Hlavní obsah

Putinovy neklidné nohy. Záběry s čínským prezidentem živí spekulace o nemoci

Bez komentáře: Ruský prezident při setkání s čínským prezidentem svírá křečovitě pravičkou opěrku. Nad pohybem nohy jakoby neměl úplnou kontrolu.Video: CCTV, AP

 

Reklama

Záběry ze schůzky Vladimira Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Kremlu opět rozvířily spekulace, které má za podložené například ukrajinská tajná služba. Že ruského vůdce zrazuje zdraví.

Článek

Záběry ze schůzky, které po pondělním setkání obou státníků v Moskvě zveřejnila ruská a čínská média, měla svět přesvědčit o silných vazbách mezi Moskvou a Pekingem.

Jenže se místo toho řeší – opět – zdravotní stav Vladimira Putina.

Ruský vůdce, stíhaný pro válečné zločiny, dlouho a až křečovitě svírá pravou rukou područku křesla. Sedí přitom až sklesle, celkově působí unaveně. Opakovaně zvedá a spouští nohy, jakoby nad pohybem neměl úplnou kontrolu.

O tom, že Putina sužuje nějaká choroba, se spekulovalo už před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Ruský politolog Valerij Solověj v roce 2020 prohlašoval, že Putin má rakovinu, příznaky Parkinsonovy choroby a musel podstoupit urgentní operaci. Upozornil, že druhá diagnóza omezuje veřejná vystupování. Tyto závěry však Solověj nepodložil čímkoli věrohodným.

Opoziční ruský portál Projekt přišel na začátku loňského dubna s informací, že je Putin pod trvalým dohledem lékařů. Web uvedl, že prezidenta pravidelně navštěvují dva ušní, nosní a krční specialisté a onkologický chirurg, který se specializuje na rakovinu štítné žlázy.

V článku, který postrádal odkazy na ověřitelné zdroje, se také tvrdí, že Putin podstupuje alternativní terapii, která zahrnuje koupel ve výtažku z parohů mladých jelenů maralů ze Sibiře. Z nich se vyrábí pantokrin, léčebný doplněk, který se na Dálném východě užívá k podpoře rekonvalescence nebo jako afrodiziakum.

Mohlo by vás zajímat

Ruský prezident Vladimir Putin se v Kremlu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. „Neformální setkání obou vůdců trvalo čtyři a půl hodiny.“

O selhávajícím zdraví opakovaně informují ukrajinští zpravodajci. Například šéf ukrajinské vojenské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov již ve starším rozhovoru pro Sky News prohlásil, že ruský vůdce je vážně nemocný.

O Putinových potížích s pohybovým aparátem se debatovalo po jeho loňském březnovém vystoupení na masových oslavách výročí anexe Krymu na moskevském stadionu Lužniky. Teď znovu po překvapivé návštěvě Mariupolu.

Kreml však informace o vážnějších zdravotních problémech prezidenta vždy striktně odmítl.

Ještě jedna změna ruského vůdce je z aktuálního videa patrná. Vladimir Putin je známý svou nedochvilností, na setkání záměrně chodí pozdě, aby dal najevo, kdo je důležitější, napsal před lety britský deník The Guardian.

Při setkání s čínským prezidentem tomu tak nebylo. Putin svůj čínský protějšek srdečně zdravil hned po jeho vstupu do sálu, na konci doprovodil Si Ťin-pchinga k vozu. Jeho odjezd sledoval od vchodu, kde mával.

Reklama

Doporučované