Hlavní obsah

Objevila se nová verze omikronu. Mohla by ztížit trasování

Foto: Shutterstock.com

Vizualizace varianty omikron.

Reklama

Vědci odhalili novou verzi koronavirové varianty omikron. PCR testy ji obtížně rozlišují, zatím však existuje jen málo informací, které by nasvědčovaly možným problémům.

Článek

Nová verze omikronu – BA.2 – má s jeho původní podobou mnoho společných charakteristik. Postrádá ale genetickou změnu, která umožňuje použití laboratorních PCR testů jako hrubého prostředku k označení „pravděpodobných případů“. Test tak v případě nákazy sice vyjde pozitivní, že jde konkrétně o omikron, se ale podaří identifikovat až po provedení podrobnějšího rozboru.

Vědci avizují, že nová verze je odlišná, a může tedy dojít k tomu, že se vir bude v této podobě i jinak chovat. Je prý ale příliš brzy na to, aby odborníci předkládali jasné závěry. Podle indického biologa Vinoda Scariy se nyní sice ztíží sledování šíření varianty, ale zatím se není čeho bát. S tím souhlasí například i David Stuart, profesor z Oxfordské univerzity.

Podle Catherine Bennettové, profesorky z Deakin University, je také důležité mít na paměti, že nejde o nový jev. Každá z dosud vysledovaných koronavirových variant se totiž geneticky liší.

Neznámou nicméně zůstává, proč se varianta BA.2 objevila tak rychle. Pokud by se s postupem času ukázalo, že se například rychleji šíří, mohla by být sama o sobě Světovou zdravotnickou organizací (WHO) klasifikována jako „varianta zájmu“. Vznik dvou mutací – původní podoby omikronu a jeho nové verze – v takto krátkém časovém sledu pak někteří vnímají jako znepokojivý, informuje britský list The Guardian.

Ve světě se během posledních dnů objevilo celkem 7 případů této verze omikronu, a to na území Jihoafrické republiky, Austrálie a Kanady. Vzhledem k již naznačeným obtížím s její identifikací jich však může být více. To by pak mohlo vést také k většímu množství případů omikronu obecně.

Omikron nyní pozorně sledují odborníci z celého světa. Podle prvních studií varianta přináší vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, průběh nemoci covid-19 by s ní však měl být mírnější. Ve středu také přišly informace, podle kterých by před omikronem nemusely ochránit dvě dávky vakcíny Comirnaty od tandemu Pfizer/BioNTech.

Podle testů, jež společnost Pfizer provedla, se však zdá, že třetí dávka vakcíny vyrovná ochranu proti variantě omikron na úroveň, kterou látka po dvou aplikacích vykázala při kontaktu s dříve objevenými mutacemi. Na informace od dalších výrobců vakcín si veřejnost zatím musí počkat, slibují je však během následujících týdnů.

Reklama

Doporučované