Hlavní obsah

Rtuť to nebyla. Laboratorní testy v Odře odhalily vysokou slanost

Foto: Profimedia.cz

Mrtvé ryby na břehu řeky Odry v Německu.

Reklama

Úřady uvedly, že na 522 kilometrů dlouhý tok řeky Odry bylo vysláno 150 polských vojáků.

Článek

Laboratorní testy provedené po hromadném úhynu ryb v řece Odře odhalily vysokou salinitu (slanost), nicméně žádnou rtuť. Oznámila to podle agentury AP polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. O znečištění rtutí přitom ještě v pátek hovořil zástupce německé strany, šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer.

Ministryně pro klima a životní prostředí Anna Moskwová uvedla, že analýzy vzorků odebraných z řeky v Polsku i Německu odhalily zvýšený obsah soli. V Polsku podle ní stále probíhají komplexní toxikologické studie.

Podle ministerstva životního prostředí německé spolkové země Braniborsko je zřejmě příčinou hromadného úhynu ryb neznámá, vysoce toxická látka v řece Odře, která protéká Polskem a Německem.

Moskwová na twitteru uvedla, že výsledky testů z Německa zatím vysokou přítomnost rtuti neprokázaly.

Pondělní analýza říční vody prokázala přítomnost „syntetických chemických látek, velmi pravděpodobně s toxickými účinky i pro obratlovce“, uvedlo ministerstvo ve čtvrtek a dodalo, že zůstává nejasné, jak se látka do vody dostala.

Mohlo by vás zajímat:

Včera zveřejněná analýza vzorků vody z Odry, kterou provedla státní laboratoř v Braniborsku, ukázala na vysoké množství rtuti.

Některá německá média informovala o tom, že by řeka mohla být otrávena rtutí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek uvedl, že do druhé nejdelší polské řeky bylo pravděpodobně záměrně vypuštěno „obrovské množství chemického odpadu“, což způsobilo tak vážné škody na životním prostředí, že bude trvat roky, než se vodní tok zotaví.

V sobotu Morawiecki přislíbil, že udělá vše pro omezení devastace životního prostředí. Varoval, aby se lidé v řece nekoupali a aby k ní ani nepouštěli psy, protože napít se z Odry může být velmi nebezpečné.

Neustaneme, dokud viníci nebudou přísně potrestáni. Toto není obyčejný zločin, škody přetrvají roky.
Mateusz Morawiecki, polský předseda vlády

„Pravděpodobně do řeky vypustili obrovské množství chemických odpadů a udělali to s plným vědomím rizika a následků,“ uvedl premiér podle rozhlasové stanice RMF.

„Neustaneme, dokud viníci nebudou přísně potrestáni. Toto není obyčejný zločin, škody přetrvají roky,“ prohlásil. Polský ministr vnitra uvedl, že každému, kdo pomůže vypátrat osoby odpovědné za znečištění řeky, bude vyplacena odměna ve výši 1 milionu zlotých (4,7 milionu korun).

Úřady v severovýchodní německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko varovaly, aby lidé nelovili ryby a nepoužívali vodu ze Štětínské laguny, protože se očekává, že kontaminovaná voda z řeky do oblasti dorazí v sobotu večer.

Vogel: Rozsah úhynu ryb je šokující

„Rozsah úhynu ryb je šokující. Pro Odru jako vodní cestu s velkou ekologickou hodnotou je to rána, ze které se pravděpodobně dlouho nevzpamatuje,“ uvedl Alex Vogel, ministr životního prostředí německé spolkové země Braniborsko, kterou řeka protéká. Šéf polského národního vodohospodářského úřadu ve čtvrtek uvedl, že z řeky bylo vytaženo 10 tun uhynulých ryb. Na německé straně pomáhali sbírat uhynulé ryby stovky dobrovolníků.

Pokud chcete vědět víc:

Velké úhyny zaznamenali na řece v polském Dolnoslezském vojvodství už na konci července.

I německé laboratoře uvedly, že ve vodě objevily „netypické množství solí“. Ty by podle jejich prohlášení mohly souviset s úhynem ryb, ale samy o sobě by jej v takové míře s největší pravděpodobností nevysvětlily.

Dva polští úředníci byli odvoláni, Morawiecki jejich reakci na problém označil za pomalou. „Pokud dojdu k závěru, že došlo k závažnému porušení povinností, budou vyvozeny další důsledky,“ řekl premiér.

„Pro mě je však nejdůležitější, abychom se s touto ekologickou katastrofou vypořádali co nejdříve, protože příroda je naším společným dědictvím,“ dodal Morawiecki.

K jeho slovům se připojila i starostka města Schwedt Annekathrin Hoppeová, jejíž město leží v sousedství národního parku Údolí Dolní Odry. Kontaminaci řeky označila za „ekologickou katastrofu nebývalého rozsahu“.

Odra pramení v Česku, teče přes západní Polsko a dále vytváří 187 kilometrů dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Vlévá se do Baltského moře.

O úhynu ryb začali rybáři hovořit už koncem minulého měsíce a nyní množství mrtvých ryb počítají v tunách. Podle polského vodohospodářského úřadu rybáři a dobrovolníci z řeky odstranili už deset tun uhynulých ryb, šéf úřadu Przemyslaw Daca současnou situaci označil za „obrovskou a strašnou ekologickou katastrofu“.

Reklama

Doporučované