Hlavní obsah

Pro obyvatelný svět musíme zastavit růst emisí do tří let, varují experti OSN

Foto: Profimedia.cz

Fotografie rozpadajícího se ledového šelfu jezera Iceberg v Montaně z roku 2019.

Reklama

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) zveřejnil další klíčovou zprávu, která se tentokrát věnuje možnostem zmírnění dopadů klimatických změn. Současné závazky podle ní na udržení oteplování pod 1,5 stupně nestačí.

Článek

Svět míří k oteplení klimatu o více než tři stupně Celsia oproti předindustriálnímu období do konce tohoto století, pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupně je třeba výrazně zvýšit intenzitu klimatických opatření. Tak zní závěry nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC).

Experti upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů a podle agentury AFP varují, že aby Země zůstala „obyvatelná“, musí se tento růst do tří let zastavit.

Hlavním sdělením je, že jediná možná cesta je úplné opuštění používání fosilních paliv a péče o krajinu takovým způsobem, aby mohla zachycovat uhlík. Ten budou pro zmírnění dopadů asi do půlky tohoto století podle vědců také muset ve velkém začít z atmosféry odsávat moderní technologie.

„Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu je výčtem nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby, zaznamenávající prázdné sliby, které nás pevně usazují na cestu ke světu, ve kterém se nedá žít,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres. Zpráva podle něj ukazuje „realizovatelné a finančně dostupné“ cesty k naplnění zmíněného teplotního cíle, který je zakotven v tzv. Pařížské dohodě z roku 2015.

„Přes všechny závazky států a korporací se rozdíl mezi nutným snížením a reálným objemem emisí prohlubuje. Svět se může vyhnout katastrofickému scénáři oteplení jen bezodkladným přesměrováním všech dotací a investic z fosilního průmyslu do obnovitelných zdrojů,“ řekl k tomu pro českou Klimatickou koalici vedoucí kanceláře OSN v Česku Michal Broža. „Podobně důležitou roli bude sehrávat ochrana lesů a ekosystémů i schopnost rozvinuté části světa dostatečně v těchto oblastech podpořit rozvíjející se ekonomiky,“ dodal.

Experti OSN uvádí, že když by došlo k v současnosti odhadovanému oteplení o 3,2 stupně, vedlo by to k „bezprecedentním vlnám veder, děsivým bouřím a rozsáhlému nedostatku vody“.

K odvrácení tohoto scénáře podle zprávy bude potřeba zastavit růst emisí uhlíku do roku 2025, načež má následovat jejich další rychlý pád až na úplnou nulu do roku 2050. BBC píše, že množství emisí uhlíku, které si ještě svět může dovolit vyprodukovat a zůstat v mezích oteplení o 1,5 stupně, je stejný jako součet emisí za pouhých posledních deset let.

Následující roky jsou podle vědců naprosto klíčové, protože pokud se emise nepodaří snížit do konce tohoto desetiletí, budou následné snahy o snížení oteplování téměř jistě neúčinné. „Myslím si, že zpráva nám říká, že jsme se dostali do fáze ‚teď, nebo nikdy‘,“ řekla k tomu vedoucí autorka reportu Heleen De Conincková z Technické univerzity v Eindhovenu.

Klíč k omezení emisí vědci vidí v reformě energetiky. BBC k tomu dodává, že „solární panely a větrné turbíny naštěstí nikdy nebyly levnější, jejich cena se totiž za posledních deset let snížila asi o 85 %“.

Reklama

Související témata:

Doporučované