Hlavní obsah
Online

Na Ukrajině se pohřešuje více než 16 000 lidí, říká ombudsmanka

Foto: Profimedia.cz

Poškozená obytná čtvrť ve městě Boroďanka, které leží severozápadně od Kyjeva. Snímek pochází z 21. dubna.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 26. dubna

  • Ruská společnost Gazprom zastaví od středy dodávky plynu do Bulharska a Polska. Tento krok zřejmě souvisí s požadavkem Kremlu, aby mu dodavatelé platili za plyn v rublech.
  • V Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem generální tajemník OSN António Guterres. Výsledky jednání jsou nejisté. Zatímco šéf OSN prohlásil, že Putin v podstatě souhlasil se zapojením OSN a Červeného kříže do evakuace civilistů z mariupolských oceláren Azovstal, Rusko schůzku využilo k šíření své propagandy. Za zoufalou situaci v Mariupolu může jen a pouze Ukrajina, zaznělo od Putina.
  • O Azovstal se navzdory ruským proklamacím o klidu zbraní dál bojuje. Ukrajina hlásí vzdušné údery na ocelárnu a ostřelování z tanků a děl.
  • Na Ukrajině je hlášeno více než 16 tisíc lidí jako pohřešovaných, uvedla v úterý ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Z nich asi 2000 jsou vojáci, mezi civilisty asi čtvrtina pochází z Mariupolu.
  • Náměstek britského ministra obrany James Heappey řekl, že je přípustné, aby ukrajinské síly využily k útoku na vojenské cíle na ruském území západní zbraně. „Je zcela legitimní cílit na objekty v hloubi území protivníka, aby se narušila jeho logistika a zásobovací linie,“ řekl.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V PONDĚLÍ

  • Putin tvrdí, že boje v Mariupolu ustaly. Podle Ukrajiny Rusko na Azovstal útočí

    „Nejjednodušší, co lze udělat, je tyto lidi propustit. Co může být jednodušší?“ prohlásil podle agentury TASS Putin. Zopakoval také dřívější tvrzení Moskvy, že boje v Mariupolu ustaly. Ukrajina ale tvrdí, že Rusko dál na Azovstal útočí.

    Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců skrývají i stovky žen a dětí, uvedly už dříve ukrajinské úřady.

  • Rusko přišlo o pořádání MS v hokeji

    Mistrovství světa v ledním hokeji se příští rok v Rusku neuskuteční. O odejmutí pořadatelských práv Rusku dnes rozhodla Mezinárodní federace ledního hokeje. V tiskové zprávě se píše, že je to z důvodů „obav o bezpečnost hráčů, představitelů, zástupců médií a fanoušků“. O ruské vojenské agresi na Ukrajině není v tiskové zprávě ani zmínka. O tom, kde se příští rok mistrovský turnaj uskuteční, se rozhodne během letošního mistrovství ve Finsku.

  • Heappey označil Lavrovovy výroky o použití jaderných zbraní za silácké řeči

    Náměstek britského ministerstva obrany James Heappey v rozhovoru s BBC označil Lavrovovy výroky o možném použití jaderných zbraní za silácké řeči. Ruský ministr zahraničí se v pondělním rozhovoru nechal slyšet, že nebezpečí jaderné války „nelze podceňovat“.

    Na otázku, zda se Rusko může uchýlit k použití taktické jaderné zbraně, Heappey odpověděl, že pravděpodobnost takovéhoto druhu eskalace je „mizivá“.

    Lavrovovo strašení použitím jaderných zbraní dnes kritizovalo podle Reuters také americké ministerstvo zahraničí, které uvedlo, že lehkomyslné výroky o jaderné eskalaci jsou „vrcholem nezodpovědnosti“.

  • Ruský Gazprom zastaví od středy dodávky plynu do Bulharska

    Ruská společnost Gazprom zastaví od středy dodávky plynu do Bulharska, podle agentury Reuters to dnes oznámilo bulharské ministerstvo energetiky. To rovněž uvedlo, že už přijalo opatření k zajištění alternativních dodávek plynu do Bulharska, a že tak zatím není nutné omezovat jeho spotřebu.

