Hlavní obsah

Reportéři Seznam Zpráv v Mykolajivu: Teď jde hlavně o to přežít

Reportéři na Ukrajině: Natáčeli jsme v Mykolajivu mezi troskami, na bohoslužbě za mrtvé i se starostou města. Teď je naším hlavním úkolem přežít, myslí si.Video: Ray Baseley, Roman Havelka , Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruské jednotky už týdny usilují o strategicky důležité přístavní město Mykolajiv. Pokud odpor Ukrajinců rozdrtí, mohly by postupovat na Oděsu. Přímo na místě natáčeli reportéři Seznam Zpráv Ray Baseley a Roman Havelka.

Článek

Situace v Mykolajivu a jeho bezprostředním okolí teď byla několik dní relativně klidná. Ukrajinským silám se podařilo ruské invazní jednotky zatlačit zpět k Chersonu, a tak místo raket nad hlavami teď válku upomíná především hřmění ze vzdálenějších bojů.

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka, kteří pro Seznam Zprávy přinášejí očitá svědectví ze země zasažené ruskou agresí, v těžce zkoušeném Mykolajivu natáčeli. Na bohoslužbě za padlé. Na místním letišti rozcupovaném raketami. Přímo před nejvíce poškozenou budovou ve městě – sídlem oblastní správy – jim rozhovor poskytl starosta Mykolajivu Oleksandr Senkevič.

„Stále se u našeho města bojuje. Asi tak 10 až 20 kilometrů od města. Rusové se stále snaží dostat z Chersonské oblasti k Mykolajivu, ale naše jednotky je tlačí zpět. Stavíme zákopy, stavíme kontrolní stanoviště, zajišťujeme jejich tanky a obrněná vozidla, co nechali být. Bereme je pak sem do města,“ gestikuluje Senkevič.

Rusové podle něj ostřelují na dálku několik cílů, aby vyvolali mezi lidmi strach a napáchali co největší možné škody civilistům. „Na začátku tohoto týdne jsme měli deset obětí, deset civilistů. A 60 jich bylo zraněno. (Říkáme jim) Pokud se cítíte v bezpečí, tak zůstaňte, pokud se v bezpečí necítíte, tak prosím opusťte město. Každý den využíváme autobusy MHD a podnikáme cesty z Mykolajiva do Oděsy,“ popisuje, jak probíhá evakuace.

Z jeho pohledu se město drží dobře, zmiňuje otřesnou situaci v Mariupolu a v dalších místech Ukrajiny.

„Když slyšíte o číslech, je to – dva lidé zemřeli, deset lidí zemřelo. Slyšeli jsme o Mariupolu, pět tisíc lidí zahynulo. Jsou to jen tři slova: „Pět tisíc lidí“. Ale když se zamyslíte nad každým z nich, tak vám dojde, jak obrovská tragédie to je,“ dodává komunální politik pro Seznam Zprávy.

Na otázku, jaké jsou plány do budoucna, odpovídá starosta lakonicky: „Teď je naším hlavním úkolem přežít.“

Mnoho místních padlo. A kvůli ustavičnému ostřelování se s nimi jejich blízcí ani nemohli řádně rozloučit. V neděli se sešli v kostele, aby jim společně vzdali poctu.

Místem naprosté zkázy je letiště v Mykolajivu. Chlouba místních. Před dvěma lety prošla budova letiště kompletní rekonstrukcí, na opravy se lidé z celého regionu skládali ve sbírce. Létalo se odtud především vnitrostátně.

Teď je areál v troskách, na letištní ploše osaměle spočívají nepojízdná letadla.

Reportéři dostali svolení projít příletovou halou. Ukrajinský voják Dimitri Pletenchuk, který je kvůli bezpečnosti provázel, popsal, co se na letišti dělo v předchozích týdnech.

„První týden konfliktu zkoušeli Rusové obsadit letiště za pomoci výsadkářů. Výsadek provedli jejich výsadkáři z GRU. Ale porazili jsme je; z letiště byli vytlačeni mykolajivskými ozbrojenými silami. Když pochopili, že ho nebudou moci obsadit, tak ve stejný den vybombardovali budovu mykolajivské administrativy a večer zasáhli i letiště, které bylo v tu dobu ještě používané,“ popsal Pletenchuk.

Více v úvodním videu.

Reklama

Doporučované