Hlavní obsah

Rozsudek za mast z konopí: Slovák půjde na 20 let do vězení a přijde o dům

Foto: Tomas Vynikal, Shutterstock.com

Odsouzený si recept na výrobu masti našel na internetu a rozdával ji pak rodině a přátelům. Ilustrační obrázek.

Reklama

Okresní soud ve slovenské Trnavě odsoudil bývalého mistra Evropy v závodech rychlostních člunů Josefa Šipoše k 20 letům vězení za nedovolenou výrobu omamných a psychotropních látek. Europoslanec kvůli verdiktu podal stížnost.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Šipoš pěstoval marihuanu druhým rokem za účelem výroby léčivé masti, která pomáhá mimo jiné proti bolesti zad a kloubů. Recept si našel na internetu a podle něj také mast načerno vyráběl. Tu pak zdarma rozdával rodině a známým. Zájem o ni měli i onkologičtí pacienti, píše server tvnoviny.sk.

Muž byl odsouzen za přechovávání 18 kilogramů sušené marihuany v hodnotě přibližně 4,5 milionu korun. Kromě trestu odnětí svobody soud rozhodl také o zabavení domu, který odsouzený dostal od rodičů.

Ti jsou přísným rozsudkem zdrceni: „V životě jsem naposledy plakal, když mi zemřel otec. To je 50 let. A od té doby jsem neplakal. Uměl jsem se ovládat, ale tentokrát…“ vyjádřil se otec odsouzeného.

„Případ pana Šipoše je jasným důkazem toho, že Slovenská právní úprava umožňuje přechovavatelům marihuany ukládat nepřiměřeně kruté tresty,“ uvedl Šipošův advokát. Rozsudek není pravomocný, odsouzený se na místě odvolal. Konečné slovo v případu tak bude mít Krajský soud v Trnavě.

Příslušný slovenský zákon v podstatě nerozlišuje mezi konzumentem a dealerem. Již za trojnásobek jednorázové dávky, která je stanovena na půl gramu sušiny, hrozí obviněnému odnětí svobody až na 3 roky. V případě distribuce, která je sama o sobě definována držením více než deseti jednorázových dávek, je sazba 4 až 10 let odnětí svobody. A to vše platí v situaci, kdy několik dalších zemí Evropské unie uvažuje o dekriminalizaci marihuany.

Přísné tresty v souvislosti s přechováváním marihuany nejsou na Slovensku výjimkou. Příkladem je rozsudek z října minulého roku, kdy okresní soud v Košicích odsoudil 26letého Róberta Džunka na 12,5 roku nepodmíněně za držení necelých osmi gramů marihuany.

Zmírnění trestů za držení marihuany navrhuje slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková v novele trestního zákona. „Nechceme dekriminalizaci drog, ale co se týče trestů, je třeba odlišovat ty, kterým je třeba pomoct a ty, kteří z toho mají majetkový prospěch,“ prohlásila ministryně v květnu letošního roku v souvislosti s návrhem novely zákona.

Rozsudek nad Josefem Šipošem a obdobné případy už kritizoval i slovenský europoslanec Michal Šimečka. Podal podnět k Evropské komisi, aby přezkoumala, jestli jsou tak přísné tresty v souladu s evropským právem. „Je absurdní, že na Slovensku může někdo dostat 20 let vězení za něco, co jinde není ani přestupek,“ domnívá se Šimečka.

Reklama

Související témata:

Doporučované