Hlavní obsah

Ruské údery minuly hlavní cíl. „Život bez světla je lepší než s Rusy“

Foto: Profimedia.cz

Kyjev během výpadku elektrického proudu. Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko středečními údery znovu připravilo rozsáhlé části Ukrajiny o elektrický proud. Pokračuje tak ve svém zvyku z posledních týdnů – výpadky jsou stále častější. Zjevně chce Ukrajincům ublížit před zimou.

Článek

Stihnout uvařit jídlo, dát si rychlou sprchu a nabít mobilní telefon a veškerá elektronická zařízení. Dokud svítí světlo a teče voda. I taková je dnes realita na Ukrajině, kterou stálé bombarduje Rusko, jež cílí především na energetickou infrastrukturu země.

Ve svém záměru co nejvíc znepříjemnit Ukrajincům zimu a podkopat jejich odhodlání pokračovali Rusové i ve středu. Jejich údery mimo jiné narušily provoz několika jaderných elektráren (podrobněji zde).

Kyjevské čtvrti se tak znovu ponoří do tmy. Je to situace, kterou už po minulém týdnu dobře znají. Rusko tehdy podniklo vůbec nejrozsáhlejší raketový útok.

Pouliční osvětlení a semafory se vypnou a na večerní procházky se musí chodit s kapesní baterkou. Místo lamp se v oknech ukrajinských bytů odráží světlo svíček. Místní úřady upozorňují na kritickou situaci a provádějí plánované odstávky proudu za účelem stabilizace sítě.

Kromě těch plánovaných stabilizačních ale často dochází i k mimořádným odstávkám. Ukrajinci proto musí žít hodiny bez světla, vody, tepla a stabilního internetu. Už dlouho se mluví také o takzvaném blackoutu, tedy celoplošném výpadku dodávek energie.

Vyšetřování ukrajinských kněží kvůli pomoci Rusku

Ukrajinská pravoslavná církev byla kdysi dominantní silou v zemi. Nyní ale místní úředníci mají podezření, že někteří kněží mohou spolupracovat s Ruskem.

„Pro Ukrajince je to teď velmi těžké, ale snažíme se přizpůsobit. Bez světla a tepla je to lepší než s Rusy,“ řekla tento týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy Marija Safonenková. Navzdory výpadkům proudu a nefungujícímu internetovému připojení se redakci ještě před středečními údery na několikátý pokus podařilo spojit s Kyjevankou, aby popsala situaci v ukrajinské metropoli a jak si tam lidé zvykají na novou realitu.

„Pokud zítra bude den, kdy světlo vypnou podle rozvrhu, máte štěstí. To se obvykle děje třikrát denně po dobu tří až čtyř hodin. Každý večer se před spaním podíváte na rozvrh a naplánujete, kdy se probudíte, abyste si stihli udělat snídani, umýt si a vyfénovat vlasy, zapnout pračku,“ říká Marija, která bydlí v paneláku na levém břehu Kyjeva.

Ačkoli se jí život značně zkomplikoval, nestěžuje si, protože na rozdíl od svých známých má doma plynový sporák, takže bez ohledu na odstávky proudu prý může kdykoliv uvařit jídlo nebo třeba ohřát vodu.

To Kateryna Prychoďko doma plyn nemá a všechno v jejím kyjevském bytě je závislé na elektřině. „Jsou to zvláštní pocity, když se probudíte a nejde elektřina. Vstanete z postele a první, co chcete udělat, je ohřát vodu a připravit si kávu. Konvice přitom ale nefunguje,“ říká.

Náročné je to nyní i pro město samotné. Jak říká Kateryna, začátky života bez elektřiny byly dost náročné a nebylo možné ani koupit potraviny či léky. Později ale v Kyjevě nainstalovali generátory, které pomáhají zajistit provoz nezbytných institucí.

A v době, kdy skoro nikdo nenosí peněženku a platby se provádějí pomocí telefonu, si lidé vzpomněli, co je hotovost. „Platit kartou se během výpadků proudu nedá,“ podotýká Marija.

