Hlavní obsah

Ruská armáda pálila těla na skládce, tvrdí Chersonští

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina osvobození Chersonu oslavovala. Míra destrukce města je ale obrovská. Fotografie pochází z místního letiště.

Reklama

Kyjev obvinil ruské síly z páchání válečných zločinů a zvěrstev v Chersonské oblasti. Ukrajinská prokuratura informovala o nálezu mučíren, podle místních obyvatel Rusové využívali skládku k pálení těl zemřelých vojáků.

Článek

Z obyčejného místa, kam lidé sváželi odpadky, se stala tvrdě uzavřená oblast. Novinářům o tom vyprávěli obyvatelé Chersonu, podle nichž k tomu došlo v létě, kdy se ruská okupace Chersonského regionu chýlila ke konci.

Důvodem bylo podle deníku Guardian to, že okupační síly zde na smetišti měly pálit těla vojáků padlých během těžkých bojů o město.

Obyvatelé uvádějí, že viděli, jak na místo přijíždějí ruská otevřená nákladní auta s černými pytli, které ruská armáda následně pálila. Svědci popisovali hrůzné věci, vzduch se podle nich naplnil „oblakem kouře a děsivým zápachem“.

„Pokaždé, když naše armáda ostřelovala Rusy, převezli ostatky na skládku a spálili je,“ říká čtyřicetiletá Iryna, obyvatelka Chersonu.

Ukrajinské snahy o znovudobytí města na jihu země začaly koncem června, kdy dlouho očekávané americké rakety dlouhého doletu HIMARS konečně dorazily na jednu z tamních frontových linií. Kyjev je využíval k těžkému poškození mostů přes Dněpr, ničení ruských muničních skladů a úderům na nepřátelské dělostřelectvo a síly.

Z Ruska

Kreml zřejmě posílí dosah a účinek vlastní propagandy na ruském internetu. Větší kontrolu nad informacemi si už na začátku listopadu získala FSB. Cílem je vyšší kontrola zpráv o válce na Ukrajině, uvádí Institut pro studium války.

Právě v této době se podle obyvatel poprvé začali obávat, že Rusové pro skládku našli nové využití.

Tato tvrzení není možné nezávisle ověřit a ukrajinské úřady uvedly, že se nemohou vyjádřit k tomu, zda jsou tato obvinění vyšetřována. Deník Guardian ale skládku, která se nachází na severozápadním okraji města, pět dní po osvobození Chersonu navštívil. Novináři britského média hovořili se zaměstnanci skládky i s několika dalšími obyvateli města, kteří potvrdili tvrzení, jež v létě uvedli jiní.

„Rusové přivezli Kamaz plný odpadků a mrtvol najednou a vyložili je,“ řekl jeden z chersonských popelářů, který si nepřál být jmenován. „Myslíte, že je chtěl někdo pohřbít? Vyložili je a pak přes ně vysypali odpadky, a to je všechno.“

Dodal, že neviděl, zda těla patřila vojákům, nebo civilistům. „Neviděl jsem to. Nemám strach, v téhle válce bojuju od roku 2014. Byl jsem na Donbasu. Ale čím méně toho víte, tím lépe spíte,“ dodal.

Pětačtyřicetiletá Svitlana Viktorivna, která spolu se svým manželem Oleksandrem vozí na skládku odpad už léta svým nákladním autem, uvedla, že u vjezdu na skládku bylo zřízeno ruské kontrolní stanoviště, k němuž se nesměli přiblížit.

Mohlo by vás zajímat

Moskevský posádkový soud poslal plukovník ruského generálního štábu dohlížejícího na mobilizaci do domácího vězení kvůli obvinění, že přijal úplatek v podobě pračky. Důstojník podle listu Kommersant vinu přiznal.

Podle zaměstnanců skládky si Rusové vybrali oblast na nejizolovanější straně skládky. Místní řidič nákladního automobilu dle svých slov nevylučuje, že Rusové mohli oblast zaminovat nebo zde zanechat nevybuchlá zařízení. „Slyšel jsem tu historku, ale tak daleko jsem se svým náklaďákem nejel, abych vyložil odpadky. Mohu vám ale zaručit, že ať už dělali cokoli, páchlo to strašně, jako zkažené maso,“ uvedl.

