Hlavní obsah

Děti ze třídy volaly 911, policie si dala načas. Znepokojivé detaily střelby v Uvalde

Foto: Profimedia.cz

Policista u pomníku před základní školou v texaském Uvalde, kde v úterý došlo k masové vraždě 19 žáků a dvou dospělých.

Reklama

aktualizováno •

Střílení v texaském Uvalde, které si vyžádalo 21 obětí, zůstává opředeno nejasnostmi a kontroverzemi. Americká společnost, v čele s rodiči zemřelých dětí, se rozhořčeně ptá: Proč policie tolik otálela se zneškodněním útočníka?

Článek

Spojenými státy americkými v úterý otřásl další případ řádění střelce na půdě školy. Útočník při něm zabil 19 dětí a dva dospělé. Obyvatelé města Uvalde v Texasu kritizují místní policii za to, že nezasáhla rychleji a nevynaložila veškeré úsilí, aby zachránila jejich děti.

Policie svůj postup obhajuje. Mluvčí texaského ministerstva veřejného bezpečnosti Chris Olivarez dříve uvedl, že se policisté zachovali správně a nebýt jich, obětí mohlo být daleko více. Rekonstrukce a vyšetřování tragické události ovšem odhalily ve výrocích policie několik slabých míst a vyvolaly pochybnosti o efektivitě zásahu.

Správnost postupu nakonec zpochybnilo i texaské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost. Jeho šéf Steven McCraw v pátek na tiskové konferenci uvedl, že policie při úterním zásahu proti střelci učinila špatné rozhodnutí – hodinu čekala, než vtrhla do učebny, v níž se útočník zabarikádoval, protože nevěděla, že jsou děti v ohrožení. „S odstupem času to samozřejmě nebylo správné rozhodnutí, bylo to špatné rozhodnutí,“ uvedl McCraw.

McCraw dodal, že před dveřmi třídy, kde útočník střílel, čekalo nejméně 19 policistů. Nezasáhli, protože velící důstojník se domníval, že pachatel se pouze zabarikáduje, ale střílet nebude. Rozhodl tedy, že do přímé konfrontace s útočníkem nepůjdou a počkají na taktické jednotky.

Osmnáctiletý Salvador Ramos dorazil k základní škole v Uvalde v 11:28, kde naboural do příkopu. Přibližně 12 minut poté byl už podle úřadů uvnitř školy a mířil ke třídě, kde o chvíli později postřílel 19 žáků čtvrté třídy a dva učitele.

Policisté ke škole přijeli v 11:44, když se vydali za útočníkem, začal po nich střílet, a proto se stáhli, uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci regionální ředitel texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Victor Escalon. Policisté následně zavolali posily, vyjednavače a taktické jednotky. Zpráva o zneškodnění střelce přišla až dlouhých 90 minut poté, co dorazil na místo činu.

„Během té doby, kdy se snažili přivolat posily, které by problém vyřešily a okamžitě to ukončily, také evakuovali… žáky, učitele,“ uvedl Escalon. „Dělo se toho hodně. Složitá situace,“ dodal s tím, že policisté museli být neustále ve střehu a pečlivě vyhodnocovat situaci.

Terčem kritiky ovšem zůstává fakt, že reakci policie neurychlilo ani to, že dvě z dětí v učebně volaly na tísňovou linku a prosily o pomoc. Podle operátorů byly v pozadí slyšet výstřely.

Rodiče obětí proto od začátku namítají, že policie neudělala dost pro to, abych jejich děti zachránila. Video z místa činu ukazuje, jak rozrušení rodiče, kteří se shromáždili před školou, vyzývají strážníky, aby okamžitě zasáhli. Ti však zůstávají stát na místě a rodičům blokují cestu ke škole.

Escalon se vyjádřil i k těmto videím, které se mezitím rozšířily po sociálních sítích. Řekl, že o nich ví, ale jejich pravdivost neověřoval. Na otázku, zda měl některý z policistů do školy vtrhnout dřív, odpověděl: „To je těžká otázka.“

Dlouhá doba předcházející zneškodnění útočníka nepřekvapuje pouze samotné rodiče, ale také odborníky, kteří se pohybují v oblasti kontroly bezpečnosti na amerických školách.

„Vzhledem k osvědčeným postupům je velmi obtížné pochopit, proč docházelo k prodlevám, zejména když čtete zprávy o 40 a více minutách, které předcházely zneškodnění střelce,“ uvedl pro agenturu AP Ken Trump, prezident poradenské společnosti National School Safety and Security Services.

Na čtvrteční tiskové konferenci texaského ministerstva veřejné bezpečnosti zazněly i střípky dosud neznámých informací. Výroky vyšetřovatelů ale veřejnost příliš neuklidnily a vyvolaly spoustu dalších otázek.

Některé z nich totiž byly v rozporu s tím, co policisté doposud tvrdili. Escalon ve čtvrtek uvedl, že zprávy o tom, že Ramos byl před vstupem do školy konfrontován policistou školního obvodu, „nejsou přesné“. Dodal, že policista v době útoku ve škole nebyl.

Podle Escalona útočník poté, co vystoupil z nabouraného auta, vystřelil na dva lidi vycházející z nedalekého pohřebního ústavu. Poté měl „bez překážek“ vstoupit do školy neuzamčenými dveřmi okolo 11:40. Podle bývalého ředitele školy Rosse McGlothlina, který mluvil s novináři stanice CNN, přitom bývají tyto dveře normálně zamčené.

Věčný spor

Tragické události v Texasu v USA znovu rozvířily debatu o držení zbraní, které štěpí americkou politiku i společnost už mnoho let.

„Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“ prohlásil v úterním emotivním projevu americký prezident Joe Biden.

V reakci na vypjatou situaci, kterou masová střelba v Uvalde vyvolala, se texaský guvernér Greg Abbott rozhodl zrušit svou účast na každoroční konferenci Národního střeleckého sdružení, kde vystoupí například Donald Trump. Sjezd největší organizace držitelů zbraní v USA, která lobbuje proti zákonům o kontrole zbraní, probíhá od pátku do neděle.

Guvernér byl kritizován za to, že se v noci, kdy se střílelo, zúčastnil dobročinné akce, píše server Texas tribune. Ve středu byl následně Abbott na tiskové konferenci ohledně střelby v Uvalde konfrontován svým demokratickým protikandidátem v listopadových volbách Beto O'Rourkem, který řekl: „Je to na vás.“

Reklama

Související témata:

Doporučované