Hlavní obsah

Putin dělá práci plukovníka. Mohlo by to vysvětlovat ruské neúspěchy

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Místo důstojníků a plukovníků rozhodují o konkrétním postupu ruských jednotek na Ukrajině prezident Vladimir Putin a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, tvrdí zdroje ze západních armád.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ruský prezident Vladimir Putin provádí taktická rozhodnutí, která by za normálních okolností spadala do kompetence důstojníků zodpovídajících třeba pouze za 700 vojáků, uvádí západní zdroje.

Podle britského serveru The Times uvedl armádní zdroj, že Putin s ruským náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem určují základní postup ruských sil na Ukrajině. „Domníváme se, že Putin a Gerasimov jsou zapojeni do taktického rozhodování na úrovni, kterou bychom normálně čekali od plukovníků nebo velitelů brigád,“ uvedl zdroj.

Týká se to prý zejména postupu na Donbasu, který Rusko deklarovalo za hlavní část fronty. A právě tam také v uplynulém týdnu ruské jednotky utrpěly drtivou porážku. Na neúspěch ruské armády na Ukrajině začínají poukazovat například i vlivní ruští blogeři. Oběma tématům jsme se věnovali v článku níže.

Šéf generálního štábu Gerasimov tak podle zdrojů s šéfem Kremlu stále spolupracuje. A to i přesto, že se již dříve objevily zprávy, že ho Putin sesadil. Spekulace přiživila moskevská vojenská přehlídka na Den vítězství, na které se generál neobjevil.

Podle západních zdrojů může právě zapojení Putina do taktických rozhodnutí vést k neúspěchu na Donbasu, kde se ruským jednotkám nedaří obsazovat ukrajinská města.

Podle britského serveru The Guardian jsou zprávy o možném dohledu Putina na armádu založené na informacích zpravodajských služeb. „Šéf vlády by měl mít lepší věci na práci než dělat vojenská rozhodnutí. Měl by určovat politickou strategii, a ne být ponořen v každodenní činnosti,“ komentoval situaci pro deník bezpečnostní analytik a bývalý velitel brigády v britské armádě Ben Barry.

Dokreslovalo by to zprávy o zastaralém a neefektivním způsobu vedení ruské armády, kdy se nižší důstojníci nejsou schopni v terénu rozhodovat a v případě výpadku velitele se postup zastaví.

Zřejmě i z tohoto důvodu Rusko zaznamenává neobvykle vysoké ztráty generálů na ukrajinském bojišti. Podle ukrajinské armády už jich ve válce zahynulo nejméně dvanáct.

Reklama

Doporučované