Generátory na Ukrajinu posílají i Češi

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) vyhlásila sbírku pro Ukrajinu, z výtěžku chce pořídit generátory k nouzové výrobě elektřiny. Reaguje tak na současnou kritickou situaci v této zemi způsobenou agresí ruské armády, která soustavně ničí ukrajinskou infrastrukturu.

Peníze ze sbírky vyhlášené ACHO půjdou na nákup a dopravu elektrocentrál pro Ukrajinu. Dary lze zasílat na bankovní účet číslo: 4030207/0100. Více informací je na stránkách ACHO.

Pro Mariji je ale nejsložitější plnění pracovních povinností. Pracuje totiž na dálku jako programátorka, a k práci proto potřebuje stabilní internet. Ten ale při odstávkách proudu často nefunguje, stejně jako mobilní připojení.

„Občas zaběhnu vedle do obchodního centra, abych mohla zavolat kolegům. Nejhorší je, když světlo zhasne i v tom obchoďáku, to nemůžu pracovat. Naštěstí moje firma takové situace toleruje,“ líčí Marija.

Kyjevský režisér Oleksandr Hirčenko kvůli výpadkům proudu musí pracovat v noci. Téměř pro všechnu svou práci totiž potřebuje počítač a je závislý i na připojení k internetu. „Protože v nočních hodinách není síť příliš zatížena, tak světlo téměř nikdy nevypínají,“ vysvětluje Ukrajinec a dodává, že podle rozvrhu se pracovat nedá, protože při své tvorbě se neobejde bez inspirace.

Těžká zima, úplný blackout?

Ukrajinské úřady zdůrazňují nutnost připravit se na těžkou zimu. Situaci komplikují první mrazy a s nimi rostou i obavy, jak země, která již devět měsíců čelí ruské agresi, přežije dál. Premiér Denys Šmyhal nedávno uvedl, že v důsledku ruských útoků je téměř polovina energetického systému Ukrajiny mimo provoz.

Podle šéfa ukrajinské energetické společnosti Yasno Serhije Kovalenka v souvislosti s tím výpadky a odstávky proudu na Ukrajině mohou trvat až do jara.

Podívejte se na snímky prvního sněhu, který letos na Ukrajině napadl.

Prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že pro obyvatele měst ani vojáky na frontě nadcházející měsíce nebudou jednoduché a vyzval Ukrajince, aby šetřili elektřinou.

Hlava státu už před středečními údery varovala, že po dalším ruském masovém ostřelování bude složité dodávky proudu do několika hodin obnovit. Ukrajina proto spustí takzvané Stanice nezlomnosti. „Jsou tam všechny základní služby: elektřina, mobilní komunikace a internet, teplo, voda, lékárnička. Zcela zdarma a 24 hodin denně,“ uvedl ukrajinský prezident.

Starosta hlavního města Vitalij Kličko kvůli tomu upozornil, že Kyjev se má připravit na „nejhorší scénář“ a metropoli podle něj může čekat „nejhorší zima od druhé světové války“. „Pokud se naplní nejhorší scénář, budeme muset evakuovat část města, ačkoli úřady nechtějí, aby k tomu došlo,“ zdůraznil starosta.

Jsme připraveni

Bez ohledu na trvající ruskou agresi, nadcházející zimu a rozsáhlé výpadky elektřiny se Ukrajinci, které redakce oslovila, shodují na tom, že dlouhé chvíle bez světla jsou lepší než žít pod vládou Ruska.

„Uvědomujeme si, že je potřeba se připravit na nejhorší, že třeba týdny nebude elektřina a topení. Avšak ve městech je to stále jednodušší než v první linii, takže aspoň v očích našich vojáků musíme být stateční a dělat maximum pro naše vítězství,“ říká Oleksandr.

„Přes všechny tyto nepříjemnosti stále myslím na to, že naši vojáci teď sedí v zákopech a odvádějí neuvěřitelnou práci v mnohem horších podmínkách. Jsem mladá a dokážu si zvyknout na všechno, ale pro starší lidi nebo rodiny s malými dětmi fungovat bez elektřiny, topení a internetu je neskutečně náročné,“ podotýká Kateryna Prychoďko.

Reklama

Doporučované