Hlavní obsah
Online

Online: Po ruském vraždění civilistů chystá Západ sankce i vyšetřování

Foto: Profimedia.cz

Ve městě Buča nedaleko Kyjeva, které je znovu pod kontrolou Ukrajinců, panuje smutek. Pracovníci města sbírají těla povražděných, která tu zůstala ležet po odchodu ruských okupantů.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 3. 4.

  • Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča (více zde) vyvolaly pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Ministerstvo obrany v Kyjevě označilo Buču za „novou Srebrenicu“, kterou spáchala ruská okupační vojska.
  • O „zvěrstvu“ mluví politici napříč EU. Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích proti Rusku. O nových sankcích hovořil i britský premiér Boris Johnson.
  • Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k nezávislému vyšetření a popohnání zodpovědných lidí k odpovědnosti.
  • Rusko odpovědnost za dění v Buči odmítá a mluví o provokaci.
  • Polský vicepremiér a de facto nejmocnější politický představitel v zemi Jaroslaw Kaczyński dnešnímu vydání německého listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku. Podle něj by takový krok „značně zesílil odstrašení Moskvy“.
  • Hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij prohlásil, že ruský postoj ke Krymu a Donbasu se nemění a že mírové rozhovory nepokročily natolik, aby se mohli sejít vedoucí představitelé zemí.
  • Podle stanice CNN se Rusko soustředí na ovládnutí východu Ukrajiny včetně Donbasu. Ruský prezident Vladimir Putin toho chce dosáhnout do 9. května, na který připadá Den vítězství.
  • Evakuace civilistů z Mariupolu se stále nedaří, v oblasti probíhají těžké boje. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Mezinárodní výbor Červeného kříže má sám vinu na tom, že se do města dosud nedostal.

Situaci na Ukrajině jsme sledovali také v sobotu 2. dubna:

  • Exploze v jihoukrajinském přístavu Oděsa

    BBC na svých stránkách s odkazem na svědky píše, že se přístavním městem Oděsa pozdě v noci ozývaly další exploze. Bližší informace nejsou známy.

    Strategické město na pobřeží Černého moře, ve kterém žije milion obyvatel, zasáhly ruské rakety už v neděli ráno. Útok se obešel bez obětí, Moskva později uvedla, že rakety zničily rafinerii a sklady paliva.

  • Ukrajinské velení hlásí osvobození tří obcí na trase k Černihivu

    Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země, uvedla ukrajinská média s odvoláním na místní velitelství ozbrojených sil. Obce Kolyčivka, Jahidne a Ivanivka leží u hlavní trasy na Černihiv, poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu. Ruské jednotky se stahují i ze Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl tamní gubernátor podle agentury Unian.

  • ICRC se nadále snaží dostat do Mariupolu

    Operace Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), jejímž cílem je usnadnit evakuaci obyvatel obléhaného ukrajinského Mariupolu, pokračuje. S odvoláním na vyjádření mluvčího ICRC o tom informovala agentura Reuters.

    Ruské ministerstvo obrany na sociální síti Telegram uvedlo, že ruští vojáci otevřou v neděli v noci humanitární koridor z Mariupolu pro evakuaci cizinců.

    Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková večer uvedla, že ukrajinské úřady jednají s Ruskem o povolení vjezdu několika autobusů Červeného kříže do města.

    Podle britského ministerstva obrany však ve městě pokračují těžké boje.

    ICRC vyslal svůj tým do Mariupolu v pátek. Pracovníci organizace měli po příjezdu do města asistovat s přesunem civilistů do bezpečí a vést evakuační konvoj 54 autobusů a množství osobních aut. Tým ICRC se ale nakonec musel kvůli špatným podmínkám po cestě otočit, ještě než do města u Azovského moře dojel.

    Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že Mezinárodní výbor Červeného kříže má sám vinu na tom, že se do města nedostal ani v sobotu.

