Hlavní obsah

Putin a jeho parta. Poprvé od invaze jedná s předními světovými lídry

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin zdraví své společníky na virtuálním summitu hospodářského uskupení BRICS.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé od zahájení invaze na Ukrajinu ukázal na scéně světových politiků. Představitelé Číny, Brazílie, Indie a Jihoafrické republiky s ním jednají na virtuálním summitu společného uskupení BRICS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vystoupení na letošním summitu hospodářského uskupení BRICS je pro ruského prezidenta Vladimira Putina šťastnou chvílí – poprvé od napadení Ukrajiny Ruskem jedná s několika hlavami států silných světových ekonomik. Zatímco západní státy ho zcela izolovaly, Čína, Brazílie, Indie a Jihoafrická republika daly účastí na virtuálním summitu BRICS najevo, že ho tolerují.

Putin na summitu ve čtvrtek prohlásil, že je Rusko připraveno dále prohlubovat mnohostrannou spolupráci členských zemí uskupení a posilovat globální roli BRICS. Hlasitou podporu mu vyjádřil čínský prezident Si Ťin-pching, který mimo jiné kritizoval západní sankce proti Rusku s tím, že je za nimi „mentalita studené války“.

Jak ale píše v analýze americká CNN, pro Putina je velkým přínosem už jen samotná účast na summitu. „Jeho obličej se ukáže na obrazovce vedle ostatních lídrů – je to signál, že sankcemi tvrdě zasažené Rusko není samo.“

Tím, že země BRICS 14. ročník summitu nezrušily ani z něj Putina nevyšachovaly, potvrdily svůj pohled na současné světové uspořádání i ruské napadení Ukrajiny. „Bavíme se tady o velmi významných ekonomikách, jejichž vedení je ochotno se vídat s Putinem. Skutečnost, že je Putin vítán a není vyvrhelem, je pro něj velké plus. A to i přesto, že jde jen o virtuální setkání,“ okomentoval to Sushant Singh, odborník z indického think-tanku Centrum pro výzkum politiky (CPR).

O Ukrajině se na summitu podle očekávání zatím příliš nehovořilo, čínský prezident válku označil za „výstražný signál“ pro lidstvo a zopakoval, že Peking si bude dál udržovat neutralitu.

Tu ostatně více či méně drží všichni členové BRICS.

Například Brazílie sice v OSN podpořila rezoluci vyzývající Rusko k ukončení konfliktu a stažení vojsk z Ukrajiny, hlasování o pozastavení členství Ruska v Radě pro lidská práva se ale zdržela a prezident Bolsonaro uvedl, že jeho země se v konfliktu nepřikloní „ani k jedné straně“.

Pro Indii Moskva podle deníku Washington Post zůstává „protiváhou“ k Číně, se kterou má Nové Dillí vyostřené vztahy (o jejich novém sporu jsme psali zde). Z Ruska mimochodem Indie nakoupila přes 60 % výzbroje své armády a v roce 2018 s ním podepsala velký kontrakt na systémy protivzdušné obrany S-400. Stejně jako Čína také Indie od Ruska i po invazi nadále ve velkém nakupuje ropu.

Sice ne rozhodující, ale výrazné obchodní vztahy mají s Ruskem právě i Brazílie s Jihoafrickou republikou, jejíž prezident Cyril Ramaphosa řekl, že Putina k válce vyprovokovalo rozšiřování NATO.

Summit BRICS pokračuje i v pátek, kdy na něm má znovu vystoupit i ruský prezident Putin. Už teď ale ukázal, že je Rusko ve světě míň izolované, než se ze západního pohledu může zdát.

Reklama

Doporučované