Hlavní obsah

Burrito vymyslel Kim Čong-il, tvrdí Severokorejci

Foto: Profimedia.cz

Burrito v KLDR dle propagandy (navzdory všem zprávám o rozsáhlém hladu) zažívá boom. Ilustrační foto.

Reklama

Ještě než ho skolil infarkt, vymyslel Kim Čong-il burrito, píší propagandistické severokorejské servery. Lidé ho prý milují.

Článek

Severokorejský státní zpravodajský server tvrdí, že burrito vynalezl otec Kim Čong-una. Navzdory rozsáhlému hladu v zemi pak propagandistické video ukazuje, jak si občané pochutnávají na oblíbeném mexickém pokrmu.

Na „pšeničné rolády“ prý přišel Kim Čong-il v roce 2011, krátce předtím, než utrpěl smrtelný infarkt, uvedl severokorejský server Rodong Sinmun. Mluvčí Pchjongjangu potvrdil, že pokrm zaujal také současného vůdce Kim Čong-una. Oblíbenost burrita mezi lidmi označil přímo za „boom“.

Propagandistické záběry ukazují prodejce, který podává wrapy z okénka stánku s pouličním jídlem dětem i vojákům. Ukázána je i průmyslová kuchyně s tácy plných směsí do wrapů. Podle Yahoo News je směs z mrkve a zelí. Na některých záběrech je vidět i točící se maso připomínající al pastor. Klip také obsahuje nástěnnou malbu Kimova zesnulého otce, jak se usmívá v kuchyni, kde se připravují buřty.

„Nikdy jsem v Severní Koreji neviděl žádné burrito nebo wrapy na prodej,“ uvedl pro americká média severokorejský uprchlík. „Míra výskytu západního jídla v Severní Koreji je extrémně nízká, protože je jen velmi málo restaurací, kde můžete jíst, a potravinové přísady nejsou tak rozmanité. Chybí i různé přísady na vaření, jako je mléko, sýr a koření, to absolutně chybí,“ dodal.

Není jisté, kdo v Severní Koreji má přístup k „pšeničným rolkám“ připomínajícím burrito. Severokorejci se potýkají s nedostatkem potravin a pandemie covidu-19 potravinovou nestabilitu v zemi jen prohloubila. Přesný původ burrita není znám, pravděpodobně ale pochází z Mexika z období 19. století. Jeho popularita vzrostla zejména v USA v 50. letech 20. století.

Reklama

Doporučované