  • Ukrajina vyšetřuje válečné zločiny, zkoumá 140 těl

    Ukrajinští žalobci vyšetřující možné válečné zločiny, ze strany Ruska evidují 410 těl civilistů ve městech poblíž Kyjeva a 140 těl je předmětem zkoumání, řekla ve vysílaní ukrajinské televize generální prokurátorka Iryna Venedyktovová.

    Na vyšetřování se podílejí lékaři z oboru soudní medicíny a další odborníci.

  • Mariupol se dál brání, probíhají těžké boje

    Britské ministerstvo obrany s odvoláním na informace britských zpravodajských služeb uvedlo, že v Mariupolu pokračují těžké boje a ruské síly se snaží obsadit město. „Město je nadále terčem intenzivních, nerozlišujících úderů, ale ukrajinské síly nadále kladou vytrvalý odpor a obnovují kontrolu nad centrálními oblastmi,“ uvedlo ministerstvo.

  • Zelenskyj chce, aby Sarkozy s Merkelovou v Buče viděli, kam vedou ústupky Rusku

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes řekl, že zve bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Buči, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku. Ukrajinské úřady i svědci na místě informovali o tom, že ruští vojáci během doby, co Buču ovládali, zabili asi 300 jejích obyvatel.

    Ukrajinské vedení v sobotu oznámilo, že se mu podařilo znovu ovládnout celou Kyjevskou oblast. Z míst, která nyní opět kontroluje ukrajinská armáda, přicházejí zprávy o tom, že ruští vojáci ničili civilní infrastrukturu, zabíjeli místní obyvatele nebo rabovali jejich majetek.

    Zelenskyj v této souvislosti také řekl, že chce, aby „ruské vedení vidělo, k čemu na Ukrajině vedly jeho rozkazy“. Ruské představitele obvinil z „vraždění“ a „mučení“ v Buče.

  • Ruské síly ostřelovaly Charkov, jsou mrtví i ranění

    Ruské síly v neděli ostřelovaly druhé největší ukrajinské město Charkov, oznámil na telegramu gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

    „Večer okupanti ostřelovali charkovský obvod Slobidskyj,“ uvedl gubernátor, podle kterého zahynulo sedm lidí a dalších 34 bylo zraněno, včetně tří dětí. Poničeno údajně bylo deset domů a také vozovna trolejbusů.

    Ruský útok podle oblastní správy zasáhl také nemocnici ve městě Rubižne v Luhanské oblasti. „Zabit byl jeden člověk a tři další byli zraněni,“ sdělil gubernátor regionu Serhij Hajdaj bez dalších podrobností.

  • Šéf OSN je hluboce šokován záběry z Buče, chce nezávislé vyšetřování

    Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že je hluboce šokován záběry mrtvých civilistů z města Buča ležícího nedaleko Kyjeva. Vyzval k nezávislému vyšetření jejich smrti a aby lidi za ni zodpovědní byli pohnáni k odpovědnosti.

    „Jsem hluboce šokován záběry civilistů zabitých v ukrajinské Buče,“ řekl Guterres.

    Ukrajinské úřady i svědci v Buče uvedli, že ruští vojáci v tomto městě zabili skoro 300 civilistů. Mrtví jsou v masovém hrobě, těla ale ležela i na ulicích, některá z nich s rukama svázanýma za zády. Ruské síly se z Buče stáhly 30. března.

  • Ruské ministerstvo obrany odmítlo obvinění ze zabíjení civilistů v Buči

    Ruské ministerstvo obrany odmítlo obvinění „z údajného zabíjení civilistů v obci Buča“ v Kyjevské oblasti. Fotografie a videozáznamy z Buči úřad označil za „další produkci kyjevského režimu pro západní média, jak tomu bylo v Mariupolu s porodnicí a s incidenty v jiných městech“.

    Státem ovládaná agentura TASS s odkazem na prohlášení úřadu napsala, že po dobu, co bylo město pod kontrolou ruských ozbrojených sil, jižní okraje Buči nepřetržitě ostřelovaly ozbrojené síly Ukrajiny. „Vojáci ruských ozbrojených sil se po dobu, co ve městě byli, nedopustili násilných činů vůči obyvatelům Buči,“ tvrdí ministerstvo.