    Už dříve dnes oznámila také polská plynárenská společnost PGNiG, že ji Gazprom informoval, že od středečních 08:00 SELČ zastaví dodávky zemního plynu do Polska.

  • USA potvrdily, že se v úterý někteří diplomaté dočasně vrátili do Lvova

    Zástupce vedoucího mise velvyslanectví USA na Ukrajině a členové týmu velvyslanectví odcestovali v úterý do Lvova, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

    Price na brífinku ministerstva zahraničí uvedl, že se tým velvyslanectví „setkal se zástupci ukrajinského ministerstva zahraničních věcí“.

    „Dnešní cesta byla prvním krokem před pravidelnějšími cestami v nejbližší budoucnosti,“ uvedl s tím, že se prozatím jedná o cestu dočasnou. „Přípravy na obnovení činnosti velvyslanectví v Kyjevě urychlujeme,“ dodal Price.

  • SB: Válka na Ukrajině vyvolala největší komoditní šok od 70. let 20. století

    Ruský útok na Ukrajinu způsobil na světových komoditních trzích největší šok od 70. let minulého století. Uvedla to dnes Světová banka (SB) ve své zprávě o vyhlídkách komoditních trhů. Varovala, že ceny komodit se budou držet na mimořádně vysokých úrovních také v příštích dvou letech.

    „Nárůst cen energie za poslední dva roky je nejvýraznější od ropné krize z roku 1973. Nárůst cen potravinářských komodit, jejichž velkými producenty jsou Rusko a Ukrajina, a hnojiv, pro jejichž výrobu se využívá zemní plyn, je nejvýraznější od roku 2008,“ uvedla Světová banka ve své zprávě. „Celkově to představuje největší komoditní šok, který jsme zažili od 70. let minulého století,“ dodala.

    Světová banka předpokládá, že ceny energií v letošním roce stoupnou o více než 50 procent a že ceny neenergetických komodit, včetně zemědělských produktů a kovů, se zvýší o téměř 20 procent. V případě delšího trvání války a rozsáhlejších sankcí vůči Rusku by navíc růst cen mohl být ještě výraznější.

  • Slovenská prezidentka Čaputová v ruštině promluvila k ruským vojákům

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes na sociálních sítích zveřejnila video, v němž se rusky obrací na ruské vojáky, jejich velitele a další osoby, kterých se to týká, a vyzývá je k zastavení války na Ukrajině. V tříminutovém apelu Čaputová rovněž odsoudila válečné zločiny páchané na ženách, dětech a dalších civilistech.

    „Ospravedlňujete svou invazi tím, že hovoříte o ‚osvobozování‘,“ říká mimo jiné Čaputová. „Jak jste chtěli ‚osvobodit‘ Tetjanu z Irpině, kterou zabil ruský granát spolu s jejími dvěma dětmi? Nebo Olenu z Hostomelu, kterou znásilnil jeden z vás v automobilu?“ táže se slovenská prezidentka.

    „S každým dalším dnem jen rozšiřujete armádu zraněných duší a těl žen, dětí a nevinných lidí,“ pokračovala prezidentka a dodala: „Pokud ještě v sobě cítíte zbytek humánnosti, projevte ji a ukončete tuto strašlivou válku.“

  • Přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na ČR vliv

    Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že případné přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý. Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.

    V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage, provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury.

    Zásobníky RWE Gas Storage jsou nyní naplněny zhruba ze 30 procent, letos se začaly plnit o několik týdnů dříve již 1. dubna, a to na základě požadavků zákazníků. Zásobu plynu má ČR přibližně na měsíc, a to v závislosti na počasí.

  • Zastavením dodávek plynu Polsku porušuje Rusko podle Fialy smlouvy

    Za vyhrocování situace a porušení smluv považuje český premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Ruska zastavit dodávky zemního plynu do Polska. Podle Fialy je nutné zbavit se postupně závislosti na ruských palivech. Předseda vlády to dnes uvedl na Twitteru. Reagoval tak na oznámení polské plynárenské společnosti PGNiG, že ruský Gazprom od středečních 08:00 zastaví dodávky plynovodem Jamal.

    Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že případné přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý.

    „Ze strany Ruska tak dochází k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv. Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ uvedl Fiala.

  • Švýcarsko zablokovalo reexport munice pro samohybný protiletadlový systém Gepard

    Neutrální Švýcarsko vetovalo reexport munice švýcarské výroby používané samohybnými protiletadlovými systémy Gepard, který se rozhodlo Ukrajině poslat Německo. Oznámila to dnes podle agentury Reuters švýcarská vláda.

    Německá vláda se v pondělí rozhodla poskytnout ukrajinské armádě padesát zařízení systému Gepard. Berlín tak učinil po týdnech tlaku z domova i ze zahraničí, aby Ukrajině čelící ruské agresi poskytl těžké zbraně.

    Švýcarský státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) potvrdil zprávu televize SRF, že zablokoval zaslaní munice pro Gepardy. Vládní orgán obdržel od Německa dvě žádosti o souhlas s přesunem munice, kterou předtím Berlín dostal od Švýcarska.

    „Na obě žádosti ohledně toho, zda může být na Ukrajinu přepravena munice, kterou dostali od Švýcarska, jsme odpověděli negativně s poukazem na švýcarskou neutralitu a závazná kritéria pro odmítnutí vyplývající ze švýcarských válečných zákonů,“ uvedl SECO. Podle SRF není jasné, jakou munici teď, po švýcarském vetu, Německo spolu s Gepardy na Ukrajinu pošle.

  • Polsko si s koncem dodávek plynu poradí, tvrdí vládní zmocněnec

    Společnost PGNiG také uvedla, že Gazprom porušil dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu a že podnikne kroky k obnovení dodávek tak, jak je to ve smlouvě, napsala agentura Reuters.

    Kontrakt vyprší s koncem letošního roku a polský vládní zmocněnec pro strategickou energetickou infrastrukturu Piotr Naimski uvedl, že si země poradí s tím, že dodávky končí už nyní. Dodal, že výpadek dodávek z Ruska může nahradit plyn proudící z jiných směrů.

  • Německo bude na domácí půdě cvičit ukrajinské vojáky

    Německo bude cvičit ukrajinské vojáky, uvedla německá velvyslankyně podle webu BBC.

    Německá velvyslankyně v USA Emily Haberová na Twitteru napsala, že Německo kromě vyslání protiletadlových tanků na Ukrajinu bude také cvičit ukrajinské vojáky. To by se mělo odehrávat na německé půdě.

  • Polská PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval o ukončení dodávek plynu

    Polská plynárenská firma PGNiG dnes uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií.

    PGNiG upozornila, že Gazprom porušil smlouvu o dlouhodobých dodávkách plynu. Její platnost měla vypršet s koncem letošního roku.

    Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová dříve dnes na Twitteru napsala, že „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost“. Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.

    Už odpoledne, kdy polská média přinesla neoficiální informace o ukončení dodávek plynu z Ruska, cena plynu v Evropě vzrostla o 17 procent, uvedla agentura Bloomberg.

  • Podle ukrajinské ombudsmanky se pohřešuje více než 16 000 lidí

    Na Ukrajině je hlášeno více než 16 000 lidí jako pohřešovaných, uvedla dnes ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Z nich asi 2000 jsou vojáci, mezi civilisty asi čtvrtina pochází z Mariupolu, který od začátku března obléhají ruské jednotky.

    Denisovová uvedla, že její úřad se v současnosti v první řadě zabývá pátráním po pohřešovaných, potom zjišťováním, co ruští vojáci rozbombardovali nebo jinak zničili, otázkami humanitárních koridorů a humanitární pomoci. „Už hledáme více než 16 000 lidí,“ řekla ombudsmanka v rozhovoru s veřejnoprávní televizí Suspilne.

