Hlavní obsah

Rok 2022 už začal na Vánočním ostrově, ve většině Austrálie i v Japonsku

Foto: Profimedia.cz

Oslavy ještě v roce 2021 již zahájilo i australské Sydney.

Reklama

aktualizováno •

Jako první přivítali nový rok obyvatelé Vánočního ostrova. Následovaly Nový Zéland, Samoa nebo Austrálie.

Článek

Svět se dočkal příchodu nového roku 2022. Díky časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ začali slavit obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí ostrovního státu Kiribati.

V předchozích letech spolu s obyvateli Kiritimati začínali Nový rok slavit také obyvatelé tichomořského ostrovního státu Samoa. Protože ale v roce 2021 Samoa na rozdíl od minulých let na podzim neposunula o hodinu čas, dočkala se změny letopočtu až ve 12:00 SEČ společně s Novým Zélandem.

Kiritimati má ze všech atolů na světě největší plochu souše - asi 388 čtverečních kilometrů, což ho velikostí řadí mezi Brno a Prahu. Obývá ho přibližně 6500 obyvatel. Kiritimati představuje více než 70 procent celkové plochy souše souostroví Kiribati, které tvoří 33 tichomořských ostrovů a atolů. Celé souostroví se táhne přes tři časová pásma a střídání starého a nového roku tedy na Kiribati skončí ve 14:00 SEČ.

Kiritimati leží 232 kilometrů od rovníku a 2160 kilometrů jižně od Honolulu. Největším městem je Tabwakea s 3000 obyvateli, následovaná osadami London, Banana, Poland a ruinami nyní neobydlené osady Paris.

Oslavy poznamenané omikronem

Tradičním ohňostrojem se s rokem 2021 rozloučili obyvatelé Sydney i jiných měst v Austrálii. Oslavy se ale konají v situaci, kdy se v zemi šíří varianta koronaviru omikron. Australští hygienici v pátek podle agentury AP ohlásili 32 000 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie trvající už skoro dva roky.

Oblohu nad přístavem v Sydney rozzářily ohňostroje, na které pyrotechnici spotřebovali šest tun materiálu. Show byla i s dvanáctiminutovým hudebním doprovodem. Na mostě Harbour Bridge světla vytvořila efekt vodopádu, projekce byla i na pylonech této ikonické stavby města Sydney. Další sada ohňostrojů rozzářila noční oblohu nad budou opery.

Internetový portál deníku The Sydney Morning Herald uvádí, že zatímco v dobách před příchodem pandemie covidu-19 si podívanou v přístavu nenechával ujít až milion lidí, letos přilákala řádově desítky tisíc diváků. Bezplatné vstupenky na místa s tím nejlepším výhledem byly k dispozici ještě na Silvestra. Loni byl novoroční ohňostroj zkrácen na sedm minut a lidé ho nesměli sledovat přímo z přístavu. V Austrálii se novoroční ohňostroje rušily i v minulosti, zejména kvůli požárům a velkému suchu.

V 16 hodin SEČ se oslavy nového roku posunuly například do Japonska nebo Koreje. V Tokiu prováděly tradiční rituály například šintoističtí mniši ve svatyni Meidži. Ve městě se koná taky festival fanoušků komiksu zvaný Comiket, který byl kvůli pandemii opakovaně odkládán.

Nový rok mohou vždy jako první na Zemi vítat obyvatelé území, které je ze západu nejblíže takzvané datové hranici. Tato mezinárodně uznávaná linie procházející přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení se mění datum. Příchod Nového roku na zeměkouli trvá vzhledem k místním administrativním úpravám a časovým pásmům celkem 26 hodin.

Reklama

Doporučované