Hlavní obsah

Za zpomalení Rusů jim prostřelují nohy. V Praze cvičí na svržení Lukašenka

Foto: Profimedia.cz

Spojenci. Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko.

Reklama

Připravujeme skupinky Bělorusů v zahraničí pro další diverzní akce proti Lukašenkovi, řekl v exkluzivním rozhovoru Aliaksandr Azarau, prezident běloruské organizace ByPol, kterou tvoří bývalí příslušníci silových složek.

Článek

Členové běloruské organizace ByPol jsou ve vlasti považováni za teroristy a za sabotážní akce jim diktatura Alexandra Lukašenka hrozí až trestem smrti. Přesto se k ní doma přihlásilo už 200 tisíc lidí. Mnozí z nich nyní absolvují nákladný vojenský výcvik, aby se mohli zapojit do přímých akcí.

Šéf ByPolu Aliaksandr Azarau mluví v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy i o Pražském podpůrném týmu a jeho roli, stejně jako o bezprostředních cílech své organizace – zabránit případnému vyslání běloruské armády do bojů na Ukrajině.

Foto: Bypol.org

Aliaksandr Azarau

Vloni jste zahájili akci Pěramoha. Můžete nám o ní něco říci?

Plán Pěramoha, což znamená vítězství, byl vyhlášen v květnu 2021. Rozpracovali ho naši členové, kteří mají zkušenosti ze služby v ozbrojených silách. Zpočátku jsme neplánovali žádné průběžné akce, protože cílem bylo znovunastolení zákonů a pořádku v Bělorusku, a tedy i odstranění režimu Alexandra Lukašenka.

V únoru ale zaútočilo Rusko na Ukrajinu, a to i z území Běloruska. Rozhodli jsme se proto Ukrajině pomoci, ale také prověřit, jak jsou naši členové odhodláni a schopni aktivních akcí. Na konci února jsme s akcemi začali, trvaly do konce března. Spočívaly v ničení železniční infrastruktury.

Ruské vlaky se zastavily u Smolensku a týden nemohly zajet na území Běloruska. Po týdnu se vlaky zase rozjely s municí, zbraněmi a vojáky, my ale v akcích pokračovali. Vlaky nezastavovaly, ničili jsme automatické signalizace, nešly semafory a musely se řídit ručně jako před 100 lety.

Vlaky musely jet velmi pomalu, aby strojvedoucí viděl před sebe, co jim signalizovali vlajkami. Díky tomu vznikaly zácpy. K ruským jednotkám, které obkličovaly Kyjev, se včas nedostala munice ani vojáci. Rusové museli techniku nechat na místě. Pomohli jsme tak svým způsobem Ukrajincům ubránit Kyjev.

Někteří ukrajinští politici, jako je (poradce prezidenta Oleksij, pozn. red.) Arestovyč, pak poděkovali běloruským partyzánům za pomoc. Kolejová válka Ukrajincům pomohla.

Teď jsou akce pozastaveny, protože ruská armáda už území Běloruska opustila.

Akce jsou také nebezpečné, celé ministerstvo vnitra je teď zaměstnané ochranou železnic, používají zbraně, několik lidí už zranili. Náměstek ministra vnitra dal rozkaz střílet do nohou už zadržených partyzánů. Zaznamenali jsme už dva případy lidí, kterým po zadržení prostříleli nohy. Ukazovala to státní televize, aby lidi vystrašila.

Pražský podpůrný tým

„Je nás do deseti, ne všichni ale budou ochotni zveřejnit své jméno a identitu. Děláme výcvik pro běloruské dobrovolníky z Polska, kteří se chystají na Ukrajinu a na možnost změny v Bělorusku. Nyní připravujeme už druhý tým pro ByPol. Organizujeme i tréninky na českých střelnicích, to bylo pro dobrovolníky jedoucí na Ukrajinu. Vyrábíme také neprůstřelné vesty. Jinak ale používáme logistické a výcvikové centrum v Polsku u hranic Ukrajiny. Z Polska vede přímá cesta do Lvova, je to proto jednodušší,“ řekl šéf Pražské podpůrné skupiny Kyrill Jakimovič.

Čím se zabývá ByPol nyní?

Pokračujeme v realizaci našeho plánu, připravujeme skupiny Bělorusů v zahraničí, kteří dostávají zvláštní vojenský výcvik. Trénuje se v polygonech v Bělorusku, už jsme takto připravili více než stovku lidí.

