Hlavní obsah

První vakcína proti omikronu se blíží. Příliš pozdě, zní od expertů

Foto: Profimedia.cz

Podle ředitele Pfizeru zatím stále není jasné, zda nová verze vakcíny vůbec bude potřeba.

Reklama

Výrobci vakcín pracují na upravených látkách, které se zaměří na omikron i další koronavirové mutace. Pfizer svou slibuje na jaře, Moderna až později. Odborníci si však kladou otázku, zda stále budou potřeba.

Článek

Varianta omikron se i nadále šíří světem a například v Česku už podle Státního zdravotního ústavu tvoří více než polovinu případů nákaz koronavirem. Její nástup kromě zdravotních expertů zmobilizoval také výrobce vakcín, před kterými ležela otázka, zda jejich látky dokáží proti viru uspět.

Řešení mnozí vidí v posilující dávce očkování. „Dvě dávky očkování poskytují proti nákaze variantou omikron jen malou ochranu. Zato lidé po třetí dávce mají 55% až 80% ochranu před nákazou omikronem,“ nechal se slyšet například epidemiolog Neil Ferguson z Královské univerzity v Londýně.

Kromě testů vakcín, které již byly v oběhu, výrobci avizovali také výrobu upravených látek, které by mohly v boji s omikronem i dalšími mutacemi být ještě o něco účinnější. Jak s tímto plánem pokročili?

Asi nejdál se zatím dostal tandem Pfizer/BioNTech. Generální ředitel Pfizeru Albert Bourla totiž v pondělním rozhovoru s CNBC oznámil, že společnost již začala upravenou verzi vakcíny vyrábět a připravena by měla být v březnu. Upozornil však také na to, že stále ještě není jasné, zda tato verze vakcíny bude potřeba nebo jak by měla být použita. S tím souhlasí i někteří další experti.

„Zatím nevíme, zda se omikron uchytí jako dominantní varianta. Mohlo by se stát, že teď tu máme jeho velmi rychlou vlnu, ale zůstane po ní něco jiného. Dokud tomu neporozumíme, nemůžeme s jistotou říci, co s upravenou vakcínou uděláme,“ cituje web CNN Petera Markse, ředitele Centra pro biologické hodnocení a výzkum FDA.

Březen také někteří označují za příliš vzdálený termín vzhledem k tomu, že varianta omikron je považována za snáze přenosnou. Podle Williama Mosse, výkonného ředitele International Vaccine Access Center při Univerzitě Johnse Hopkinse, byla upravená verze vakcín potřeba již v prosinci.

„Stále by mohla být cenná, ale myslím si, že v mnoha ohledech je příliš pozdě,“ sdělil CNBC Moss s odkazem na omikronovou vlnu, která se ve světě rozjela. Látku nicméně neodepisuje ani on, ani jeho kolegové. Epidemiolog Shaun Truelove ze stejné instituce například upozorňuje, že nevíme, jak dlouho vydrží imunita vyvolaná omikronovou infekcí, a speciální booster by tak mohl být „podstatným přínosem“.

Ještě pozdější datum než Pfizer však momentálně avizuje například společnost Moderna, která stejně jako již zmiňovaný tandem vytvořila mRNA vakcínu používanou i na území Česka. Upravenou látku podle generálního ředitele Stephana Bancela již brzy plánují podrobit klinickým studiím a k dispozici by jako posilující dávka mohla být na podzim tohoto roku.

Vyjádření NBC News pak poskytla také firma Johnson & Johnson, která stojí za jednodávkovou adenovirovou vakcínou Janssen. Její mluvčí však uvedl, že společnost v tuto chvíli nemá nové informace o modifikované verzi vakcíny. Novináře odkázal na prohlášení společnosti z konce listopadu, kde firma uvádí, že o upravenou verzi vakcíny usiluje.

Jak Seznam Zprávy informovaly již na konci listopadu, vakcíny plánovaly omikronu přizpůsobit také další firmy. Zatím však nejsou k dispozici přesné údaje, jak na tom vývoj nových verzí zbylých látek je. Světová zdravotnická organizace (WHO) mezitím v pondělí přišla s predikcí, že se variantou do dvou měsíců nakazí více než polovina evropské populace.

Reklama

Doporučované