Hlavní obsah

Ruská lodi, jdi do pr***e. Podoba speciální ukrajinské známky už je známá

Foto: Facebook ukrajinské pošty, Seznam Zprávy

O finální podobě nové ukrajinské známky rozhodlo hlasování na Facebooku.

Reklama

aktualizováno •

Hrdinové z Hadího ostrova budou mít svoji vlastní poštovní známku. O její podobě se hlasovalo na Facebooku, výsledky se veřejnost dozvěděla tuto sobotu.

Článek

Třináct ukrajinských vojáků, kteří se odmítli vzdát ruské invazní lodi, se během několika málo dnů stalo symbolem odvahy a jednoty státu Ukrajina. Jejich odpověď na výhrůžky „Ruská válečná lodi, jdi do pr***e“ už se objevila na tričkách, plakátech i transparentech. Nebo třeba v Praze na uliční značce Ruská.

Ukrajinská pošta nyní plánuje vydat speciální poštovní známku, která bude tento akt připomínat. Ať už na dopisech, pohledech, nebo spíše ve sbírkách filatelistů. Pošta nejdříve na svém Facebooku vyzvala ke zpracování návrhu známky. Sešlo se jich přes 500. Následně fanoušci mohli vybírat z dvacítky těch nejlepších.

„S touto známkou můžete posílat dopisy nebo pohledy klidně i za hranice. Ale hlavně tak můžete sdělit světu, co už si dávno myslíte: ‚Ruská válečná lodi, jdi do pr***e!‘ napsala ukrajinská pošta k příspěvku s hlasováním.

Nejvíce hlasů nakonec získal návrh známky od výtvarníka Borise Groha (v galerii číslo 3), oznámila náměstkyně ministra zahraničí Emine Džepparová.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované