Hlavní obsah

Útok řidiče ve Wisconsinu má šestou oběť. Zranění podlehl osmiletý chlapec

Foto: Profimedia.cz

Darrell Brooks měl na sobě během úterního slyšení u soudu oděv zabraňující sebevraždě. Když ho soudce informoval o tom, že mu hrozí doživotí, plakal.

Reklama

Nedělní incident ve státě Wisconsin, při němž řidič vjel autem plnou rychlostí do vánočního průvodu ve městě Waukesha poblíž Milwaukee, má šestou oběť, tentokrát dítě. Podezřelý Darrell Brooks čelí obvinění z mnohonásobné vraždy.

Článek

Prokuratura v úterý před soudem oznámila, že šestou obětí incidentu ve Waukeshe je dítě, píší americká média. Následkům zranění podlehl osmiletý Jackson Sparks, který byl podle BBC sražen, když pochodoval se svým baseballovým týmem po boku svého bratra Tuckera.

Neteř Jacksonových rodičů Alyssa Albro na crowdfundingovou platformu GoFundMe v neděli napsala, že chlapec podstoupil operaci mozku a může ho zachránit už jedině zázrak.

Zranění utrpěl také jeho dvanáctiletý bratr Tucker, v nemocnici leží se zlomeninou lebky. Podle informací jeho rodiny by se měl ale chlapec uzdravit. Patří mezi zraněné, jejichž počet se podle prokurátorů vyšplhal z původně oznámených 48 na více než 60. V pondělí zůstávalo devět z nich ve vážném stavu. Policie uvedla, že celkem 18 zraněných byly děti.

Úřady v úterý obvinily podezřelého 39letého Darrella Brookse z mnohonásobné vraždy, za každou z nich mu hrozí doživotí. Podle předběžného vyšetřování při průjezdu průvodem kličkoval ze strany na stranu ve snaze zasáhnout co nejvíce lidí. „Vypadal, jako by ve tváři neměl žádné emoce,“ řekl jeden z policistů, kteří se snažili Brookse před incidentem přimět k tomu, aby opustil trasu průvodu.

Brooks je jediným podezřelým v souvislosti s nedělním incidentem, jenž proměnil tradiční předvánoční průvod v děsivou scénu plnou zoufalých výkřiků a zraněných. Červené vozidlo typu SUV podle záběrů z místa činu prolomilo bariéry a následně se řítilo po ulici lemované diváky, na které pochodovaly mažoretky či hudební a taneční soubory. „Vypadalo to, jako kdyby létaly vzduchem figuríny,“ uvedla Nicole Schneiter, která byla na místě s dětmi a vnoučaty.

Muž podle policie jen pár chvil před incidentem odjel z domova, kde se s někým pohádal. Ujel podle vyšetřovatelů dříve, než na místo dorazili strážníci, a nebyl policií pronásledován. Podrobnosti o domácím konfliktu policejní šéf Daniel Thompson neposkytl, předtím se objevila informace, že byl při hádce použit nůž.

Během úterního soudního stání soudce Kevin Costello uvedl, že kauce byla stanovena na 5 milionů dolarů (113 milionů korun), a to z důvodu „mimořádné“ kriminální minulosti podezřelého, který se dříve vyhnul obviněním ve Wisconsinu a Nevadě. „Za celou svou dlouhou kariéru jsem nic podobného neviděl,“ uvedl soudce Costello.

Brooks má podle amerických médií opravdu bohatý trestní rejstřík. „Od svého dospívání byl znovu a znovu zatýkán, byl obviněn z napadení, domácího násilí a odporu vůči policii,“ píše list The New York Times. Podle něj prokurátoři v Milwaukee tento měsíc uvedli, že Brooks úmyslně vrazil vozem do ženy, kterou znal, a způsobil jí zranění. Jen dva dny před tragédií ve Waukeshe byl Brooks propuštěn po složení kauce ve výši 1 000 dolarů (necelých 23 000 Kč) a prokuratura nyní uvedla, že navrhla „nevhodně nízkou“ částku.

Obyvatelé města ležícího západně od Milwaukee den po tragédii uctili zemřelé na shromáždění se svíčkami. Pietního shromáždění se účastnily stovky lidí. Zemřelým – kromě dnes oznámené šesté oběti – bylo od 52 do 81 let a jsou mezi nimi i členové skupiny „tančících babiček z Milwaukee“, která na průvodech ve Waukeshe pravidelně vystupovala. Dvojice duchovních při vigilii přečetla jména všech mrtvých. Dobrovolníci rozdávali svíčky, sendviče a horkou čokoládu, popsala AP.

„Jsem tady, protože tohle je moje komunita, tohle je můj domov. Kvůli tomu jsem přišel, abych podpořil svou komunitu,“ řekl 30letý místní obyvatel John Armeson.

Reklama

Související témata:

Doporučované