Hlavní obsah

Putin znovu pohrozil Západu ničivou silou: My jsme připraveni, řekl

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin během svého středečního proslovu v Petrohradu.

Reklama

Kdokoli se pokusí zasáhnout do ukrajinské války, bude mít co do činění s „bleskovou reakcí“, varoval ruský prezident Vladimir Putin. Pravděpodobně tak naznačoval použití jaderných zbraní.

Článek

„Máme všechny nástroje, kterými se nemůže chlubit nikdo jiný. Bude-li to nutné, použijeme je,“ uvedl ve středu před ruskými poslanci prezident Vladimir Putin.

Podle britského serveru BBC tím chtěl varovat Západ, který zintenzivňuje vojenskou pomoc Ukrajině.

Na Ukrajinu proudí další dodávky zbraní spojenců. Víru ve výhru Ukrajiny nad Ruskem dávají najevo zejména Spojené státy. Americký ministr obrany Lloyd Austin se na summitu v Německu zavázal pro vítězství Ukrajiny pohnout „nebem a zemí“.

Německo prohlásilo, že na Ukrajinu vyšle 50 protiletadlových tanků (psali jsme zde).

O den později přišlo varování z Petrohradu.

„Pokud se někdo zvenčí pokusí zasáhnout na Ukrajině a vytvořit strategické hrozby pro Rusko, naše reakce bude blesková,“ řekl Vladimir Putin před zákonodárci. „Máme všechny nástroje, kterými se nemůže chlubit nikdo jiný. A my se jimi chlubit nebudeme, v případě potřeby je použijeme.“

Bez uvedení dalších podrobností Putin řekl, že se už rozhodl, jaké kroky bude ona reakce zahrnovat. Podle BBC měl na mysli použití balistických střel a jaderných zbraní.

Ruská armáda na příkaz Vladimira Putina uvedla své jaderné zbraně do stupně nejvyšší pohotovosti jen několik dní po invazi Ruska na Ukrajinu. Podle analytiků Putin hrozbou použití jaderných zbraní jen varuje spojence Ukrajiny, aby do konfliktu nezasahovali.

O samotném ruském procesu rozhodování o použití jaderných zbraní toho příliš známo není, uvedl nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Michal Smetana. „Podle ruské doktríny rozhoduje prezident a v tom samotném procesu jsou tři osoby, přičemž na aktivaci stačí dvě. Je to prezident, šéf generálního štábu a ministr obrany,“ uvedl Smetana, který působí v Institutu politologických studií FSV UK.

Ruská armáda se momentálně pokouší zmocnit se východoukrajinského Donbasu, kam se přeorientovala po neúspěšném dobývání Kyjeva.

Jenže ani Donbas není snadné získat. Podle vysokého představitele citovaného BBC je pro ruské síly „obtížné překonat zarputilý ukrajinský odpor“, a proto „trpí ztrátami“. Ruský postup brzdí také vydatný déšť. „Rusové neradi bojují v dešti,“ řekl dle BBC úředník a dodal, že Rusové mají špatné taktické povědomí a nadále trpí logistickými potížemi.

Mezitím se „válčí“ i mimo bitevní pole. Rusko zastavilo vývoz plynu do Polska a Bulharska. Po tomto kroku Evropská komise obvinila Rusko z vydírání, přičemž předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová uvedla, že se Rusko vybarvilo jako „nespolehlivý“ dodavatel.

Kreml namítl, že Rusko k těmto akcím donutily „nepřátelské kroky“ západních zemí.

Odstávka Gazpromu do Polska a Bulharska má být odplatou za odmítnutí zemí platit za plyn v ruských rublech. Podmínku platby v ruské měně vznesl Vladimir Putin v březnu ve snaze zmírnit škody, které na rublu napáchaly západní sankce.

Reklama

Doporučované