Hlavní obsah

Rada EU: Chorvatsko je připraveno na připojení do Schengenu

Foto: Profimedia.cz

Chorvatsko-slovinská hranice v srpnu 2020, kdy turisté kvůli pandemii onemocnění covid-19 opouštěli zemi.

Reklama

Rada Evropské unie ve čtvrtek souhlasila se vstupem Chorvatska do schengenského prostoru. Záhřeb totiž přesvědčil Brusel, že je schopen efektivně spravovat svoji část vnějších hranic evropského bloku.

Článek

Rada Evropské unie souhlasila s tím, že Chorvatsko nyní splňuje všechna kritéria pro vstup do schengenského prostoru bez hranic.

„Rada dnes dospěla k závěru, že Chorvatsko splnilo nezbytné podmínky pro uplatňování všech částí schengenského acquis,“ uvedla Evropská rada v prohlášení. Acquis communautaire IPA je francouzský termín pro právní řád Evropské unie.

„Ověření, zda Chorvatsko splnilo podmínky nezbytné pro uplatňování všech částí schengenského acquis, je nezbytným předpokladem pro to, aby rada mohla přijmout navazující rozhodnutí umožňující zrušení kontrol na vnitřních hranicích,“ stálo dále v prohlášení.

Tento krok byl pro Chorvatsko, které se stalo členem EU v roce 2013, dlouho citlivou otázkou kvůli migraci. „Chorvatsko je připraveno,“ řekla evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová na tiskové konferenci.

Podle agentury Reuters není jasné, kdy přesně se Chorvatsko k schengenskému prostoru, který je považován za jeden z největších úspěchů EU, připojí.

Evropská komise (EK) dospěla k závěru, že Chorvatsko přijalo nezbytná opatření, aby do schengenského prostoru mohlo vstoupit, již dne 22. října 2019. Navzdory pozitivnímu hodnocení EK tehdy konstatovala, že Chorvatsko bude muset na zavádění všech probíhajících opatření nadále pracovat, s primárním zaměřením na správu vnějších hranic.

Schengenský prostor

Hraniční kontroly a zábrany mezi členy Schengenu byly prakticky zrušeny v roce 1995. Schengen zahrnuje 26 zemí: 22 z EU a 4, které nejsou členy EU (Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko). Kromě Chorvatska se k schengenskému prostoru chtějí připojit ještě Kypr, Bulharsko a Rumunsko.

Tehdejší prohlášení kritizovala také mezinárodní humanitární organizace Human Rights Watch, podle níž by Chorvatsko nemělo být připuštěno k schengenskému prostoru kvůli násilnému vytlačování migrantů na jeho hranicích.

Chorvatsko přitom letos v říjnu přiznalo, že se jeho policisté na násilném vytlačování migrantů na hranici s Bosnou podíleli, a migranti tak přišli o právo žádat o azyl.

„Chorvatsko je připraveno na Schengen. Potvrdilo silnou organizaci a schopnost chránit své hranice i vnější hranice Unie, a to v souvislosti s bojem proti pašování. Potvrdilo i schopnost kontrolovat své hranice,“ řekl minulý čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron.

Vznik schengenského prostoru, jehož součástí je 26 zemí, umožnil evropským občanům žít a pracovat kdekoli v Evropské unii, napsala agentura Reuters. Pandemie onemocnění covid-19 však mnohé svobody v cestování po schengenském prostoru omezila. V roce 2020 se například tvořily fronty na hranici Chorvatska se Slovinskem.

Chorvatsko deklarovalo, že je na připojení k území bezhraniční kontroly připraveno v červenci 2015, EU v následujících letech tuto žádost posuzovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované