Hlavní obsah

První vydání „Potterovské ságy“ jde do dražby. S podpisem autorky i chybami

Foto: Profimedia.cz

První vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců z roku 1997.

Reklama

Do aukční síně Christie's míří první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Vyvolávací cena dosahuje téměř šesti milionů korun.

Článek

Do dražby jde první výtisk knihy Harry Potter a Kámen mudrců. V něm se nachází podpis autorky i chyby, které vznikly při samotném tisku, uvádí americká CNN. Soukromá dražba v londýnské aukční síni Christie’s začne na částce 250 tisíc dolarů (přes 5,7 milionu Kč).

„Pár věcí se při výrobě knihy zkazilo,“ vysvětluje odborník na tištěné knihy a kurátor Mark Wiltshire. „Například vzadu na obalu, mudrci (pozn. redakce – v angličtině philosophers), což je samozřejmě klíčové slovo… je napsané tak, že ve slově chybí druhé písmeno o („philosphers“). Také na straně 53, na seznamu pro žáky, co si s sebou mají vzít do Bradavic, je dvakrát napsaná kouzelná hůlka,“ dodává.

První edice knih světového bestselleru vznikla v roce 1997. Dohromady je těchto kusů pouhých 500. Z tohoto vydání šlo 300 kusů do knihoven, což dělá ze zbylých knih ceněný sběratelský artikl. „Z mnoha pohledů je tato kniha hmatatelná kouzelná vzpomínka pro tolik lidí, a proto je o ni takový zájem,“ dodává Wiltshire.

V prvním vydání knihy ze série o kamarádech ze školy čar a kouzel je ještě v tiráži autorka uvedena pod jménem Joanne Rowlingová. Nyní je spisovatelka díky celosvětovému úspěchu svých knih, kterých se prodaly stovky milionů výtisků, jednou z nejbohatších žen v Británii.

Přesto v posledních letech Rowlingová čelila kritice z řad svých fanoušků. Ti ji obvinili z nenávisti k trans* lidem na základě jejích poznámek nejen o menstruaci.

Reklama

Doporučované