Hlavní obsah

Propuštěný Kevin Spacey musí tvůrcům seriálového hitu zaplatit obří pokutu

Foto: Profimedia.cz

Kevin Spacey byl jednou z prvních hollywoodských hvězd, která byla veřejně obviněna ze sexuálního obtěžování poté, co hnutí #MeToo nabralo na síle.

Reklama

Herec Kevin Spacey bude muset studiu seriálu House of Cards zaplatit více než 30 milionů dolarů za ztráty, které způsobilo jeho chování. Sexuálním obtěžováním porušil smluvní požadavky na profesionální chování, rozhodl soud.

Článek

Zdržení v natáčení, nebezpečné prostředí pro zaměstnance i pouze osm z původně 12 plánovaných epizod seriálu. Tak studio seriálového hitu House of Cards u soudu vysvětlilo ztráty, které mu způsobilo chování herce Kevina Spaceyho.

Soud na argumenty slyšel. Někdejší herecká hvězda a její produkční společnosti budou muset studiu zaplatit 31 milionů dolarů. Vyplývá to z rozhodnutí, které soud zveřejnil v pondělí. Spaceyho propuštění kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování mělo studiím seriálu způsobit ztráty v řádu desítek milionů dolarů.

Podle rozhodčího dokumentu Spacey porušil smluvní požadavky na profesionální chování tím, že se zapojil do „určitého chování ve spojení s několika dalšími členy štábu v každé z pěti řad seriálu House of Cards, ve kterých hrál a byl pro ně výkonným producentem“.

Studio MRC, které stojí za seriálem House of Cards, muselo kvůli Spaceyho propuštění zastavit natáčení šesté řady seriálu a přepsat ji tak, aby odstranilo Spaceyho ústřední postavu. Tím ztratilo čas a muselo nakonec zkrátit počet epizod z původně zamýšlených 13 na pouhých 8. To celé mělo podle soudního dokumentu vyústit v desetimilionové ztráty.

„Bezpečnost našich zaměstnanců a pracovních prostředí je pro MRC prvořadá, a proto jsme se rozhodli prosazovat odpovědnost,“ uvedla podle deníku The Guardian společnost v pondělí. Spaceyho zástupce na e-mail požadující komentář okamžitě neodpověděl. Podle jeho právníků nehrálo hercovo chování ve ztrátách důležitou roli.

Neveřejné soudní rozhodnutí přišlo loni po déle než tři roky trvajícím právním boji a osmidenním důkazním slyšení, které se konalo v únoru 2020 a které bylo spolu se zbytkem sporu utajováno. Na veřejnost se dostalo v pondělí poté, co právníci studia MRC podali soudní petici na potvrzení toho, že bylo vydáno rozhodnutí ve prospěch studia. Spacey se proti rozhodnutí odvolal, tento měsíc bylo ale odvolání zamítnuto.

„MRC si stálo za svým, tvrdohlavě sledovalo případ a nakonec dosáhlo správného výsledku,“ uvedl v prohlášení právní zástupce žalující strany Michael Kump.

Kariéra dvaašedesátiletého držitele Oscara Kevina Spaceyho skončila náhle v roce 2017 poté, co se na herce snesla veřejná obvinění ze sexuálního obtěžování v souvislosti s hnutím #MeToo. Ozval se například americký herec Anthony Rapp, který tvrdil, že ho Spacey sexuálně obtěžoval na večírku v 80. letech, když mu bylo 14 let.

Spacey uvedl, že si na nic takového nepamatuje, ale Rappovi se omluvil za „velmi nevhodné opilecké chování“. Následovalo ovšem několik dalších obvinění z vytváření toxického pracovního prostředí při natáčení tím, že měl nevhodné komentáře na mladší zaměstnance a dotýkal se jich bez jejich souhlasu. Rapp a někteří další podali na Spaceyho žalobu.

Nezávislá vyšetřování pak odhalila, že docházelo k rozsáhlému obtěžování těch, kteří pod Spaceym pracovali.

Spaceyho následně propustili z několika filmových a seriálových projektů. Nejznámějším případem byl právě zmiňovaný seriál z produkce Netflixu House of Cards, ve kterém Spacey během pěti řad ztvárňoval hlavní postavu. K hraní se Spacey vrátil tento rok poté, co dostal menší roli v nízkorozpočtovém italském filmu.

Proti Spaceymu bylo dosud zahájeno jediné trestní řízení. Jednalo se o případ, kdy měl herec nevhodně osahávat osmnáctiletého chlapce v hotelu v Nantucketu. Státní zástupci v Massachusetts se ale rozhodli v roce 2019 od řízení ustoupit.

Reklama

Doporučované