Hlavní obsah

Surovec, co byl dvakrát ve vězení. Rusové mají na Ukrajině nového velitele

Foto: Profimedia.cz

Nový velitel ruských ozbrojených sil Sergej Surovikin.

Reklama

aktualizováno •

Moskva již po několikáté mění velitele ruských jednotek na Ukrajině. Poprvé to ale oznámila oficiálně. Okupanty povede generál Sergej Surovikin, který nechvalně proslul už v Sýrii nebo při pokusu o převrat v SSSR v roce 1991.

Článek

Ruské ministerstvo obrany v sobotu jmenovalo nového velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině - stal se jím dosavadní velitel Jižního vojenského okruhu a velitel ruských vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin.

S odkazem na mluvčího resortu Igora Konašenkova o tom informovala agentura Interfax.

Podle agentury AP jde o první oficiální jmenování jediného velitele pro veškeré ruské síly na Ukrajině. Britská vojenská zpravodajská služba v dubnu informovala, že ruské síly na Ukrajině dostal na starosti generál Alexandr Dvornikov. Moskva nicméně dosud nikdy neuvedla, že by měl někdo konkrétní celkové vojenské velení nad operací na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Surovikin v minulosti hned dvakrát působil jako velitel uskupení ruských vojsk v Sýrii. U podřízených si tehdy vysloužil přezdívku „velitel Surovyj“, čili přísný, tvrdý, surový. V Sýrii „proslul“ například nelítostným bombardováním odpůrců vlády Bašára Asada.

A obvinění z korupce a krutosti podle britského ministerstva obrany provázejí celou třicetiletou Surovikinovu kariéru.

Co se v sobotu ráno stalo?

Železniční část Krymského mostu zachvátil v sobotu ráno požár. Jemu předcházela exploze, která byla podle svědků slyšet na kilometry.

Surovikin například v srpnu 1991 velel motorizované jednotce, která během neúspěšného pokusu o převrat v SSSR rozdrtila v Moskvě tři muže. Za to skončil za mřížemi, připomíná britský The Guardian, stejně jako za údajný obchod se zbraněmi.

„Je velmi symbolické, že Sergej Surovikin, jediný důstojník, který nařídil v srpnu 1991 střílet do revolucionářů a skutečně tři lidi zabil, je teď v čele posledního pokusu o obnovu Sovětského svazu,“ komentoval pro britský deník jeho jmenování ruský politolog Grigorij Judin.

Surovikin se účastnil také druhé rusko-čečenské války nebo konfliktu v Tádžikistánu. Na východě Ukrajiny se podle Moskvy osvědčil, když zlepšil komunikaci a koordinaci vojáků.

Ruský advokát a kritik Putinova režimu Mark Fejgin v době, kdy byl Surovikin jmenován do čela Jižního vojenského okruhu, psal, že generál je tvrdší, než byl například Alexandr Dvornikov, jeden z předchozích velitelů ruské agrese na Ukrajině přezdívaný „řezník z Aleppa“ (o Dvornikovovi jsme podrobněji psali zde). Surovikin je prý oblíbencem Putina a „na rozdíl od ostatních není klinický alkoholik“.

Jeho jmenování do čela invaze na Ukrajinu může být podle Guardianu také snahou Kremlu setřást kritiku nacionalistů, kteří v poslední době začali válku kritizovat. O napětí v Moskvě jsme psali například zde.

Povýšení Surovikina přivítal například zakladatel takzvaných vagnerovců Jevgenij Prigožin. „Surovikin je nejschopnější velitel v ruské armádě,“ řekl Prigožin podle prohlášení zveřejněného společností Concord, se kterou je spojený.

Reklama

Doporučované