Hlavní obsah

Ruská poslankyně: Operace jde podle plánu. Ale ten plán neznám

Foto: Profimedia.cz

Marija Butinová v ruském parlamentu.

Reklama

Ruská poslankyně Marija Butinová byla dříve odsouzená v USA za špionáž. V rozhovoru pro BBC uvedla, že ruská operace jde podle plánu, avšak následně dodala, že s plánem operace nebyl seznámen ani parlament.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Členka ruské Státní dumy v rozhovoru na stanici BBC nejprve uvedla, že ruská vojenská operace na Ukrajině jde zcela podle plánu. Následně však dodala, že s obsahem plánu nebyl seznámen parlament, jelikož se jedná o přísně tajné informace, které má k dispozici pouze prezident Vladimir Putin.

„Vše jde zcela podle plánu, avšak nikdo přesně neví, jaký je plán prezidenta Putina, jelikož to je tajná informace, která není dostupná běžným občanům, včetně členů (ruského) parlamentu,“ řekla v rozhovoru Marija Butinová, která je členkou Putinovy strany Jednotné Rusko.

Butinová dále uvedla, že by operace postupovala rychleji, ale Moskva si dává pozor, aby nepůsobila civilní škody.

„Bylo by od Západu naivní předpokládat, že tato operace skončí během týdne. Kdyby ruské síly chtěly operaci rychle ukončit, mohly by zkrátka rozdrtit celé území, ale to my neděláme,“ řekla v rozhovoru.

Taková tvrzení však neodpovídají skutečnosti, což dokazují četné ruské akce proti civilním cílům v průběhu války. Zde snímky toho, co ruská agrese za posledních pět týdnů napáchala v Kyjevě a okolí. Jako další důkaz může posloužit zcela zničené město Mariupol, které je v obležení invazních jednotek. Rusko navíc opakovaně, i podle prohlášení Červeného kříže, bránilo evakuacím z města.

Butinová je mezinárodně známá už z dřívějška. V červenci roku 2018 byla ve Spojených státech zatčena a soud ji pak v roce 2019 poslal na osmnáct měsíců do vězení, když se přiznala, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy.

Hned po odpykání trestu, do kterého se jí započetlo devět měsíců ve vazbě, byla vyhoštěna. Poslankyní dolní komory ruského parlamentu se stala loni v září. Uplatnění našla rovněž ve státem financované televizi RT.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované