Hlavní obsah

Řidič v Berlíně najel do davu. V cestě mu stála i školní třída na výletě

Foto: Profimedia.cz

Policejní fotograf pořizuje důkazy. Berlín, 8. června.

Reklama

aktualizováno •

Incident se odehrál u berlínského náměstí Breitscheidplatz ve středu dopoledne. Jedna žena zemřela, o život bojuje podle úřadů šest zraněných, tři lidé jsou zraněni těžce a několik dalších lehce. Mezi zraněnými je i 14 školáků.

Článek

Podle policie zatím není jasné, zda šlo o nehodu, nebo o úmyslný čin. Devětadvacetiletého německého řidiče, který je arménského původu, policie zadržela.

„Jistý muž najel do skupiny lidí. Zda jde o nehodu, nebo o úmyslné jednání, ještě není známo,“ sdělila na Twitteru policie. „Zraněných je více, někteří těžce. Podle aktuálních informací je jeden mrtvý,“ oznámila policie.

„Šest lidí bojuje o život, tři lidé jsou zraněni těžce a několik dalších lehce,“ řekl mluvčí zasahujících hasičů. Uvedl, že jeden člověk zahynul přímo na místě.

Podle zdrojů bulvárního listu Bild a novin Berliner Zeitung byl čin zjevně úmyslný, jeho motiv je ale nejasný. „V žádném případě nejde o nehodu. Byl to šílený jezdec, chladnokrevný zabiják,“ citoval deník Bild svůj zdroj z řad vyšetřovatelů.

Oficiálně tuto linku policie dosud nekomentovala.

Bez komentáře: Záběry z místa incidentu.Video: AP

Třída na výletě

Mrtvou je podle berlínské ministryně vnitra Iris Sprangerové jednapadesátiletá učitelka z Hesenska, která byla se třídou na návštěvě hlavního města. Zemřela na místě. Mezi zraněnými je podle policie i 14 dětí, některé z nich vážně.

Bild dříve odpoledne napsal, že mezi raněnými je i 12 žáků a také jeden další učitel. Oba učitelé a skupina 24 žáků jsou podle listu z Hesenska. Mezi raněnými je údajně i těhotná žena.

Mezi svědky incidentu byl i britsko-americký herec John Barrowman, který o tom informoval na Twitteru. „Hodně lidí kulhalo a mělo zranění, řekl ve videonahrávce, na které z místa popisoval podrobnosti události.

+7

Co se stalo?

Z vyjádření policie a zjištění německých médií vyplývá, že osobní vůz vjel z dosud nezjištěných příčin do lidí u náměstí Breitscheidplatz.

Incident se odehrál na několika stech metrech.

Řidič nejprve na křižovatce vyhlášeného bulváru Kurfürstendamm a ulice Tauentzienstrasse najel malým osobním vozem na chodník, kde srazil skupinu lidí. Poté se vrátil zpátky na křižovatku a pokračoval ulicí Tauentzienstrasse na roh s ulicí Marburger Strasse, kde narazil do jiného vozu a vjel opět na chodník.

Jeho jízda poté skončila ve výloze parfumerie. Z dostupných fotografií je patrné, že auto před nárazem do výlohy zdemolovalo mimo jiné restaurační zahrádku.

Kdo řídil?

Policie k řidiči uvedla, že je to devětadvacetiletý německý Armén, který žije v Berlíně. Podle svědků se z místa pokusil utéct, ale kolemjdoucí ho dopadli a předali policii.

To, že řidiče zadrželi chodci, potvrdila následně i policejní mluvčí. Odmítla ale hovořit o okolnostech zadržení, neboť vyšetřovatelé musí vše nejdříve prověřit.

Německá média uvádějí, že incident se stal zřejmě ve vysoké rychlosti. Ani to policie zatím nekomentovala.

V automobilu se podle Bildu i agentury DPA našel dopis. Berlínská policie ale deníku Berliner Zeitung sdělila, že se neobjevil žádný dopis s přiznáním. V autě byly údajně plakáty s protitureckou rétorikou.

Místo incidentu navazuje na náměstí Breitscheidplatz, které se v roce 2016 stalo dějištěm teroristického útoku, který si vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky. Tehdy Tunisan Anis Amri najel s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu. Na náměstí od té doby chodce chrání betonové bloky a další zábrany.

Reakce

Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová uvedla, že kabinet kancléře Olafa Scholze je událostí otřesen a myslí na rodiny oběti a zraněných.

Podobně se vyjádřila i berlínská primátorka Franziska Giffeyová. „Událost mě hluboce zasáhla,“ řekla s tím, že se na místo chce během dne vydat. Soustrast rodině oběti vyjádřila jménem Evropského parlamentu jeho šéfka Roberta Metsolaová, která uvedla, že myšlenky europoslanců jsou i s přeživšími.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová varovala před spekulacemi a zároveň přislíbila Berlínu podporu spolkových úřadů při vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované