Hlavní obsah

Rakousko i Itálie před Vánoci zpřísňují covidové restrikce

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří nemají doklad o očkování proti covidu-19 či o prodělání nemoci, budou muset po příjezdu do Rakouska do karantény (Ilustrační obrázek).

Reklama

aktualizováno •

Počty nakažených rostou a některé země tak zpřísňují pravidla proti šíření covidu-19. V Rakousku se nově neočkovaní, kteří vstoupí do země nevyhnou karanténě. Itálie rozšiřuje přísnější restrikce do dalších čtyřech regionů.

Článek

Rakousko kvůli šíření koronavirové varianty omikron od pondělí zpřísní pravidla na hranicích. Lidé, kteří nemají doklad o očkování proti covidu-19 či o prodělání nemoci, budou muset povinně nastoupit do karantény.

„Tato zpřísněná opatření na příjezdu jsou velkou výzvou zejména pro ty, kdo jezdí na vánoční svátky do zahraničí. Jsou ale nyní nutná k tomu, abychom dokázali v Rakousku zbrzdit šíření omikronu,“ uvedl v pátek ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Výjimku z nových pravidel mají těhotné ženy, osoby, které se zdravotních důvodů nemohou testovat, a děti do 12 let. Povinná karanténa neplatí ani pro pendlery: těm, kteří nemají doklad o vakcinaci či prodělání covidu-19, stačí pro přejezd hranic jako dosud negativní test na koronavirus.

Karanténa v Rakousku trvá deset dní, lze ji ale po pěti dnech ukončit v případě negativního výsledku provedeného PCR testu.

Kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem se od pondělí zpřísní pravidla také v Itálii. A to v celkem čtyřech italských regionech. Ohlásil to dnes ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Do takzvané žluté zóny, kde platí mimo jiné povinnost nosit roušky i venku, bude nově patřit Ligurie, Benátsko, region Marche a autonomní kraj Tridentsko.

Týdenní incidence, tedy údaj o počtu nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní, v šedesátimilionové Itálii podle čtvrtečních údajů stoupla na 241. Před týdnem byl tento údaj na hodnotě 176. Za poslední den ohlásilo ministerstvo zdravotnictví 28 600 nových případů nákazy a 120 úmrtí na covid-19.

Právě incidence, obsazenost nemocnic a jednotek intenzivní péče jsou hlavními ukazateli, jimiž se řídí úřady při rozhodování o regionálně platných opatřeních. Na základě těchto dat se z epidemicky nejpříznivější bílé zóny do žluté už dříve přesunuly regiony Kalábrie, Furlánsko-Julské-Benátky a Horní Adiže (Südtirol).

Italská vláda tento týden schválila prodloužení nouzového stavu a zpřísnila pravidla pro turisty ze zemí EU. Před očekávaným náporem lyžařů, kteří se chystají do Alp na vánoční svátky, jim Itálie cestu zkomplikovala. Všichni příchozí, včetně těch s dokladem o očkování proti covidu-19 či prodělání nemoci, musejí mít negativní výsledek testu na koronavirus. Neočkovaní musejí bez ohledu na test nastoupit do pětidenní karantény.

Reklama

Doporučované