V Česku působí Pražský podpůrný tým. Domluvili jsme se na společné přípravě jeho členů v polygonu v Polsku. Příprava stojí peníze, proto vyzýváme k darům všechny, kdo by chtěli přispět: Prosím, obraťte se na nás a pomozte. Rozpracovali jsme program, který má čtyři fáze, celkové náklady jsou 25 000 eur (v přepočtu asi 615 tisíc korun, pozn. red.) na výcvik deseti lidí.

Takto připravení lidé jsou základem našeho plánu. Budou provádět akce, kterými se plán Pěramoha rozhýbe.

Mohl byste blíže popsat Pražský podpůrný tým?

Je to organizace Bělorusů, kteří museli kvůli politickým represím svoji zemi opustit. Vede ji Kyrill Jakimovič. Jednou z jejich činností je pomoc běloruským dobrovolníkům, kteří bojují na Ukrajině, kupují pro ně například munici a dávají dohromady neprůstřelné vesty. Připravují také skupinu rozvědčíků, která by se měla připojit k ukrajinským ozbrojeným silám.

Celkově se do akce Pěramoha zapojilo už 200 tisíc Bělorusů. Jsou to lidé ochotní riskovat a podnikat protirežimní akce, nebo spíš sympatizanti, kteří souhlasí s cíli akce?

Každý má v rámci plánu rozdílné úkoly. Když se člověk zapisuje přes chatbot Telegramu, označuje, k jakým aktivitám je připraven a co je odhodlán dělat, jestli v práci, nebo i na veřejnosti. Z těchto lidí tvoří 40 procent ti, kteří jsou připraveni k aktivním činům v ulicích.

ByPol neskrývá ambice na změnu režimu v Bělorusku. Odvíjí se nyní vaše aktivity podle vývoje války, nebo se můžeme dočkat velkých protirežimních akcí i v době, kdy bude válka pokračovat?

Naším cílem není změna režimu, ale obnovení zákonnosti a pořádku. Fakticky k tomu může dojít jen tak, že bude odstraněn Lukašenkův režim. Připravujeme další akce, protože nechceme, aby se Bělorusko aktivně zapojilo do války. Samozřejmě do ní už zapojeno je, na jeho území se nachází vojenská technika, rakety atd. My ale nechceme, aby běloruské pozemní síly překročily ukrajinské hranice. Připravujeme proto ničení infrastruktury, které by tomu mělo zabránit. Spolupracujeme i s ukrajinskými bezpečnostními složkami a chceme, aby Rusko válku prohrálo.

V posledních týdnech přicházejí zprávy o nedostatku ruských vojáků. Roste podle vás tlak na to, aby Lukašenko vyslal běloruské vojáky do války?

Myslím, že Lukašenko a Putin takový plán mají. Chápou ale, že běloruskou armádu nemá smysl posílat na Ukrajinu vzhledem k tomu, že není bojeschopná a byla by ihned zničena. Běloruská armáda může té ruské jen pomáhat. Když dojde zase k útoku z území Běloruska, budou běloruské jednotky pomáhat v druhé vlně nebo mohou být na Ukrajinu vyslány skupiny běloruských diverzantů.

Prosadil by Lukašenko vůbec vyslání běloruských vojáků na Ukrajinu, když je 90 procent veřejnosti proti?

Pokud dostane rozkaz od Putina, udělá to a nikoho se nebude ptát. Na druhou stranu ale Lukašenko silové složky potřebuje doma v Bělorusku, aby se mohl udržet u moci. Když by je poslal do války, přišel by o ně a mohl by ztratit i moc v zemi.

Pokračuje stále emigrace elit a inteligence z Běloruska?

Emigrace pokračuje, hodně lidí nás kontaktovalo, protože chtěli odejít nelegálně. Lidé, kteří pracují v silových složkách, mají zákaz překročit běloruskou hranici, snažíme se jim pomáhat. Represe se nezastavily, začínají trestní řízení. Mluví se až o půl milionu lidí, kteří Bělorusko opustili. Jen Poláci vydali 125 tisíc humanitárních víz. Bývalých pracovníků bezpečnostních složek odešlo z Běloruska kolem tisíce.

Četl jsem, že Rusko rozmístilo v Bělorusku vágnerovce. Máte o nich nějaké informace?

Přesné informace nemáme. Lidé ale viděli skupinu těchto lidí s ruskými pasy, kteří se ubytovávali v běloruských hotelech. Bělorusové bojují i na straně Ruska - víme o dvou vojenských pilotech, kteří tam působili. Jeden byl zabit, druhý pokračuje. I v roce 2014 někteří lidé vyjeli a bojovali za separatistické jednotky a pak se přidali k vágnerovcům. Jde ale spíše o jednotlivce, maximálně desítky lidí.

Reklama

Doporučované