    Výpovědi místních ovšem říkají něco zcela jiného.

  • Donbas hlásí zesílenou aktivitu ruské armády

    Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny hlásí zesílené ostřelování ruskými silami, které se naopak stáhly z okolí Kyjeva. Gubernátor Doněcké oblasti označil situaci v regionu jako turbulentní, uvedla dnes agentura Reuters.

    Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko řekl, že ostřelování pokračovalo v noci na dnešek i přes den. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že region čelí stále silnějšímu ostřelování a že Rusko v oblasti soustřeďuje stále více sil ve snaze ovládnout celou Luhanskou oblast.

    Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes vyslovil domněnku, že Rusové se pouze přeskupují. Aliance se podle něj obává zesílených útoků především na jihu a východě Ukrajiny.

  • Scholz a Johnson avizují další protiruské sankce

    Německý kancléř Olaf Scholz dnes podle agentury Reuters prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích proti Rusku. O nových sankcích hovořil i britský premiér Boris Johnson, který v dnešním prohlášení upozornil na „ohavné útoky proti civilistům“ v  ukrajinských městech Buča a Irpiň.

    „Udělám vše, co je v mých silách, abych vyhladověl válečnou mašinérii (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uvedl Johnson. Podle britského premiéra je šéf Kremlu kvůli selhávající ruské invazi „zoufalý“.

    „Zpřísňujeme naše sankce (proti Rusku), zvyšujeme vojenskou podporu (určenou Ukrajině) a současně posilujeme náš balíček humanitární pomoci určené těm, kdo ji potřebují,“ oznámil Johnson.

    Nové sankce proti Rusku dnes ohlásil také německý kancléř Scholz. „V kruhu spojenců schválíme v příštích dnech další opatření,“ prohlásil bez dalších podrobností. „Putin a jeho podporovatelé pocítí následky,“ řekl Scholz a zdůraznil, že vraždění civilistů je válečný zločin.

  • Vraždění civilistů na Ukrajině odsoudil také prezident Zeman

    Prezident Miloš Zeman odsuzuje vraždění civilních obyvatel na Ukrajině jako válečný zločin. Věří tomu, že bude spravedlivě potrestáno mezinárodním soudem. Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Vraždy ukrajinských civilistů odsoudili i česká diplomacie a čeští politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS), tvrdá reakce přišla i ze zahraničí.

    Informace o masových vraždách přichází z ukrajinských měst, která opustila ruská armáda. Starosta města Buča Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že v jeho městě přišlo o život přes 300 lidí. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo osvobozené město za novou Srebrenicu.

  • Podle německé ministryně obrany je třeba jednat o konci nákupu plynu z Ruska

    V souvislosti se zločiny, kterých se ve městě Buča u Kyjeva dopustila ruská armáda, požaduje německá ministryně obrany Christine Lambrechtová zpřísnění protiruských sankcí. V rámci Evropské unie je podle ní třeba jednat o ukončení nákupu ruského plynu.

    „Musí přijít reakce. Tyto zločiny nesmějí zůstat bez odpovědi,“ řekla sociálnědemokratická politička v televizi ARD. V souvislosti s možným přerušením odběru plynu prohlásila, že „naší silnou stránkou bylo to, že se jednotlivé země neunáhlovaly, ale že se společně domlouvalo, co se dá snést“. Přesně to se podle ní musí stát v nejbližších hodinách.

  • Severoukrajinský Černihiv je po ruských útocích zničen ze 70 %, uvedl starosta

    „Následky ruského útoku na město Černihiv jsou velmi vážné, podobně jako v jiných těžce poškozených městech, jako je Bucha, Charkov či Mariupol,“ řekl dnes Vladislav Atrošenko, starosta Černihivu, píše CNN. Dle jeho slov bylo zničeno až 70 % města.

    „Nejnaléhavějšími problémy, kterým obyvatelé čelí, je především koncentrace ruských vojsk na běloruské hranici a také obavy, že město bude zasaženo dalšími raketami a bombami,“ uvedl dále Atrošenko.

