Hlavní obsah

„Rakety dopadají už i na nás“. Ruské pohraničí sklízí plody invaze na Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Záběry požáru, který 1. dubna vypukl v bělgorodském skladu pohonných hmot.

Reklama

Ruské město Bělgorod, které se nachází pouhých 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou, začíná čím dál znatelněji pociťovat dopady války. Ruské úřady hlásí stále častější případy ostřelování a mezi obyvateli města roste napětí.

Článek

„V neděli nás probudily výbuchy. Nikdy nevíme, zda střílíme my, nebo oni,“ uvedl pro deník The Guardian Vladimir, který v Bělgorodu vlastní obchod.

Napětí začalo v Bělgorodu narůstat už na začátku roku, kdy se na hranicích s Ukrajinou začaly shromažďovat tisíce vojáků. Obyvatelé města mohli téměř v přímém přenosu sledovat, jak se ruská armáda chystá zaútočit na území, které leží pouhých 40 kilometrů od nich a kde žijí jejich příbuzní a přátelé.

„Když konflikt začal, slyšeli jsme, jak odpalují rakety na Ukrajinu. Teď ale dopadají i na nás. Je to jiný zvuk,“ komentuje Vladimir proměnu, ke které v Bělgorodu od začátku války došlo.

Obyvatelé pohraničního města zažívali v prvních týdnech války relativní klid. Ruský plán na bleskové dobytí Kyjeva ovšem selhal a válka se dostala do vleklé fáze. Její přímý dopad nakonec pocítili i Rusové žijící v těsné blízkosti bojů.

Z ruských oblastí u ukrajinských hranic i dalších měst v Rusku začaly čím dál častěji přicházet zprávy o neobjasněných požárech, výbuších a útocích.

Sérii incidentů odstartoval 1. duben, kdy v Bělgorodu vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na areál zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, které v nízké výšce přeletěly hranice. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov odmítl, že by měla s požárem Ukrajina co do činění.

V posledních týdnech následovalo několik dalších incidentů v Bělgorodské oblasti, ze kterých místní zastupitelé viní Ukrajince. Gladkov minulý týden oznámil, že při ostřelování vesnice Solochi, jež leží pouhých 11 kilometrů od hranic s Ukrajinou, zemřel jeden člověk. Tento týden mělo podle místních úřadů dojít v Bělgorodu k dalším třem útokům.

Podle Ruska stojí za útoky Ukrajinci, Kyjev se ovšem k incidentům nepřihlásil, přestože na mezinárodní scéně již zaznělo, že provádění útoků na strategické cíle v Rusku ze strany Ukrajiny by bylo legitimní. Ukrajina mluví o incidentech na území Ruska jako o projevech karmické odplaty.

„Samozřejmě hodně mluvíme o tom, co se děje. Atmosféra ve městě je poněkud napjatá,“ komentuje situaci ve městě Anna, která je učitelkou v místní škole. „Život jde dál, ale někdy je těžké to ignorovat, jako třeba tehdy, když bylo město zahalené hustým dýmem,“ dodává Anna s odkazem na dubnový požár ve skladu pohonných hmot.

Nervozita začala mezi místními výrazně narůstat poté, co Ukrajina před několika dny oznámila, že se jejím silám podařilo znovu dobýt vesnice severně a severovýchodně od Charkova a ruské vojáky vytlačit zpět k hranicím, do blízkosti Bělgorodu.

Ačkoliv vojenští experti ve vzájemné shodě tvrdí, že Ukrajina nemá v úmyslu usilovat o proniknutí do ruských oblastí, obyvatelé Bělgorodu mají strach. Gubernátora Gladkova zaplavili otázkami, co bude nedávný ukrajinský postup pro město znamenat.

Gladkov se snažil situaci uklidnit, přiznal ovšem, že některé části regionu jsou pod „neustálým ostřelováním“. V oblasti navíc zvýšil stupeň ohrožení na druhou nejvyšší úroveň v tříbodovém systému a do ulic rozmístil početnější policejní hlídky.

Ke zvýšené panice mezi obyvateli přispívá podle novináře nezávislého listu Fonar outlet Nikity Parmenova nedostatek informací ohledně incidentů, ke kterým v oblasti dochází. Poukazuje přitom například na nedávné požáry v budovách ministerstva obrany, u nichž úřady neobjasnily příčinu.

Právě mlžení ze strany místních orgánů podle Parmenova vede k rozšířeným obavám z toho, že do ruských pohraničních oblastí pronikli ukrajinští sabotéři.

Navzdory přímé hrozbě ze strany Ukrajiny ovšem nejsou v Bělgorodě patrné známky nárůstu patriotismu a nepřátelství vůči sousední zemi. „Mnozí zde mají přímé vazby na Ukrajinu, mluví s příbuznými za hranicemi. Mám pocit, že máme lepší povědomí o tom, co se děje, než většina regionů v Rusku,“ vysvětluje novinář, který komunikuje se svou tetou z Oděsy.

Reklama

Doporučované