Hlavní obsah

Putin testoval nosní vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský výrobce vakcíny Sputnik V pracuje na nosním spreji proti covidu-19. Testovací fáze se účastní i ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že vyzkoušel experimentální nosní vakcínu proti covidu-19, která dosud nemá ukončené klinické testování. V neděli také obdržel posilující dávku v Rusku vyvinuté vakcíny Sputnik V. Stalo se tak šest měsíců po druhé dávce.

Nosní vakcínu vyrábí společnost Gamaleya Center, která stojí i za vakcínou Sputnik V, uvedl na setkání s vládními představiteli Putin. Popsal dále, že po aplikaci vakcíny nepociťoval nic zásadního. „Dnes, po dvou aplikacích, injekci a nosní vakcíně… Jsem už byl ráno sportovat. Můžu tak potvrdit, že je vše je vyvíjené tak, jak naši vědci tvrdí,“ cituje jeho slova americká CNN.

Podle serveru RIA Novosti schválilo testování nosního spreje od ruského výrobce tamní ministerstvo zdravotnictví již v polovině října. Testování stále probíhá, potvrdil ředitel společnosti Denis Logunov. „Je to výhodné, bezbolestné a s naprostým minimem vedlejších příznaků,“ uvedl v souvislosti s vakcínou.

Rusko v očkovací kampani v porovnání s evropskými státy zaostává. Podle dat z října si jednu dávku očkování nechalo aplikovat 47,8 milionu Rusů. Ze 146milionové populace má obě dávky očkování 42,4 milionu lidí. Rusko je přitom první zemí světa, která vakcínu proti covidu-19 schválila.

V zemi, která se aktuálně potýká s čtvrtou vlnou covidu-19, počty případů klesají. Za uplynulý den Rusko zaznamenalo nejnižší denní přírůstek případů (33 558) od 16. října.

Reklama

Doporučované