Velký a zapáchající oblak kouře

Obyvatelé velkého obytného bloku ze sovětské éry, který stojí naproti skládce, vypověděli, že když Rusové začali pálit, zvedl se velký oblak kouře, jenž naplnil vzduch nesnesitelným zápachem hniloby, až se nedalo dýchat.

„Když jsem ten kouř ucítila, udělalo se mi špatně. A kouř byl tak hustý, že nebylo vidět na sousední budovu,“ řekla šedesátiletá Olesia Kokorina, která bydlí v osmém patře.

„Byla tam spousta sklápěcích aut a všechna byla zavalená pytli. Nevím, co v nich bylo, ale zápach z kouře na skládce byl tak silný, že jsme nemohli ani otevřít balkonové dveře. Byly dny, kdy se kvůli tomu zápachu nedalo dýchat,“ dodala.

Zprávy potvrdily desítky obyvatel Chersonu, ale ukrajinské úřady se zatím nevyjádřily. Místní úředník, který si přál zůstat v anonymitě, řekl: „Nezajímají nás pohřebiště nepřítele. To, co nás zajímá, je nález těl Ukrajinců, umučených, zabitých a pohřbených v masových hrobech zde v Chersonské oblasti.“

Ukrajinská bezpečnostní služba se domnívá, že těla tisíců mrtvých ruských vojáků jsou neformálně likvidována, protože Kreml je ve snaze zakrýt ztráty eviduje jako „nezvěstné“.

Ukrajina tvrdí, že po osvobození Chersonu nalezla mučírny

Není to jediný hrůzný nález, který ukrajinské jednotky po osvobození Chersonu objevily. Jeden z předních ukrajinských vyšetřovatelů lidských práv ve čtvrtek zveřejnil video, které podle něj ukazuje mučírnu používanou ruskými silami. Ta měla ležet právě v nedávno osvobozené Chersonské oblasti.

Parlamentní zmocněnec pro lidská práva Dmytro Lubiněc sdílel video na sociálních sítích poté, co ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj podle Reuters uvedl, že vyšetřovatelé po odchodu ruských sil minulý týden objevili 63 těl se známkami mučení. Podle Monastyrského pátrání teprve začalo, takže „bude odhaleno mnoho dalších kobek a pohřebišť“.

Ruská mučírna v Chersonu

Každý den prý Rusové odváděli do mučírny desítky lidí. Ukrajinská policie nyní vyšetřuje, kolik lidí bylo během ruské okupace města mučeno a kolik jich je teď nezvěstných.

Lubiněc na videu hovoří z holých podzemních místností se špinavými stěnami a podlahou, které podle něj sloužily k zadržování, výslechům a mučení. K zajištění přiznání se podle něj používaly elektrické šoky. Jeho tvrzení však nelze nezávisle ověřit. Rusko popírá, že by jeho jednotky útočily na civilisty nebo se dopouštěly takových zvěrstev.

Ukrajinská prokuratura uvedla, že nalezla až čtyři místa, která lze považovat za mučírny, byly například v budovách vazebních věznic a policejních oddělení. Vyšetřovatelé nalezli části gumových obušků, dřevěnou pálku, zařízení, jímž okupanti týrali civilisty elektřinou, žárovku a náboje ze zdí, napsala prokuratura.

Oleksandr, který takové mučení přežil, podle amerického webu CBS News uvedl, že někteří z jeho spoluvězňů na staré policejní stanici zemřeli po mučení elektrickým proudem. „Jazyk mého spoluvězně byl po výslechu tak černý a oteklý, že ho nemohl dát zpátky do úst,“ řekl.

Kromě traumatizovaných přeživších po sobě ruská armáda v Chersonské oblasti zanechala také masové hroby. Hlavní ukrajinský vyšetřovatel Lubiněc uvedl, že všechna těla v jednom z chersonských hrobů nesla známky mučení.

Hromadná pohřebiště byla nalezena i v jiných částech Ukrajiny dříve obsazených ruskými jednotkami, včetně některých s civilními těly vykazujícími známky mučení. K objevení hrobů s více než 440 těly došlo v osvobozeném městě Izjum v Charkovské oblasti. Masové hroby úřady nalezly i v okolí města Buča.

Reklama

Doporučované