    „Rusové se po Ukrajině pohybují jako doma. A to, že odešli, neznamená, že se zítra nevrátí. Trvá jim jen asi hodinu a půl se k nám dostat. Dnes můžeme říci, že je klid. Probíhá úklid a odminování,“ dodal.

  • Fiala: Ruská armáda se dopouští válečných zločinů

    Český premiér Petr Fiala označil záběry zavražděných civilistů za děsivé, ruská armáda se podle něj dopouští válečných zločinů.

  • Zelenskyj v rozhovoru označil počínání Ruska za destrukci ukrajinského lidu

    Ukrajinský prezident v dnešním rozhovoru v televizi CBS obvinil Rusko z genocidy a destrukce ukrajinského lidu. „Tohle je genocida,“ řekl Volodymyr Zelenskyj v souvislosti s událostmi ve městě Buča. Fotografie z místa podávají svědectví o zvěrstech ruské armády páchaných na civilním obyvatelstvu.

    „Je to eliminace celého národa. My jsme občané Ukrajiny a máme mezi sebou více než sto národností. Zde se jedná o zničení a vyhlazení všech těchto národností,“ řekl dále Zelenskyj v rozhovoru, píše The Guardian.

    „Když nacházíme lidi s rukama svázanýma za zády a bez hlavy, takové věci já nepochopím. Nechápu případy dětí, které byly zabity a mučeny. Těm zločincům už nestačí jen zabíjet? Možná si chtěli vzít zlato nebo pračky, když ty lidi zabíjeli, ale zároveň je při tom mučili,“ dodal.

    Ukrajinský prezident řekl, že věří v západní justici, která rozhodne o trestech pro viníky těchto zločinů. „Nebylo by fér brát v potaz pouze Putina. Všichni vojenští velitelé, každý, kdo vydával rozkazy a instrukce, by měl být adekvátně potrestán,“ uvedl Zelenskyj.

  • Podle Stoltenberga není údajný ruský ústup od Kyjeva skutečným stahováním

    Ruský ústup od ukrajinské metropole Kyjeva není skutečným stahováním vojsk, ale spíše přesunem, po němž by mohly následovat další útoky. Řekl to dnes v rozhovoru s televizní stanicí CNN generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

    „To, co vidíme, není skutečné stahování, zato vidíme, že Rusko své jednotky přeskupuje,“ řekl Stoltenberg a varoval před přílišným optimismem. „Útoky budou pokračovat,“ prohlásil. „Máme přitom obavy z možných zesílených útoků, zejména na jihu a na východě,“ dodal šéf aliance.

    Po odchodu ruských vojáků z oblasti severozápadně od Kyjeva vyvolaly ve světě zděšení záběry, na nichž jsou vidět patrně povraždění civilisté v ulicích města Buča. „Je to brutalita vůči civilistům, jakou jsme v Evropě neviděli desítky let,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru.

    „Je strašné a absolutně nepřijatelné, že jsou napadáni a zabíjeni civilisté,“ řekl dále generální tajemník NATO. Podle něj to zesiluje nutnost ukončení války a skládání účtů osob, které jsou za zvěrstva odpovědné.

  • Česká diplomacie odsoudila vraždění civilistů na Ukrajině

    Česká diplomacie i čeští politici odsoudili vraždění ukrajinských civilistů ruskou armádou. Podle Ministerstva zahraničních věcí (MZV) jde o válečný zločin režimu Vladimira Putina, chce se společně se spojenci zasadit o potrestání odpovědných.

    „Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedlo MZV na twitteru.

    Ruské útoky na civilisty odsoudili také čeští politici. „To, co se odehrálo ve městě Buča, jsou bestiální vraždy civilistů. Stejně jako proběhla denacifikace, musí proběhnout i deputinizace na všech úrovních. Do té doby musí Rusko stát mimo civilizovaný svět,“ napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

    Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) označila události v Buče za šílené masové vraždy a za masakr. Jednání Ruska odsoudilo i několik dalších politiků.

Reklama

Hlavní zprávy