Hlavní obsah

13 nakažených novou mutací v Nizozemsku. Další země hlásí výskyt omikronu

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Další státy světa reagují na detekovanou variantu covidu-19 omikron. Kromě afrického kontinentu již byla identifikována v Evropě, Asii nebo Austrálii. První případy nově oznámilo Nizozemsko a Dánsko.

Článek

Světová zdravotnická organizace dnes uvedla, že zatím není jasné, zda nová varianta koronaviru nazvaná omikron je ve srovnání s jinými variantami viru SARS-CoV-2 nakažlivější nebo způsobuje závažnější onemocnění. Vyzvala, aby proto „hranice zůstaly otevřené“. Uzavírání hranic a rušení leteckého spojení s jeho zemí kritizoval také Cyril Ramaphosa, prezident Jihoafrické republiky, která jako první variantu omikron odhalila.

Země už ale ve strachu ze šíření nové varianty začaly jednat po svém. Izrael se rozhodl, že zakáže na dva týdny vstup do země všem cizincům. Chce tak omezit šíření nové a potenciálně nakažlivější varianty koronaviru nazvané omikron. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Naftaliho Bennetta. Izrael se tak stane první zemí, která kvůli nové variantě viru zcela uzavře své hranice.

Podle izraelských médií vláda uzavře mezinárodní letiště Ben Gurion pro cizince na 14 dní a zavede také povinnou karanténu pro Izraelce, kteří přiletí ze zahraničí, včetně očkovaných. Úředníci doufají, že do dvou týdnů bude k dispozici více informací o tom, jak účinné jsou vakcíny proti nové variantě. Zákaz by měl vstoupit v platnost o půlnoci z neděle na pondělí.

K vyhledávání případných nakažených novou variantou vláda hodlá použít technologii kontrarozvědky Šin Bet pro sledování telefonů. Chce tak omezit přenos nové varianty na další osoby. V Izraeli byl doposud potvrzen jeden případ nové varianty. Podezření je na dalších sedm.

Filipíny v neděli kvůli výskytu nové varianty koronaviru nazvané omikron dočasně pozastavují leteckou dopravu ze sedmi evropských zemí, včetně České republiky. Oznámil to dnes podle agentury DPA mluvčí prezidenta Karlo Nograles. Na tzv. červený seznam nebezpečných zemí Filipíny nově zařadily kromě České republiky také Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko, Nizozemsko, Belgii a Itálii. Zákaz platí okamžitě, zatím do 15. prosince. Vstup nebude povolen také cizincům, kteří v těchto zemích pobývali v posledních 14 dnech. Také otevření hranic pro turisty z některých zemí, které bylo plánováno na 1. prosince, zatím bude pozastaveno.

Země již dříve zavedla omezení vstupu ze sedmi států jižní Afriky, kde byla tento týden poprvé zjištěna nová varianta omikron. Jsou to Jihoafrická republika, Botswana, Namibie, Zimbabwe, Lesotho, Svazijsko a Mosambik.

Nová varianta se dostala do dalších zemí

Třináct případů nakažených mutací omikron hlásí nově Nizozemsko. Jedná se o lidi z řad 61 nakažených pasažérů pátečního letu nizozemských aerolinek z Johannesburgu do Amsterdamu. Celkově bylo na palubě letadla kolem 600 cestujících. Covid-19 pozitivní pasažéři momentálně absolvují karanténu v blízkosti amsterdamského letiště Schiphol, informuje britská BBC.

V izolaci jsou také dvě osoby, u nichž testy odhalily variantu omikron po příletu z JAR do Dánska. Dánské úřady nyní pátrají po lidech, kteří s nimi byli v blízkém kontaktu.

Dva nakažené mutací omikron identifikovaly zdravotnické úřady v australském Novém Jižním Walesu. Stalo se tak u dvou cestujících, kteří v sobotu večer přicestovali z jednoho ze států jihoafrického regionu. Oba jsou plně naočkovaní, asymptomatičtí a izolují se, informuje britský server The Guardian. Vlády států Victoria a Nový Jižní Wales kvůli výskytu nakažlivější mutace zavedly pro přijíždějící třídenní karanténu, která platí pro očkované i neočkované přijíždějící odkudkoliv.

Prvního nakaženého mutací omikron hlásí i Itálie. Tamní zdravotnické úřady potvrdily, že se zmutovaný virus objevil v Miláně u člověka, který se v nedávné době vrátil z Mosambiku, informuje server Al-Džazíra.

Německo a Británie ohlásily v neděli třetí případy nové koronavirové varianty. Kvůli zjištěným případům nakažení mutací omikron Velká Británie začíná přitvrzovat. Opět zavádí povinnost roušek v obchodech a veřejné dopravě. Všichni přijíždějící do země budou mít po návratu povinnost provést si PCR test. Přijíždějící z deseti zemí jižní Afriky budou muset podstoupit desetidenní karanténu, informuje britská BBC.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran v neděli řekl, že Francie zatím žádný případ nákazy omikronem neodhalila, nová varianta ale už podle něj pravděpodobně v zemi koluje.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že EU potřebuje čas, aby mohla plně zhodnotit možné důsledky nové koronavirové varianty. „Vědci a výrobci potřebují dva až tři týdny, aby získali plnou představu o povaze mutací varianty omikron,“ podotkla von der Leyenová na dnešní tiskové konferenci v Litvě.

Jako první o nové variantě koronaviru informovala Jihoafrická republika. Od té doby se objevila v řadě zemí včetně České republiky. Světová zdravotnická organizace (WHO) novou variantu v pátek označila za znepokojivou. Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

Evropské země se mezitím potýkají se čtvrtou vlnou koronavirové epidemie. V Německu podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) připadá za posledních sedm dnů průměrně 446,7 nakažených na 100 000 obyvatel, což je dosavadní německé maximum. Nejvyšší míru incidence, 1205,5 nakažených na 100 000 obyvatel, vykazuje z německých spolkových zemí Sasko, které sousedí s Českem.

V Rusku počty nově nakažených i zemřelých dál klesají, i když stále zůstávají vysoké. Za předchozí den se v zemi prokázalo 33 548 případů a zemřelo 1224 lidí, zatímco minulou neděli úřady ohlásily přírůstek 36 970 infekcí a 1252 úmrtí.

Reklama

Doporučované