Hlavní obsah

Putin bez kamarádů. Čína a Indie vyzvaly k jednání o ukončení války

Foto: ApostolisBril, Shutterstock.com

Čínský ministr zahraničí Wang I nyní vyzval Vladimira Putina i Ukrajinu, aby „zabránili přelévání krize“ a jejímu dopadu na rozvojové země.

Reklama

Na sobotním zasedání Valného shromáždění OSN ruský ministr zahraničí jako obvykle kritizoval Západ, zatímco Rusko nepodpořili ani jeho tradiční spojenci.

Článek

Válka na Ukrajině trvá už sedm měsíců a její konec je zatím stále v nedohlednu. Zatímco ukrajinské síly mají úspěšně odrážet ruské útoky na východě země, Vladimir Putin způsobil v zemi chaos rozhodnutím o částečné mobilizaci. Světoví lídři mezitím pokračují v jednáních, jak s konfliktem i nadále nakládat.

Ukrajina se stala jedním z témat také na sobotním zasedání Valného shromáždění OSN, během kterého vystoupil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj se západní mocnosti nemají tajit ambicemi vojensky porazit Rusko a snahou odstranit z mapy světa geopolitickou entitu, která se stala až příliš nezávislou.

Lavrov: Západ vede proti Rusku křížovou výpravu

Rusofobie Západu podle Lavrovova monologu dosáhla nebývalých rozměrů, a nyní tak probíhá západní „křížová výprava“ proti odpůrcům, přičemž NATO vidí v Rusku pouze hrozbu pro svou nadvládu v regionu i mimo něj. Rusko prý navíc nemělo „jinou možnost“ než „zvláštní vojenskou operaci“ na Ukrajině zahájit.

Na zasedání se za Rusko nicméně nepostavila žádná významná země, a to včetně Číny, která si jen několik dní před únorovou invazí na Ukrajinu s prezidentem Vladimirem Putinem slíbila přátelství „bez limitů“. Čínský ministr zahraničí Wang I nyní naopak vyzval Rusko i Ukrajinu, aby „zabránily přelévání krize“ a jejímu dopadu na rozvojové země.

„Čína podporuje veškeré úsilí vedoucí k mírovému řešení ukrajinské krize. Naléhavou prioritou je usnadnit mírové rozhovory,“ zdůraznil v sobotu čínský politik. „Základem je řešení oprávněných bezpečnostních obav všech stran a vybudování vyvážené, účinné a udržitelné bezpečnostní architektury.“

Během své návštěvy v OSN se Wang setkal i se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou při jejich prvním jednání od začátku války. „Můj protějšek potvrdil, že Čína respektuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a odmítá použití síly jako prostředku k řešení sporů,“ napsal pak na Twitteru ukrajinský ministr.

Rusko-čínské vztahy tak v této době zažívají značnou zkoušku. Minulý týden Putin ve spojení se setkáním s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem dokonce přiznal čínské obavy a otázky ohledně dění na Ukrajině. Jim navzdory se ale velmoci dohodly, že budou prohlubovat bezpečnostní vztahy, a to zejména v otázkách Ukrajiny nebo Tchaj-wanu.

Útěk před mobilizací

Po oznámení částečné mobilizace v Rusku se mnozí občané snaží ze země zmizet dřív, než jim přijde povolávací rozkaz. Na to, zda by jim evropské země měly otevřít zavřené dveře, se však názory různí.

Na podporu Ruska ale během Valného shromáždění nepřispěchala ani Indie. Ta má sice na rozdíl od Číny vřelé vztahy se Spojenými státy, zároveň má ale i historické vazby na Rusko, které je jejím tradičním dodavatelem obrany.

„Vzhledem k tomu, že konflikt na Ukrajině stále zuří, jsme často dotazováni, na čí straně stojíme,“ nechal se slyšet indický ministr zahraničí Subrahmanyam Jaishankar. „Naše odpověď je pokaždé přímá a upřímná – Indie je na straně míru a pevně na ní zůstane. Jsme na straně, která vyzývá k dialogu a diplomacii jako jedinému východisku.“

V pořadí již 77. zasedání Valného shromáždění OSN bylo zahájeno 13. září v New Yorku a všeobecná rozprava na vysoké úrovni začala v úterý 20. září. Jde o každoroční setkání vrcholných představitelů zemí celého světa, kteří se pak na místě zabývají celou škálou světových problémů.

Českou delegaci vedl ministr zahraničí Jan Lipavský, který se Ukrajině věnoval ve svém čtvrtečním projevu a vyzval k vytvoření zvláštního mezinárodního tribunálu, který by stíhal zločiny agrese spáchané Ruskem. Rusku zároveň připomněl, že Česko stále „čeká na oficiální odpověď v záležitosti výbuchů v muničním skladu v roce 2014“ ve Vrběticích.

Reklama

Doporučované