Hlavní obsah

První závěry o omikronu jsou „povzbudivé“, tvrdí americký epidemiolog Fauci

Foto: Profimedia.cz

USA by podle epidemiologa Fauciho mohly v dohledné době zrušit zákaz cestování pro státy jižní Afriky.

Reklama

Nově detekovaná varianta omikron se objevila ve více než desítce amerických států. Dominantní v USA stále zůstává delta.

Článek

Vrchní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci uplynulou neděli sdělil, že je povzbuzený prvními zprávami o závažnosti nové varianty covidu-19 omikron. Pro americkou CNN uvedl, že se nakažlivější mutace omikron nejeví „jako tolik závažná“. Zdůrazňuje nicméně, že zatím není možné dělat předběžné závěry.

„Musíme být ale opatrní, než učiníme jakýkoliv závěr o tom, že je (omikron) méně závažný nebo opravdu nezpůsobuje žádné závažné onemocnění srovnatelné s deltou,“ řekl Fauci. Spojené státy by také podle něj mohly v dohledné době zrušit zákaz cestování pro státy jižní Afriky, před kterými se podobně jako velká část světa uzavřely.

Přestože na území USA stále dominuje mutace delta, nově detekovaný omikron hlásí již 16 amerických států. Mezi nimi Kalifornie, která informovala o prvním případu v zemi, Colorado, Nebraska či New York. Podle šéfky Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenské se mnoho z těchto případů vyskytlo u očkovaných jedinců, kteří mají jen mírné příznaky, uvádí britský server The Guardian.

V posledních týdnech v USA opět roste zájem o očkování, uvádí tamní úřady a očkovací centra. Prodlužují se také čekací lhůty. Podle odborníků je to mimo jiné i důsledek toho, že americké regulační úřady schválily posilovací dávku vakcíny proti covidu-19 pro všechny dospělé Američany. Podle deníku The New York Times se tak děje i právě kvůli výskytu mutace omikron.

Podle CDC se poptávka po vakcínách zvýšila z necelého milionu dávek denně po většinu října v průměru na 1,5 milionu dávek denně v posledních týdnech. Zdá se, že tento nárůst je způsoben poptávkou po prvních i posilujících dávkách. Na ty mají nárok v zemi všichni dospělí, kterým uplynulo alespoň šest měsíců od poslední injekce v případě, že obdrželi dvě dávky Pfizeru či Moderny. Lidé, kteří dostali jednodávkovou vakcínu od společnosti Johnson & Johnson, se budou moci doočkovat po dvou měsících.

Celkově obdrželo v USA alespoň jednu dávku asi 71 procent Američanů, plně naočkovaných je 60 procent.

Reklama

Doporučované