 Velkou Británii zaměstnávaly i jeho četné skandály. A zdá se, že od nich nebude pokoj ani letos.

Článek

Na podzim se mluvilo třeba o tom, zda se britský předseda vlády v prosinci 2020 zúčastnil tajného vánočního večírku, který za přísného lockdownu organizovala tisková kancelář Downing Street. A také že se osobně setkával se svými kolegy v době první vlny koronavirové nákazy, kdy bylo nařízené pracovat z domova.

Společenský život dohání konzervativce Johnsona i letos: podle listu The Times se možná premiér i se svou chotí Carrie zúčastnil v době kompletního lockdownu na jaře 2020 zahradní party. Akce s grilováním, alkoholem a desítkami hostů.

„Na zahradě bylo 40 lidí včetně Borise a Carrie. Stály tam dlouhé stoly a na nich pití, křupky, rolky s párkem a další piknikové pochutiny. Byla to správná chlastačka,“ uvedl podle Timesů nejmenovaný svědek.

Zahradní party s vysokou účastí zorganizoval Martin Reynolds, Johnsonův tajemník, předloni v květnu. Teprve na začátku června přitom vláda povolila venkovní setkávání pouze šesti lidí. „Martin psal, že všichni tvrdě pracují, takže sejít se na zahradě je dobrá příležitost. Na závěr lidi vyzval, aby si přinesli vlastní chlast,“ popsal znění e-mailové pozvánky jeden ze zdrojů, jenž ji obdržel.

Nyní se očekává, že v Downing Street budou po velkém vyšetřování pod taktovkou Sue Grayové, vysoce postavené vládní úřednice, kvůli sérii zakázaných večírků a sdružování padat hlavy. A že ta Reynoldsova padne určitě, píše bulvární deník Daily Mail. Velký otazník pak visí i nad potenciální účastí premiéra Johnsona, který opakovaně odmítl jakékoliv pochybení.

Zatímco premiér už podle Timesů hledá za Reynoldse náhradu, tajemník by mohl podle Daily Mailu získat místo v britské diplomacii.

Kde vzal na renovaci? A s kým vším si esemeskoval?

Partygate – série nepovolených vládních večírků, jež se konaly v přímém rozporu s pravidly vydanými týmž britským kabinetem – je jen dalším z kupy skandálů, kterým Johnson čelí. Jeho repertoár je jen za poslední rok mnohem pestřejší.

Foto: Profimedia.cz

Přes rok se kvůli Johnsonovým skandálům konaly v Londýně různé protesty.

V rámci takzvaného „sleaze inquiry“, vyšetřování prohřešků Johnsona a jeho blízkých spolupracovníků, se například loni na jaře propíralo nejasné financování renovace Downing Street 11, Johnsonova privátního bytu.

Přestavba totiž výrazně přesáhla limity dotace, již premiéři na přestavbu příbytku v době svého volebního období mohou získat. A Johnson se měl pokusit získat peníze na renovaci skrze sponzory Konzervativní strany. Nemluvě o jeho následné snaze překroutit pravidla.

Rozbouřené vody britské politiky ještě více rozvířila kauza premiérových textovek s vlivnými osobnostmi. Například s podnikatelem Jamesem Dysonem, kterému premiér údajně za výrobu ventilátorů v Británii slíbil daňové úlevy pro jeho pracovníky, nebo taky se saúdským princem Muhammadem bin Salmánem.

Na jaře přišel list The Daily Mail i s tím, že Johnson údajně ke konci roku 2020 prohlásil: „Už žádné zas*ané lockdowny. Ať se ta těla nakupí po tisících!“ Johnson odmítl, že by kdy něco takového řekl, podle agentury Reuters ale tato slova potvrdila jeho někdejší pravá ruka, exporadce Dominic Cummings. Podle něj je premiér pronesl ve své studovně.

Záleží na výkonu

Na koronavirovém poli sklízí Johnson spíše nepravidelné úspěchy. V současnosti čelí nátlaku z vysokých pater vlastní strany. Vlivný britský konzervativec Mark Harper měl ministerského předsedu podle The Independent upozornit, že pokud nezruší stávající koronavirová opatření, mohl by přijít o místo.

„Smlouva o funkci premiéra je postavená na výkonu,“ měl prohlásit Harper. Velká Británie je přitom v současnosti čtvrtou nejzasaženější zemí světa, co se nákazy covidem-19 týče. V posledních dnech Ostrovy hlásí bezprecedentní počty nových případů – v minulém týdnu počet nově nakažených za jediný den vyšplhal přes 218 tisíc. Oproti loňské zimní vlně ale počty úmrtí zůstávají na nižších stovkách za den.

Poslanec Harper patří v otázce přístupu ke koronavirové pandemii, zejména tedy přísných opatření, ke skeptickému křídlu toryů. Vláda by se podle něj měla soustředit spíš na léčbu a vakcinaci britské populace. „V určitý moment musíte říct, že cokoliv se stane, jakákoliv další varianta se ukáže, nebudeme na to reagovat zavíráním různých částí země. To není udržitelné,“ řekl listu The Financial Times.

Podle agentury Reuters už Johnson řeší, že by zkrátil dobu, kterou mají nakažení strávit v izolaci ze sedmi dní na pět. Jedním dechem ale premiér v pondělí dodal, že počty hospitalizovaných rostou.

O potenciálních škatulatech na nejvyšších místech britské politiky se spekuluje už delší dobu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy o tom mluvil i britský politolog Russell Foster z King's College v Londýně.

Johnson je jednou nohou venku, ačkoliv nás parlamentní volby v blízkém budoucnu nečekají. Spíš jde o to, že konzervativci nesnáší dobře hlupáky. Konzervativní strana je tou nejdéle přežívající politickou stranou na světě díky tomu, že se nenechá vést idioty. A nemá problém se jich zbavit. V novém roce bychom tedy mohli být svědky mocenských bojů mezi Johnsonem a například Rishim Sunakem (ministrem financí) nebo Liz Trussovou (ministryní zahraničí). Konzervativci mají v Dolní sněmovně většinu, takže si můžou dovolit vyměnit premiéra.
Russell Foster

Nejde však jen o nespokojenost konzervativců. Z britské opozice se přirozeně směrem k premiérovi linou výzvy k rezignaci. Šéf labouristů Keir Starmer nová zjištění okomentoval s tím, že pokud by se přišlo na to, že se premiér zmiňovaných večírků zúčastnil, musel by „zodpovědět pár velmi vážných dotazů“.

Starmer mimo jiné už v prosinci prohlásil, že Johnson není pro vedení takového úřadu způsobilý a že by se nad jeho dalším angažmá v Downing Street měla Konzervativní strana zamyslet:

„Jsme uprostřed pandemie. Důvěra v premiéra je důležitá, i přesto se ale pohybuje na historickém minimu. Jestli si myslím, že Boris Johnson odstoupí? Ne, to ne. Protože si nemyslím, že by byl způsobilý pro vedení tohoto úřadu.“

Podle Fostera už se současným premiérem ztrácejí nervy i samotní Britové. „Britům už došla trpělivost, a poohlížejí se proto směrem k labouristovi Keiru Starmerovi nebo Sunakovi s tím, že to jsou lidé, kteří jsou seriózní a kompetentní. Že mají opravdové plány, ne jen prázdná hesla a slogany,“ vysvětlil odborník.

Reklama

Doporučované