    Na sociální síti Telegram Denisovová dnes napsala, že ruští okupanti nutí všechny obyvatele městečka Velyka Oleksandrivka v Chersonské oblasti, aby do 28. dubna opustili své domovy. Pokud neposlechnou, vyhrožují jim nucenou evakuací, pravděpodobně na území Ruské federace. Upozornila, že tím porušují mezinárodní právo.

  • Počet obyvatel Rakouska v důsledku války poprvé překročil devět milionů

    Počet obyvatel Rakouska v důsledku války na Ukrajině poprvé překonal hranici devět milionů. Podle oficiálních statistik měla alpská republika na počátku dubna 9,03 milionu obyvatel.

    Rozhodující roli sehrál při zvýšení počtu obyvatel příchod uprchlíků z Ukrajiny, potvrdil dnes státní statistický úřad Statistik Austria. Počet obyvatel podle něj v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o zhruba 48 000 lidí. Více než 40 000 z nich přišlo z Ukrajiny.

    Od začátku ruského vpádu na Ukrajinu na konci února uprchlo ze země podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dohromady téměř 5,3 milionu lidí. Jenom polské úřady jich zaregistrovaly 2,9 milionu. I do dalších zemí sousedících s Ukrajinou přišly statisíce lidí.

  • Kreml obvinil Spojené království z „provokování“ Ukrajiny k útoku na Rusko

    Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Spojené království „provokuje“ Ukrajinu k útoku na Rusko. Tiskové agentury Interfax i RIA citovaly ministerstvo obrany s tím, že Rusko odpoví „přiměřeně, pokud k takovým pokusům dojde“.

    Již dříve ministr ozbrojených sil Spojeného království James Heappey uvedl, že je „zcela legitimní“, aby se ukrajinské síly zaměřily na zásobovací linie na ruském území.

  • Kyjev se obává, že ruské síly budou útočit z Podněstří

    Kyjev se obává, že ruské síly budou podněsterské území používat k dalším útokům na Ukrajinu. Dvě exploze dnes ráno vyřadily z provozu dvojici rozhlasových vysílačů v Podněstří.

    Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes poukázalo na skutečnost, že incidenty se odehrály poté, co velení ruské armády minulý týden avizovalo plán ovládnout východ a jih Ukrajiny a vytvořit tak pozemní most s Podněstřím.

    Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko dnes ale podle agentury Interfax řekl, že Moskva by se ráda vyhnula scénáři, kdy by tento region byl vtažen do dění na Ukrajině.

    Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyjádřil ze situace obavy. Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že Spojené státy situaci v Moldavsku sledují, na bližší komentář k výbuchům v Podněstří je ale příliš brzy, uvedl deník The Washington Post.

  • Polsko kryje ruským plynem asi 55 procent své spotřeby

    Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, jež je provozovatelem přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

    Podle think-tanku Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

  • Německo chce dále zbraněmi podporovat Ukrajinu, řekla ministryně obrany

    Německo bude nadále podporovat Ukrajinu dodávkami, nebude ale postupovat samo, ale společně se spojenci. Po dnešní mezinárodní konferenci o Ukrajině na americké základně Ramstein v Německu to prohlásila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dodala, že Německo se spojenci pomáhá Ukrajině podle zbraňových požadavků Kyjeva, proto vláda kancléře Olafa Scholze schválila, že Ukrajincům poskytne samohybný protiletadlový systém Gepard.

    „To je přesně to, co Ukrajina nyní potřebuje,“ řekla Lambrechtová o systému Gepard. „Je to důležitý prostředek pro zajištění vzdušného prostoru,“ uvedla.

    „Ukrajinu podporujeme od samého začátku války a budeme tak činit i nadále,“ řekla Lambrechtová, která odmítá kritiku, že Německo k dodávkám zbraní přistupuje váhavě. Připomněla, že Berlín poslal na Ukrajinu mimo jiné protitankové a protiletecké střely. Uvedla, že Západ pomáhá Ukrajině podle potřeb, které určuje Kyjev. Dodala, že Berlín bude vždy postupovat ve spolupráci se spojenci. „Jsme spolehlivý partner,“ zdůraznila německá ministryně.

Reklama

Hlavní zprávy